НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 99
Псалам за исповедање
 
Садржај
У овом псалму, Давид саветује оне, који су већ приступили вери, да узнесу благодарење за оно што је учињено. Наиме, исповедање на овом месту означава благодарење, које се приноси са хвалом.
(1) Ускликните Господу, сва земљо. Заповеда искупљенима да ускликну победничку песму, а искупљен је васцели људски род, јер земљом назива све, који на земљи живе.
(2) Служите Господу у весељу. Служење људима ствара смртоносан страх, а служење Господу (страх) непорочни, који весели душу. Уђите пред Њега у радости. Онај, који је својим умом већ прихватио радост клицања, радује се великом радошћу, као да већ стоји пред Христом, а то и јесте ликовање.
(3) Познајте да је Господ, Он је Бог наш. Овај Господ, Који је Својом крвљу искупио васцелу земљу, јесте и наш Створитељ. Ми, наиме, нисмо случајно постали, него смо дело Његових руку. Због тога смо ми – народ Његов и овце Његове, при чему су народ они који су словесни, док су овце они који су још мећу бесловеснима и који још увек нису упознали Његове божанствене речи, према ономе што је речено: Залутах као овца изгубљена (Пс. 118; 176).
А ми смо народ Његов и овце паше Његове. Једни су народ Његов, и то су они савршенији, док су други овце паше Његове, и то су они, који су на нижем степену. Уосталом, као Бог и Свестворитељ, Он све призива и присваја, јер ће људе и живопшње спасти Господ (Пс. 35; 7), једне – као народ Његов, а друге – као овце паше Његове.
(4) Уђите на врата Његова у исповедању.[1] Вратима Господњим назива земаљску Цркву, у којој се мора приносити исповедање и казивати о доброчинствима која су нам учињена.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(3) Он нас је створио, а не ми. Иако се каже да родитељи рађају своју децу, њих ствара Бог. Он је њихов узрочник, а родитељи ту само садејствују, служећи првобитној заповести Божијој. Због тога постоји много родитеља који желе децу, али не могу да их имају. Кад је Рахиља рекла Јакову: Дај ми децу или ћу умрети, патријарх Јаков јој је, будући мудар, у свом одговору изразио ову несумњиву истину: Зар сам ја а не Бог који ти не да порода (1. Мојс. 30; 12)? Јевсевије каже: „Иако су и Јов и Давид рођени од оца и мајке, обојица кажу: Руке Tвoje створиле су ме. И Сам Бог каже пророку Јеремији: Пре него што те створих у утроби, знадох те. Блажени Кирило додаје: „Онај, који има природну власт над свим, Он је Бог, јер ниједна творевина, као што сам рекао, не поседује природну власт, него све ропски служи Створитељу. Ми нисмо сами себе створили, нити се словесно биће само од себе појавило на земљи, него га је створио Бог.“
Уђите на врата Његова у исповедању, у дворове Његове у химнама, Према Јевсевијевим речима, најпре се пролази кроз спољашња врата дома, па се тек онда улази у дворове Његове. Тако је најпре потребно да исповедимо своје грехове, да бисмо тек након тога псалмопојали Богу, како би исповедањем очистили језик и на тај начин приносили Богу чисту песму. Теодорит: Овде врата и дворови Христови изображавају све оне цркве, које се налазе на разним местима по земљи, будући да су оне Његов дом.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У српском преводу: Уђите на врата Његова у исповедању, прим. прев.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *