ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 57
(1) За крај, да не погубиш, псалам Давидов, за стилографију
 
Садржај
 
Овај псалам има исти садржај као и претходни или, боље речено, јасно казује какав је био крај оних, што су устали против Спаситеља.
(2) Еда ли заиста правду говорите? Будући да су се као заштитници Закона сабрали против Спаситеља, пророкујући Дух им оправдано заповеда да суде право тј. праведно, ако се већ толико брину о правди. Они, међутим, нису судили праведно, намеривши да недужног и праведног осуде на смрт.
(3) Јер у срцу безакоња чинише на земљи. Мада су ваше речи добре и показују да заговарате Закон, .ваша срца су испуњена једом па су, слично томе, и дела испуњена безакоњем.
(4) Отуђише се грешници од материце. Показује да они нису имали никаквог разлога да очекују да ће бити спасени, јер је Бог кроз пророка Исаију говорио Јеврејима: Знадох да ћеш чинити неверу и да се зовеш преступник од утробе материне (Иса. 48; 8). Под yтpoбом подразумева свето крштење.
(5) Гнев је њихов на подобије змије. Гневом назива душу за коју каже да је слична змији у рају, јер је под маском (личином) пријатељских речи носила смрт. Будући да су се Јевреји, док су говорили Равви, знамо да си од Бога дошао и сличне речи, договарали да Христа предају на распеће, самим тим су изображени у обличју змије. Као у аспиде Глуве и која зачепљује уши своје. Са њима се не може упоредити само змија него и аспида, која на зубима носи отров и неће да послуша заклињаче и да одбаци своју јарост. То каже зато што Јеврејима, према Исаијиним речима, отежаше уши (Иса. 6; 10) да не би слушали реч Божију.
. (7) Бог скрши зубе њихове у устима њиховим. Зубима овде назива клевете које су смислили против Господа а посебно против Његовог васкрсења. Или можда зубима назива моћ, пошто је моћ лавова у њиховим зубима.
(8) Уништиће се као вода мимотекућа. Биће достојни презира, као вода која је разливена и неупотребљива. Затегнуће лук свој докле не изнемогну. Луком се овде назива одлука која ће бити донета на божанственом суду. А докле је овде стављено у таквом значењу да би проистекао следећи смисао: не изнемогну.
(9) Паде огањ на њих и не видеше сунца. Будући бачени у вечни огањ, нису видели Сунце правде. То је слично реченоме: Нека се узме безбожник да не Гледа славу Господњу (Иса. 26; 20 – према Септуагинти).
(10) Пре него што се ваше трње споји у грм (грч. ??????)[1]. “Рамнос” означава једну врсту бодљикавог растиња: Пророк под овим подразумева трнов венац. Пре него што нарасте ваше трње (тј. ваши грехови) и постане жбун, тј. пре него што процвета и донесе плод, сустићи ће вас божанствени гнев.
(11) Обрадоваће се праведник кад види одмазду (безбожнима), руке своје опраће у крви грешника. Кад у време праведног суда праведници виде да се демони удаљују од њих, развеселиће се због тог праведног суда Божијег, јер ће се показати да су недужни и слободни од кажњавања на смрт. Реч опраће мора се схватити у вези с невиним, као што је и речено на другом месту: Умићу у невиности руке своје (Пс. 25; 6).
(12) Има дакле Бога који им суди на земљи. Речца “дакле” употребљена је овде уместо речи “уистину”. Има дакле Бога који им суди на земљи. Исповеда да је уистину праведан суд Божији који је изречен над њима.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу овај стих гласи: Пре него што дође трње ваше до гране. прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.