ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 4
(1) За крај (=хоровођи?), у псалмима (музичким), песма Давидова
 
Садржај
 
Овај псалам Давид је посветио победнику, након што је извојевао победу над непријатељима. Уместо речи:” за крај”, Акила и Теодотион су превели: “победнику”, а Симах: “победничко” (“победничка песма”).
(2) Када Те призивах, услишао си ме, Боже правде моје. То је слично оном што је речено: Викаћеш, и рећи ће: eвo ме (Иса. 58; 9). У жалости распространио си ме. Ниси ме, каже, само извео из тескобних околности, него си ми и помогао да станем на велику ширину. Сива и Верзилије донели су Давиду на дар мноштво хране и тканина када је он, спасавајући се бекством од Авесалома, живео у пустињама и горама, слично тројици младића у пећи и Данилу међу лавовима. Када знамо узроке жалости и искушења, тада се посебно распростиремо. Међутим, реч “ширина” може се и другачије објаснити. Смилуј се на ме, и услиши молитву моју. Будући да је рекао да је услишан због своје праведности, онда и притиче к милостима Божијим.
(3) Синови људски, докле ћете бити тешкосрдни! То је речено онима, који су мислили да ће помоћу мноштва војника ухватити праведника. Та нада је, међутим, каже он, била лажна и испразна.
(4) Познајте да Господ чудо показа на преподобном Своме, тј. ви, који сте се уздали у мноштво, познајте колико је чудо показао Господ на ономе, који се у Њега уздао. Господ ће ме услишити, када завапим к Њему. Овде је једно време узето уместо другог, тако да је уместо: услишио ме рекао: услишиће ме.
(5) Гневите се и не грешите; (пазите) шта говорите у срцима својим, и на постељама својим скрушите се. Говори то својим ближњим, а уједно и свим људима. Ако себи и допустите гнев, онда ћете га скрушеношћу срца у безмолвију учинити неделатним, јер то значе речи: на постељама својим скрушите се.
(6) Принесите (Богу) жртву правде, и уздајте се у Господа. Учи нас како да побеђујемо непријатеље. Како заправо да их победимо? Творећи правду и приносећи то на жртву Богу.
(7) Многи говоре: Ко ће нам показати добра! То су речи људи који не обраћају пажњу на одлуке Божије.
Знаменова се на нама светлост лица Твога, Господе. Светлост свету је Христос. Он нас је научио да познамо истинска добра, од којих задобијамо духовно весеље ума и срца.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.