ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 13.
За крај. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
У овом псалму сасвим јасно указује на безбожништво и безакоње људи у свим њиховим подухватима, да би тиме проповедао о неопходности доласка Христовог.
(1) Рече безумник у срцу своме: Нема Бога. Пошто нису ни помишљали да постоји Бог Који надзире и праведним судом суди људским делима, извршили су свако неправедно дело. Самим тим, (2) Господ с неба погледа, а то јасно указује на долазак Господа међу људе.
(3) Нема Га који чини добро, нема Га ниједнога. Када је дошао, Господ није нашао никога ко би чинио добро, него се сваки показао као крив у сваком подлом делу.
(4) Гроб је отворен грло њихово. И демони су у свом грлу држали човека као храну, не помишљајући да Бог не може да заборави Своју творевину.
Неће ли познати сви који чине безакоње? Реч Господа требало би читати после знака интерпункције и узети је изван повезаности (осталих) речи, да би се добио следећи смисао: сви су одступили и учинили то; они не познају Бога. Господа не призваше који једу народ мој као једење хлеба. Једу народ Његов, јер га убеђују да се поклања твари а не Творцу. Управо они, који су другима постали саветници за зло, неће призвати Господа. Тако би уместо прошлог времена требало читати будуће.
(5) Тамо се устрашише страха, где страха не беше. Мојсејев закон је кажњавао, док је страх Христов непорочан (чист), јер нас учи да се плашимо онако, као што се синови плаше оца. Од тог времена, тј. од времена доласка Христовог, устрашили су се страха тамо где страха нема, али не зато што прети закон него због богобојажљивости (страхопоштовања), каква више доликује слободнима.
Јер је Господ у роду праведних, оправданих Његовим доласком.
(6) Савет сиромаха посрамисте. То је речено онима, који ће истрајавати у неверју и прогонити оне што су поверовали у Христа.
(7) Ко ће дати са Сиона спасење Израиљу? У томе се садржи двоструко пророштво, јер се не обзнањује само спасење које је у то време било ограничено, него и оно спасоносно јављање нашег Спаситеља са Сиона, до којег ће доћи тек након што протекне много времена.
(8) Обрадоваће се Јаков. Мисли на свете патријархе и пророке, који се радошћу радују што је Христос испунио она обећања која су им предсказана; у тим обећањима предсказивало се спасење свих незнабожаца.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.