ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 107
Песма псалма, Давидов
 
Садржај
 
И у овом псалму приповеда се о доласку Господњем, посебно о Његовом доласку незнабошцима. Међутим, како су сви стихови овог псалма већ растумачени у претходним псалмима, било би сувишно излагати то исто за тумачење овог псалма.
(2) Готово је срце моје, Боже.
(3) Устани славо моја. Његова слава је његова моћ созерцања и делања, која га приклања ка моралној и разумској (мисаоној, духовној) врлини.
(5) Јер је велика изнад неба милост Tвoja. Твоја милост је толико висока да надвисује небеса, и луче Твоје истине брзо се распростиру на све стране, јер пророци, апостоли и учитељи њеном росом напајају земљу.
(6) Узнеси се на небеса, Боже. Од почетка па до овог стиха, овај псалам је сличан 56. псалму, а од овог стиха па до краја сличан је 59. псалму, и све што је требало рећи, тамо је већ речено.
(8) Узвисићу се и разделићу Сихем. Обећава да ће оно, што је код Јевреја било најбоље и најпревасходније, с радошћу поделити и размерити као наслеђе незнабошцима, будући да се добар Отац радује што прихвата и задобија мноштво синова. О томе говори алегоријски и загонетно. У незнабожачкој долини налазио се овај град, који се назива Сихем или Сиким. Овде се настанио Јаков, када је са децом изашао из Месопотамије (Међуречја). Овде је Емор, син Сихемов, заволео Дину, Јаковљеву кћер, отео је и напаствовао. Јаковљеви синови су дошли и убили и њега и сав његов народ. На тај начин је Сиким, долина насеља, постала посед патријарха Јакова. Када је Јаков делио земљу синовима, овај град је, као најбољи, дао Јосифу јер он због младости није учествовао у покољу. Због тога обећава да ће разделити и размерити, да би ти у том алегоријском казивању разумео да се најбоље наслеђе новог Јосифа – Христа, даје незнабошцима.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.