НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 102
Псалам Давидов
 
Садржај
 
Овим псалмом се нови народ, који је потекао од незнабожаца, поучава да прославља Бога, великог Доброчинитеља. Та доброчинства су брисање греха и слава васкрсења.
(1) Благослови душо моја, Господа. Самога себе подстиче на псалмопојање, нудећи себи у благосиљању Бога најбољи начин за спасење. Тиме, што је Бог спреман да помилује људе, да их избави од пропадљивости и да им подари небеско царство, прославља се Његова правда на суду. Због тога ово псалмопојање доликује свима. И све што је у мени свето Име Његово. Речима све што је у мени објашњава нам да Бога треба да призивамо свим срцем, свом снагом и свом мишљу својом.
(2) Благослови душо моја, Господа. Наставља да се подстиче на псалмопојање, знајући да је обавезан да тиме узврати за велика доброчинства Божија, јер онај, који се опомиње доброчинстава Божијих, не престаје да Га славослови. И не заборављај сва уздарја Његова, јер нам је за велике грехове, које смо починили, Он узвратио благошћу (добротом, грч. χρηστοτητα), милошћу и милосрђем. Управо то не би требало да заборавимо.
(3) Koju очишћује сва безакоња моја. Ево какви су дарови Божији: као прво, Бог је установио очишћење наших грехова; као друго, исцелио је наше слабости; као треће, избрисавши грех, избавио је наш живот од пропадљивости; као четврто, пројављујући Њему својствено човекољубље, милост и милосрђе, крунисао нас је усиновљењем; као пето, испунио нас је духовним добрима, јер нам је даровао Самога Себе – истински хлеб живота.
(5) Обновиће се као у орла младост моја, јер Бог препорођењем (васпостављањем, грч. παλιγγενεσια) обнавља нашу младост, као код орла. Давид нам овим речима указује на дар васкрсења. Препорођене је упоредио са орлом, будући да је орао птица која лети на највећим висинама, царује над свим осталим (птицама) и једини је који може да, не трепнувши очима, гледа у сунце.
(6) Чини милостињу Господ и суд свим онеправдованима. Овај Господ, Који нам је по милост даровао све што смо набројали, исти је Онај, Који је у старини судио праведним судом и избавио Израиљ из египатског ропства, дајући Мојсеју и целом народу познање Својих заповести.
(7) Милосрдан је и милостив Господ, и то је било узрок таквих доброчинстава, и некад и сад, као што говори и Мојсеј: Господ дуготрпељиви, многомилостиви и истинити, чини милост Своју хиљадама (2. Мојс. 34; 67 према Септуагинти). Тако је и силе Своје, које назива (7) путевима, казао Мојсеју.[1]
(8) Неће се до краја Гневити. Иако се разгневио због Адамовог преступа и наш (људски) род осудио на смрт, није до краја пројавио Свој гнев, јер је у последња времена заблистао да би уништио пропадљивост (в. Јевр. 9; 26).
(14) Јер Он позна саздање наше, будући да нас је помиловао као Своју сопствену творевину и дело Својих руку.
(17) Милост је Господња од века и до века, То је слично реченоме: Чини милост Своју хиљадама оних, који Га се боје.
(18) И правда je Његова на синовима синова, јер Он као Свети, на светима почива, тј. на ангелским силама.
(19) Господ је на небу припремио престо Свој. Иако почива на вишњим духовима, ни оно земно није далеко од Његовог царства јер Он, као Бог, господари над свим. И Царство Његово влада над свима. Речено је: влада над свима а не „царује над свима“, јер нису сви достојни Његовог царства. Због тога је Спаситељ небеско Царство обећао онима, који узнапредују у еванђелском животу, и Господ влада над њима, достојнима.
(20) Благословите Господа сви ангели Његови. Тиме учи да ће народ, који приступа вери и посвећује се псалмопојању, бити у истом достојанству као и ангели. Наиме, ако се служење ангела састоји у томе да хвале и прослављају Бога и ако души заповеда да чини то исто, тј. да свагда славослови, онда је очигледно да она бива удостојена истог достојанства. Другим речима, они који имају исто служење имају и исто достојанство.
(21) Благословите Господа све силе Његове. На хваљење се не позивају само ангели него и сви остали небески чинови, колико их има, без обзира да ли су то престоли, началства, власти или господства. Све те чинове означио је једном речју: силе.
 
 


 
 
НАПОМЕНЕ:

  1. Тј. тако је са силама Својим упознао Мојсеја, прим. прев.

 
 

 
 

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *