НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 22
Псалам Давидов
 
Садржај
 
Предстојећи псалам поје у име незнабожаца, обрадованих тиме што их напаса Господ, а такође описује и тајинствену трпезу коју им је понудио управо Онај, који их напаса.
(1) Господ ме напаса. Због Господа се величају и они које Он напаса.
(2) На месту зеленом, тамо ме настани, тј. настанио ме је на зеленом пашњаку, при чему мисли на духовни пашњак. На водама одмора отхрани ме. Под водама одмора могу се подразумевати воде светог крштења, будући да очишћују од греховног бремена. То ми је подарио јер превасходно ревнује на души, да би је вратио са беспућа и извео на прави пут.
(3) Душу моју опорави. Вративши Себи моју душу из ђаволског ропства, руководио ју је ка Својим заповестима, од смрти ка животу. Као онај, који је одавно презрео сопствену душу и онај, чије су снаге васпостављене поменутом храном, вративши се из смрти говори: Душу моју одврати на стазе правде, тј. ка еванђелским догмама.
(4) Ако и пођем посред сенке смрти. Ове речи као да упућује Оцу. Самог Христа назива жезлом (штапом) силе, жезлом славе и жезлом величине. И као што штап (жезло) уразумљује, тако и делатни живот поучава смиривању страсти. Штап Твој и палица Твоја, они ме утешише. Мисли на Самог Христа, а такође и оним што је речено: Жезал силе Твоје послаће Ти Господа са Сиона (Пс. 109; 2) и жезло силно и жезло славно (Јер. 48; 17). Жезло је сила која уразумљује, а палица помоћ која се показује у виду утехе.
(5) Припремио си преда мном трпезу. Под тим подразумева тајинствену Трпезу. Намазао си уљем Главу моју. Тиме означава тајинствено помазање. И чаша Твоја напојила ме. Опет мисли на тајинствено весеље. И милост Твоја пратиће ме у све дане, јер ће они, који су постали причасници свега горенаведеног, свагда бити у милости Божијој, па ће се чак и веселити у дому Господњем.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *