ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 99
Псалам за исповедање
 
Садржај
У овом псалму, Давид саветује оне, који су већ приступили вери, да узнесу благодарење за оно што је учињено. Наиме, исповедање на овом месту означава благодарење, које се приноси са хвалом.
(1) Ускликните Господу, сва земљо. Заповеда искупљенима да ускликну победничку песму, а искупљен је васцели људски род, јер земљом назива све, који на земљи живе.
(2) Служите Господу у весељу. Служење људима ствара смртоносан страх, а служење Господу (страх) непорочни, који весели душу. Уђите пред Њега у радости. Онај, који је својим умом већ прихватио радост клицања, радује се великом радошћу, као да већ стоји пред Христом, а то и јесте ликовање.
(3) Познајте да је Господ, Он је Бог наш. Овај Господ, Који је Својом крвљу искупио васцелу земљу, јесте и наш Створитељ. Ми, наиме, нисмо случајно постали, него смо дело Његових руку. Због тога смо ми – народ Његов и овце Његове, при чему су народ они који су словесни, док су овце они који су још мећу бесловеснима и који још увек нису упознали Његове божанствене речи, према ономе што је речено: Залутах као овца изгубљена (Пс. 118; 176).
А ми смо народ Његов и овце паше Његове. Једни су народ Његов, и то су они савршенији, док су други овце паше Његове, и то су они, који су на нижем степену. Уосталом, као Бог и Свестворитељ, Он све призива и присваја, јер ће људе и живопшње спасти Господ (Пс. 35; 7), једне – као народ Његов, а друге – као овце паше Његове.
(4) Уђите на врата Његова у исповедању.[1] Вратима Господњим назива земаљску Цркву, у којој се мора приносити исповедање и казивати о доброчинствима која су нам учињена.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(3) Он нас је створио, а не ми. Иако се каже да родитељи рађају своју децу, њих ствара Бог. Он је њихов узрочник, а родитељи ту само садејствују, служећи првобитној заповести Божијој. Због тога постоји много родитеља који желе децу, али не могу да их имају. Кад је Рахиља рекла Јакову: Дај ми децу или ћу умрети, патријарх Јаков јој је, будући мудар, у свом одговору изразио ову несумњиву истину: Зар сам ја а не Бог који ти не да порода (1. Мојс. 30; 12)? Јевсевије каже: “Иако су и Јов и Давид рођени од оца и мајке, обојица кажу: Руке Tвoje створиле су ме. И Сам Бог каже пророку Јеремији: Пре него што те створих у утроби, знадох те. Блажени Кирило додаје: “Онај, који има природну власт над свим, Он је Бог, јер ниједна творевина, као што сам рекао, не поседује природну власт, него све ропски служи Створитељу. Ми нисмо сами себе створили, нити се словесно биће само од себе појавило на земљи, него га је створио Бог.”
Уђите на врата Његова у исповедању, у дворове Његове у химнама, Према Јевсевијевим речима, најпре се пролази кроз спољашња врата дома, па се тек онда улази у дворове Његове. Тако је најпре потребно да исповедимо своје грехове, да бисмо тек након тога псалмопојали Богу, како би исповедањем очистили језик и на тај начин приносили Богу чисту песму. Теодорит: Овде врата и дворови Христови изображавају све оне цркве, које се налазе на разним местима по земљи, будући да су оне Његов дом.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу: Уђите на врата Његова у исповедању, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.