НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 4
(1) За крај (=хоровођи?), у псалмима (музичким), песма Давидова
 
Садржај
 
Овај псалам Давид је посветио победнику, након што је извојевао победу над непријатељима. Уместо речи:“ за крај“, Акила и Теодотион су превели: „победнику“, а Симах: „победничко“ („победничка песма“).
(2) Када Те призивах, услишао си ме, Боже правде моје. То је слично оном што је речено: Викаћеш, и рећи ће: eвo ме (Иса. 58; 9). У жалости распространио си ме. Ниси ме, каже, само извео из тескобних околности, него си ми и помогао да станем на велику ширину. Сива и Верзилије донели су Давиду на дар мноштво хране и тканина када је он, спасавајући се бекством од Авесалома, живео у пустињама и горама, слично тројици младића у пећи и Данилу међу лавовима. Када знамо узроке жалости и искушења, тада се посебно распростиремо. Међутим, реч „ширина“ може се и другачије објаснити. Смилуј се на ме, и услиши молитву моју. Будући да је рекао да је услишан због своје праведности, онда и притиче к милостима Божијим.
(3) Синови људски, докле ћете бити тешкосрдни! То је речено онима, који су мислили да ће помоћу мноштва војника ухватити праведника. Та нада је, међутим, каже он, била лажна и испразна.
(4) Познајте да Господ чудо показа на преподобном Своме, тј. ви, који сте се уздали у мноштво, познајте колико је чудо показао Господ на ономе, који се у Њега уздао. Господ ће ме услишити, када завапим к Њему. Овде је једно време узето уместо другог, тако да је уместо: услишио ме рекао: услишиће ме.
(5) Гневите се и не грешите; (пазите) шта говорите у срцима својим, и на постељама својим скрушите се. Говори то својим ближњим, а уједно и свим људима. Ако себи и допустите гнев, онда ћете га скрушеношћу срца у безмолвију учинити неделатним, јер то значе речи: на постељама својим скрушите се.
(6) Принесите (Богу) жртву правде, и уздајте се у Господа. Учи нас како да побеђујемо непријатеље. Како заправо да их победимо? Творећи правду и приносећи то на жртву Богу.
(7) Многи говоре: Ко ће нам показати добра! То су речи људи који не обраћају пажњу на одлуке Божије.
Знаменова се на нама светлост лица Твога, Господе. Светлост свету је Христос. Он нас је научио да познамо истинска добра, од којих задобијамо духовно весеље ума и срца.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *