ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 102
Псалам Давидов
 
Садржај
 
Овим псалмом се нови народ, који је потекао од незнабожаца, поучава да прославља Бога, великог Доброчинитеља. Та доброчинства су брисање греха и слава васкрсења.
(1) Благослови душо моја, Господа. Самога себе подстиче на псалмопојање, нудећи себи у благосиљању Бога најбољи начин за спасење. Тиме, што је Бог спреман да помилује људе, да их избави од пропадљивости и да им подари небеско царство, прославља се Његова правда на суду. Због тога ово псалмопојање доликује свима. И све што је у мени свето Име Његово. Речима све што је у мени објашњава нам да Бога треба да призивамо свим срцем, свом снагом и свом мишљу својом.
(2) Благослови душо моја, Господа. Наставља да се подстиче на псалмопојање, знајући да је обавезан да тиме узврати за велика доброчинства Божија, јер онај, који се опомиње доброчинстава Божијих, не престаје да Га славослови. И не заборављај сва уздарја Његова, јер нам је за велике грехове, које смо починили, Он узвратио благошћу (добротом, грч. χρηστοτητα), милошћу и милосрђем. Управо то не би требало да заборавимо.
(3) Koju очишћује сва безакоња моја. Ево какви су дарови Божији: као прво, Бог је установио очишћење наших грехова; као друго, исцелио је наше слабости; као треће, избрисавши грех, избавио је наш живот од пропадљивости; као четврто, пројављујући Њему својствено човекољубље, милост и милосрђе, крунисао нас је усиновљењем; као пето, испунио нас је духовним добрима, јер нам је даровао Самога Себе – истински хлеб живота.
(5) Обновиће се као у орла младост моја, јер Бог препорођењем (васпостављањем, грч. παλιγγενεσια) обнавља нашу младост, као код орла. Давид нам овим речима указује на дар васкрсења. Препорођене је упоредио са орлом, будући да је орао птица која лети на највећим висинама, царује над свим осталим (птицама) и једини је који може да, не трепнувши очима, гледа у сунце.
(6) Чини милостињу Господ и суд свим онеправдованима. Овај Господ, Који нам је по милост даровао све што смо набројали, исти је Онај, Који је у старини судио праведним судом и избавио Израиљ из египатског ропства, дајући Мојсеју и целом народу познање Својих заповести.
(7) Милосрдан је и милостив Господ, и то је било узрок таквих доброчинстава, и некад и сад, као што говори и Мојсеј: Господ дуготрпељиви, многомилостиви и истинити, чини милост Своју хиљадама (2. Мојс. 34; 67 према Септуагинти). Тако је и силе Своје, које назива (7) путевима, казао Мојсеју.[1]
(8) Неће се до краја Гневити. Иако се разгневио због Адамовог преступа и наш (људски) род осудио на смрт, није до краја пројавио Свој гнев, јер је у последња времена заблистао да би уништио пропадљивост (в. Јевр. 9; 26).
(14) Јер Он позна саздање наше, будући да нас је помиловао као Своју сопствену творевину и дело Својих руку.
(17) Милост је Господња од века и до века, То је слично реченоме: Чини милост Своју хиљадама оних, који Га се боје.
(18) И правда je Његова на синовима синова, јер Он као Свети, на светима почива, тј. на ангелским силама.
(19) Господ је на небу припремио престо Свој. Иако почива на вишњим духовима, ни оно земно није далеко од Његовог царства јер Он, као Бог, господари над свим. И Царство Његово влада над свима. Речено је: влада над свима а не “царује над свима”, јер нису сви достојни Његовог царства. Због тога је Спаситељ небеско Царство обећао онима, који узнапредују у еванђелском животу, и Господ влада над њима, достојнима.
(20) Благословите Господа сви ангели Његови. Тиме учи да ће народ, који приступа вери и посвећује се псалмопојању, бити у истом достојанству као и ангели. Наиме, ако се служење ангела састоји у томе да хвале и прослављају Бога и ако души заповеда да чини то исто, тј. да свагда славослови, онда је очигледно да она бива удостојена истог достојанства. Другим речима, они који имају исто служење имају и исто достојанство.
(21) Благословите Господа све силе Његове. На хваљење се не позивају само ангели него и сви остали небески чинови, колико их има, без обзира да ли су то престоли, началства, власти или господства. Све те чинове означио је једном речју: силе.
 
 


 
 
НАПОМЕНЕ:

 1. Тј. тако је са силама Својим упознао Мојсеја, прим. прев.

 
 

 
 

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.