ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 22
Псалам Давидов
 
Садржај
 
Предстојећи псалам поје у име незнабожаца, обрадованих тиме што их напаса Господ, а такође описује и тајинствену трпезу коју им је понудио управо Онај, који их напаса.
(1) Господ ме напаса. Због Господа се величају и они које Он напаса.
(2) На месту зеленом, тамо ме настани, тј. настанио ме је на зеленом пашњаку, при чему мисли на духовни пашњак. На водама одмора отхрани ме. Под водама одмора могу се подразумевати воде светог крштења, будући да очишћују од греховног бремена. То ми је подарио јер превасходно ревнује на души, да би је вратио са беспућа и извео на прави пут.
(3) Душу моју опорави. Вративши Себи моју душу из ђаволског ропства, руководио ју је ка Својим заповестима, од смрти ка животу. Као онај, који је одавно презрео сопствену душу и онај, чије су снаге васпостављене поменутом храном, вративши се из смрти говори: Душу моју одврати на стазе правде, тј. ка еванђелским догмама.
(4) Ако и пођем посред сенке смрти. Ове речи као да упућује Оцу. Самог Христа назива жезлом (штапом) силе, жезлом славе и жезлом величине. И као што штап (жезло) уразумљује, тако и делатни живот поучава смиривању страсти. Штап Твој и палица Твоја, они ме утешише. Мисли на Самог Христа, а такође и оним што је речено: Жезал силе Твоје послаће Ти Господа са Сиона (Пс. 109; 2) и жезло силно и жезло славно (Јер. 48; 17). Жезло је сила која уразумљује, а палица помоћ која се показује у виду утехе.
(5) Припремио си преда мном трпезу. Под тим подразумева тајинствену Трпезу. Намазао си уљем Главу моју. Тиме означава тајинствено помазање. И чаша Твоја напојила ме. Опет мисли на тајинствено весеље. И милост Твоја пратиће ме у све дане, јер ће они, који су постали причасници свега горенаведеног, свагда бити у милости Божијој, па ће се чак и веселити у дому Господњем.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.