ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 110
Алилуја
 
(1) Исповедаћу се Теби, Господе, свим срцем својим. Овај псалам изговара у име апостола, који обзнањују колико је дела Спаситељевих по домостроју и каква су то дела. Поред тога, (апостоли) поучавају нови народ да благодари за своје спасење. Због тога псалам и има натпис: Алилуја. На савету правих и на сабору именовао је народ нове синагоге, за разлику од оне старе која није била права (грч. ουκ ην ευθεια), будући да је срцем свагда била прелешћена.
(2) Велика су дела Господња, испитана у свим вољама Његовим. У синагоги (зборишту, сабору) правих испитане су све воље Божије: наиме, не постоји ниједна дата заповест коју синагога (збориште) правих не би испитало и испунило, јер се збориште (синагога) правих свагда стара да изврши вољу Божију.
(3) И исповедање и величанство дело су Његово.[1] Подразумева дела која је извршио по икономији (домостроју). Нека та дела, будући велика, буду прослављена. И правда Његова остаје у век века. Правдом се назива еванђелска реч, јер она свим људима подједнако нуди спасење.
(4) Милостив је и милосрдан Господ. Раније је кроз Своје пророке обећавао да ће у време домостроја сатворити чуда, и благоволео је да та чуда и испуни. Каква је чуда Он обећао? Зар то нису она, према којима ће тада слепима отварати очи (Ис. 35; 5) и творити и друга знамења? И не само чуда, него и призивање свих народа, које је испунио и речју и делом.
(5) Храну даде онима који Га се боје, тј. духовни Хлеб који је сишао с небеса. Памтиће до века завет Cвoj, тј. завет с Авраамом: У теби ће се благословити cвu народи на земљи (1. Мојс. 18; 18). (6) Моћ дела Својих, тј. збор (сабор) апостола је народу, призваном на веру, огласио моћ дела Христових или сама дела, која свагда твори Својом сопственом силом.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу: И слава u величанство дело су Његово, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.