НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 13.
За крај. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
У овом псалму сасвим јасно указује на безбожништво и безакоње људи у свим њиховим подухватима, да би тиме проповедао о неопходности доласка Христовог.
(1) Рече безумник у срцу своме: Нема Бога. Пошто нису ни помишљали да постоји Бог Који надзире и праведним судом суди људским делима, извршили су свако неправедно дело. Самим тим, (2) Господ с неба погледа, а то јасно указује на долазак Господа међу људе.
(3) Нема Га који чини добро, нема Га ниједнога. Када је дошао, Господ није нашао никога ко би чинио добро, него се сваки показао као крив у сваком подлом делу.
(4) Гроб је отворен грло њихово. И демони су у свом грлу држали човека као храну, не помишљајући да Бог не може да заборави Своју творевину.
Неће ли познати сви који чине безакоње? Реч Господа требало би читати после знака интерпункције и узети је изван повезаности (осталих) речи, да би се добио следећи смисао: сви су одступили и учинили то; они не познају Бога. Господа не призваше који једу народ мој као једење хлеба. Једу народ Његов, јер га убеђују да се поклања твари а не Творцу. Управо они, који су другима постали саветници за зло, неће призвати Господа. Тако би уместо прошлог времена требало читати будуће.
(5) Тамо се устрашише страха, где страха не беше. Мојсејев закон је кажњавао, док је страх Христов непорочан (чист), јер нас учи да се плашимо онако, као што се синови плаше оца. Од тог времена, тј. од времена доласка Христовог, устрашили су се страха тамо где страха нема, али не зато што прети закон него због богобојажљивости (страхопоштовања), каква више доликује слободнима.
Јер је Господ у роду праведних, оправданих Његовим доласком.
(6) Савет сиромаха посрамисте. То је речено онима, који ће истрајавати у неверју и прогонити оне што су поверовали у Христа.
(7) Ко ће дати са Сиона спасење Израиљу? У томе се садржи двоструко пророштво, јер се не обзнањује само спасење које је у то време било ограничено, него и оно спасоносно јављање нашег Спаситеља са Сиона, до којег ће доћи тек након што протекне много времена.
(8) Обрадоваће се Јаков. Мисли на свете патријархе и пророке, који се радошћу радују што је Христос испунио она обећања која су им предсказана; у тим обећањима предсказивало се спасење свих незнабожаца.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *