ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 80
(1) За крај, за точила, псалам Асафов. Алилуја
 
Садржај
 
Тумачећи осми псалам, већ смо поменули да су точила – Цркве. Због тога и из овог псалма може да се види да Псалмопојац призива народе ка вери у Господа, учећи их да не одступају од Њега и указујући на одбацивање првог народа због његовог безбожништва.
(2) Радујте се Богу, помоћнику нашем, кличите Богу Јаковљевом. Клицање је победничка песма, и стога саветује народу да ускликну победничке песме Богу, Који им је помогао да се избаве од власти демона.
(3) Узмите псалам и дајте тимпан. Псалмом се овде именује божанствено учење, док је тимпан музички инструмент начињен од коже. Псалмопојац због тога каже: поставши послушни речима Божијим, дајите телеса cвoja у жртву живу, свету и угодну Богу (Рим. 12; 1). Псалтир умилни са гуслама. Псалтиром поново назива тело, услед већ устројене сагласности (склада) између тела и душе, како би људи Божији били савршени, посветивши Богу душе али и тела, која неће посветити свету него, исто тако, Богу.
(4) Затрубити у новомесечје трубом. Древни Израиљци су узимали вештаствене трубе и оглашавали се у време новомесечја (младог месеца) јер им је тако заповедио Бог, што је служило као сведочанство о њиховом избављењу из египатског ропства. Исто тако је и нови народ, узевши еванђелску трубу чији глас отиде до свих крајева васељене (Рим. 10; 18), добио заповест да затруби у новомесечју, тј. у обновљењу свог ума (грч. εν τη ανακαινισει του νοος αυτου), исповедајући и сведочећи да је и њега Бог ослободио из духовног Египта, тј. од власти таме.
(5) Језик који није знао, чуо је. Народ, који је изашао из Египта, зачуо је језик који раније не беше чуо. Који је то језик? Зар то није глас Божији упућен народу са горе?
(6) Ослободио је леђа његова од бремена, тј. од тежине бремена. Подразумева да их је Бог ослободио од терета који су носили док су фараону подизали град. Руке његове које служаху у кошевима. То је речено због тога, што су у кошевима носили блато и плеву од којих су прављене опеке.
(7) У жалости си Ме призвао (вели Господ), и избавих те. То је слично ономе, што је речено на другом месту: Бог чу уздисање њихово … Чух вику његову (Израиљеву) и сиђох да Га избавим (2. Мојс. 2; 24. и 3; 8) Услишао сам те у скривености буре, тј. избавио сам те од велике и прекомерне патње. Испробах те на води спорења. Када је народ, мучен жеђу, рекао Мојсеју: Дај нам воде да пијемо, он им је одговорио: Што се свађате са мном? Што кушате Господа (2. Мојс. 17; 2)?
(8) Слушај, народе мој. Саветује народ да буде послушан Богу. Уколико то испуне, неће робовати богу скорашњем, јер је Он Бог Који га је у давнини избавио из Египта. (11) Рашири уста твоја, и испунићу их. Онима, који су Му покорни, обећава и духовну и телесну храну.
(12) И не послуша народ Мој глас Мој. Иако сам им то обећао, они су остали глуви. Због тога сам их одбацио и предао казни, достојној њиховог поступка.
(16) Непријатељи Господњи слагаше Га;[1] и биће време њихово до века. Јасније речено, будући да је народ слагао Господа, за њега ће наступити време казне, а то је време будућег века.
(17) И нахрани их од брашна пшеничног. Они су слагали Бога али их је Бог, као благ, нахранио духовном храном. Та храна је Сам Господ, Хлеб живота који силази с неба и даје живот свету (Јн. 6; 33). И од стене медом насити их. Стена је Сам Господ, а мед – Његове божанствене речи. Дакле, Псалмопојац каже да ће их Бог наситити Својим светим речима.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу: Непријатељи Божији ласкаше му, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.