НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 97
Псалам Давидов
 
Садржај
 
И овај псалам представља Први долазак Христов и веру свих народа у Њега, која им је дарована по обећањима каква су била благовештена оцима. Због тога овај псалам подстиче све народе да ускликну победничку песму, која је састављена у њихово име.
(1) Певајте Господу песму нову, јер чудеса учини Господ. Уистину је дивно што је смрт постала неделотворна и што је опет оживљен васцели људски род. Спасе Га десница Твоја, јер је Христос Очева десница и, будући да Му није потребна људска помоћ, васцело поднебесје приводи Свом Оцу.
(2) Објави Господ спасење Своје. Речју спасење означава се долазак Господњи у телу, према ономе што је рекао Симеон: И видеше очи моје спасење Твоје (Лк. 2; 30). Пред народима откри правду Своју, протеравши кнеза овога века и оправдавши нас, који смо се одавно налазили под његовом тиранијом.
(3) Опомену се милости Своје Јакову, јер му је обећао да ће у његовом семену бити благословени сви народи (1. Мојс. 28; 14). Видеше cвu крајеви земље спасење Бога нашега, Не постоји ниједан крај земље који не би имао удела у царству Христовом.
(5) Псалмопојте Господу нашем на гуслама, Гуслама се назива усаглашеност (хармонија) душе и тела.
(6) Трубама кованим, и гласом трубе од рога кличите Богу нашем. Трубама кованим назива свераспламсавајућу и неослабљену силу еванђелске проповеди, а трубом од рога царско достојанство, јер су цареви били помазивани из рога. Осим тога, њихово помазање за царску власт оглашавало се трубом од рога.
(7) Нека се потресе море и пуноћа његова. Морем се назива садашњи живот, услед горких брига које у њему постоје. Оно ће се стога померити са места на којем је претходно стајало, односно, са идолослужења.
(8) Реке нека запљескају рукама заједно. Рекама назива свете тајноводце (мистагоге), а њихову ревност на делу проповеди означава тиме, што каже да рукама пљескају заједно. Горе нека се обрадују (9) јер долази (Господ) да суди земљи, тј. обрадоваће се ангелске силе, јер код њих бива велика радост због једног грешника који се каје (Лк. 15; 10).
 
Из Тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Према Јевсевијевим речима, и овај псалам пророкује о Првом и о Другом доласку Христовом, по чему је сличан како са псалмом који му претходи, тако и са псалмом који за њим следи.
Певајте Господу песму нову, јер чудеса учини Господ. Господ је сатворио чудесна дела. Шта може бити чудесније од тога, што је Бог постао човек, што је учинио и друга чудесна дела и, између осталог, пострадао, а што је описано у еванђељима? Због тога се каже да ова нова и чудесна дела захтевају и нову песму.
(2) Објави Господ спасење Cвoje, тј. Своје очовечење или Своју спасоносну вољу, јер Отац није послао Сина у свет да би свет кроз Њега био осуђен, него да би се свет кроз Њега спасао (в. Јн. 3; 17).
Пред народима откри правду Своју, тј. по целој земљи разлегао се глас апостола, који су свим народима проповедали спасење од Господа. Ово би се могло разумети и другачије: Господ је Своје спасење (тј. спасавање људског рода) објавио пророцима и Своју правду открио народима.
(5) Псалмопојте Господу на гуслама, на гуслама и гласом псалма. У вишем значењу, под гуслама се подразумева делатна врлина, а под гласом псалма созерцање. Према тумачењу божанственог Кирила, овим стихом Давид као да каже: прослављајте, хришћани, Христа, и делањем и созерцањем.
(6) Трубама кованим, и гласом трубе од рога, кличите (затрубите) пред царем Господом. Затрубите, каже, хришћани, трубама,тј. гласовима светих Еванђеља, која се називају трубама у множини, будући да их има четири. Међутим, она се називају и трубом у једнини, јер, иако се називају Еванђељима, иако су их написала четворица Еванђелиста, она по својој усаглашености и сили представљају једно Еванђеље (Исихије). Еванђеља су названа трубама кованим зато што су искована (сачињена) Духом Светим. Може се протумачити и овако: под трубама кованим подразумевај заповести Христове које се налазе у Еванђељима, а те исте заповести подразумевај и под трубом од рога, јер оне дарују вечни живот. Према Теодоритовим речима, У Светом Писму, трубом се назива оглашавање уопште, на пример: Када дајете милостињу, не трубите пред собом, тј. не оглашавајте о томе. Према томе, ове трубе означавају апостоле, пророке и учитеље. Јевсевије: Речи апостола нашег Спаситеља назива трубама кованим, услед искушаности и испитаности њихове вере, а трубама од рога услед њихове делатности. Наиме, ове трубе начињене су од рогова бика, који је радна, тј. делатна животиња.
(8) Реке нека запљескају рукама заједно. Реке ће каже, заједно пљескати, као да је реч о словесним људима који се радују један због другог. И неодухотворене реке радоваће се доласку васељенске радости – Христа. Међутим, према Кириловим и Теодоритовим речима, реке означавају учитеље, који своје ученике напајају питком водом. Или, можда, реке изображавају саборе хришћана који, према Дидимовим речима, свакодневно притичу ка Цркви.
Горе нека се обрадују. Према Исихијевом тумачењу, горама су названи пророци, услед узвишености њихових виђења. И пророци ће се радовати, када виде да се њихова пророштва испуњавају у Христу.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *