ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 58
(1) За крај, да не погубиш, Давидов, за стилографију, када посла Саул и чуваше дом његов да Га убију
 
Садржај
 
Позавидевши Давиду који је био његов доброчинитељ, Саул је тражио да га убије или бацајући на њега копље, или окружујући његов дом стражарима. Овај псалам се, међутим, односи на Спаситеља Који је чинио добро незахвалним Израиљцима (изображеним у лику Саула), док су Му они припремали замке. Благовести и о призивању свих народа, након што Израиљ због свог безбожничког живота буде одбачен од Бога.
(2) Узми ме од непријатеља мојих, Боже. Моли се за избављење од духовних и телесних непријатеља јер су га они, поступајући безаконито, омрзнули.
(4) Нити је безакоње моје, нити је грех мој, Господе. То је слично реченоме: Не учини неправде нити се нађе превара у устима његовим (Иса. 53; 9).
(6) Похитај да посетиш све народе. Моли да се идолопоклоници обрате ка вери у Христа, а да Израиљци због свог безакоња буду одбачени. Немој сажалити све делатеље безакоња.
(7) Повратиће се увече. Показује разлог због којег се моли да се не сажали на њих. Разлог је тај што ће се они сабрати против Спаситеља, кад Он у последње дане у телу дође на земљу. И огладнеће као пас. Огладнеће, јер нису прихватили живототворни хлеб. Псима их назива због њихове душевне бестидности. Речено је и: Опколиће град, јер ће бити лишени отаџбине и царски закони неће им допуштати да се у њега врате, због чега ће споља кружити око града, једва имајући и могућност да га издалека гледају
(8) Гле, изговараће (зле речи) устима својим, тј. изговараће хуле. И мач је у устима њиховим. Под тим подразумева речи: Узми, узми, распни Га (Јн. 19; 15).
(9) А Ти, Господе, потсмејаћеш им се. Хулили су и смишљали зло чак до распећа на крст, говорећи да Бог неће видети њихове речи и дела. Међутим, иако су они то помишљали, Ти ћеш, Господе, учинити да они буду исмејани. И мада су се одважили на то, Ти, Господе, и видиш, и чујеш, и подсмеваш се њиховој безумној махнитости. Порази све незнабошце, тј. духовне силе које су и Израиљце подстакле да се побуне против Господа. Претходно је рекао: Похитај да посетиш све народе а овде каже: Порази све незнабошце, очувавши у свему строги ред речи у продужетку свега, што је речено у средини. Наиме, показавши да није безразложно тражио да их казни, најпре је од Бога тражио да погледа и да испита шта је учињено а затим је описао како поступају, мислећи да нема Промислитеља. На крају је већ поменуо казну, говорећи да ћеш их достојно казнити за то и да ћеш их Својом казном претворити у ништавило.
(10) Снагу моју за Тебе ћу чувати. Таква су безбожна дела која су чинили пред Тобом. Међутим, ја сам пророк који ово говори Духом и сачуваћу своју снагу и своје царство, које Ти чуваш, јер си и пре мојих прозби постао мој заштитник и опасао ме Твојом милошћу. Због тога сам и видео пропаст мојих непријатеља.
(12) Немој их погубити, да не забораве закон Твој. Моли се да они, који су устали против Господа, не буду у потпуности истребљени мећу људима. Моли се да буду расејани и да живе у ропству за (13) Грех уста њихових и реч са усана њихових.
И од клетве u лажи (њихове) објавиће се свршетци. Нека се свугде чује како су завршили због своје хуле којом су Те клеветали, говорећи лажи о Твојој слави. Свршетком се не назива коначна пропаст народа, него пад његове славе. А слава његова су службе вршене по Закону, храм Божији, пророци, првосвештеници, учитељи Закона, јављање ангела. Све се то одједном прекратило кад су усмртили Господа.
(14) И познаће да Бог Господари Јаковом и крајевима земље. Будући и на делу лишени ове славе, увидеће да си Ти Господар Јаковљев и рашириће Твоју Цркву до свих крајева земље.
(15) Повратиће се увече. Понавља оно што је претходно већ рекао, како би још више потврдио оно што пророкује о њима. Пошто је рекао: у гневу свршетка и неће их бити, да неко не би помислио како пророк тобоже противуречи самоме себи речима: расеј их силом Твојом, узгредно је употребио понављање, рекавши: повратиће се, јер се у тим стиховима нејасно изразио. То разјашњава примером паса који се окупљају око неке хране а затим, пре него што и дотакну храну прождиру један другога и често се разилазе, оставивши храну недирнуту.
(16) Они ће се расејати да једу; а ако се насите (још) и роптаће. Свуда ће ходати и тражити реч Божију, али је неће пронаћи. Ако пак некад, узевши неку изреку из Светог Писма, помисле да се њоме насладе до ситости, и у том случају роптаће, као свагдашњи клеветници и опадачи Божији.
(17) А ја ћу певати сили Твојој. То ће се догодити њима. А ја, тј. народ из незнабожаца који је познао Твоју силу, обрадоваћу се милости Твојој откривеној у светлости и на дан Твог васкрсења, јер си посредством васкрсења Ти постао наш заштитник и уточиште (прибежиште) у жалостима. Због тога и псалме приносим као дар Теби, Богу Који ме је спасао. Јер си постао заштитник мој и прибежиште моје. Свагда сам се наслађивао Твојом помоћи и по Твом промишљању избегао сам несреће које су ме сустизале. Због тога сам познао Тебе, јединога Бога, и Тебе називам извором милости и човекољубља. Видевши ово пророчким очима много раније, Давид је предсказао несреће Јевреја, а сам је обећао да ће свагда псалмопојати Владики. То своје обећање и испуњава, узносећи Му псалмопојања устима побожних.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.