ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 8
(1) За крај, за точила. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Речено је: за крај, јер је требало да се пророштво, које се налази у псалму, испуни на крају векова. Псалам говори о Христу и о Црквама након Оваплоћења, будући да се Јединородни именује као винова лоза, а верни као грожђе. Ако се Јевреји труде да докажу да псалам говори о човечанству уопште, онда нека се и у том случају зна да је све потчињено човеку зато, што је требало да се Син Божији оваплоти у образу Божијем. Некада, под законом, служило се само испред точила, односно на храмовном жртвенику. Након призивања незнабожаца има много точила (тј. преса за вино), а то су Цркве, које сабирају плодове оних што су узнапредовали у побожности.
(2) Господе, Господе наш, како је дивно Име Твоје по свој земљи! Пророка до усхићења доводи познање имена Божијег које је дато људима, јер Бог већ тада није био познат само онима што живе у Јудеји.
(3) Из уста деце u одојчади начинио си Себи хвалу, тј. онима који су по Богу деца у погледу злобе. Као што је јасно записано у Еванђељима, то је рекао Спаситељ кад су фарисеји ућуткивали децу која су Га благосиљала. Насупрот непријатеља Твојих, да сатреш непријатеља и осветника. Под овим подразумевај или чулног (вештаственог) или духовног непријатеља, или пак јеврејски народ. Наиме, Јевреји су Христа прогонили као непријатеља и претварали се да, чинећи то, ревнују за Оца. Због тога је Господ, да би их лишио сваког оправдања, рекао: Који мрзи Мене и Оца Мојега мрзи (Јн. 15; 23). Непријатеља и осветника, тј. или ђавола, јер он, кажњава грешнике након што их је натерао да сагреше, предочавајући им тежину греха, или пак јеврејски народ, тог непријатеља истине и осветника по његовој привидној ревности за Закон.
(4) Када погледам небеса, дело прстију Твојих. Они негодују против деце која Га хвале а ја, неко мало дело у Твом стварању, гледам на ово велико и прекрасно дело, тј. на небеса.
(5) Шта је човек, да Га се сећаш? Или син човечији, да Га походиш?
(6) Умањио си Га замало од ангела. Будући да је Павле то јасно протумачио о нашем Спаситељу, требало би да се задовољимо тим објашњењем.
(7) Све си потчинио под ноге његове. Када је рекао: Хајде да начинимо човека по свом образу и подобију, Бог је додао: Који ће бити господар од риба морских и свега осталог, што је исцрпно набројано (в. 1. Мојс. 1; 26), а након тога наставља: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом (ст. 28). Бог је разумној природи, као богоподобној, дао власт над свим осталим. Примивши силу у образу Божијем, човек је такође постављен за кнеза над свим што је на земљи, као што је и Бог цар васцеле творевине. Уопште, ако је речено: Поставио си га над делима руку Твојих, док је на другом месту речено: Дела руку Твојих су небеса (Пс. 101; 26), очигледно је, да га је поставио и над небесима и, не скривајући то, већ указује на живљење на небесима оних, који су отишли са земље, када по обећању наследе Царство небеско. И Павле каже: Наследници, дакле, Божији и санаследници Христови (Рим. 8; 17). Тако треба разумети и следеће: Све си потчинио под ноге његове. Сад му је покорио животиње; међутим, будући да је човеку приуготовљен равноангелски живот на небесима, то значи да ће човек,.који је постављен над делима руку Његових, и тамо бити созерцатељ небеса и свега што је на њима. Блажени Павле је протумачио да ће се и то испунити на Спаситељу у будућем веку. Отац Му због тога и каже: Седи Мени са десне стране, док положим непријатеље Твоје за подножје ногама Твојим (Јевр. 1; 13).
(8) Овце и све волове. Под тим подразумева оне од Израиљаца који су поверовали. А још и животиње пољске – под тим подразумева незнабошце.
(9) Птице небеске, тј. оне који се преузносе житејским и најнеразумније, али надмене људе.
(10) Господе, Господе наш, како је дивно Име Твоје по свој земљи. Будући да је, као што смо већ рекли, богопознањем које је откривено људима доведен до усхићења, он понавља претходне речи и тиме удвостручује дивљење.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.