ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 6
(1) За крај, у химнама, за осми (дан? или октаву?). Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Осми не значи ништа друго него дан Васкрсења Христовог, у којем ћемо примити плодове свога труда, и када ће се наши непријатељи са страхом и пометњом окренути назад. Давид је овај псалам испевао пошто је дуго времена живео у покајању, које је приносио због свог греха.
 
Господе, немој ме јарошћу Својом покарати. Он Га не моли да га избави од карања, него од карања у јарости, и не моли да га избави од кажњавања, него од кажњавања у гневу.
(3) Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан. Ниједна душа не пада у грех пре него што занемоћа њена снага. Подразумева се она немоћ, која потиче од клонулости духа и туговања.
(4) И душа се моја смути веома, под чим подразумева душевне силе. А Ти, Господе, докле ћеш? Израз који указује на дуготрајност покајања.
(5) Обрати се, Господе, избави душу моју. Значи да се Господ одвратио од њега, очигледно због греха. Спаси ме ради милости Твоје, јер се све наше спасење мора приписати милости Божијој.
(6) Јер нема ко би Те у смрти спомињао. Будући да је време мог покајања дуготрајно, страхујем да Твоје милосрђе не спречи смрт, у којој више нема места исповедању. Зато и молим да пожуриш са милошћу.
(7) Уморих се у уздисању мојем. Послушајмо какво је покајање показао цар. Он се није једноставно трудио, него се уморио уздисајима, није једноставно плакао, него је сузама прао своју постељу, и то сваке ноћи. Осим тога, он не говори само о прошлом времену, него обећава да ће то чинити и убудуће, током читавог живота; време, које многи користе за починак, он посвећује исповедању. Сваку ноћ квасим одар свој. Због једне ноћи, у којој сам сагрешио, многе ноћи сам провео квасећи сузама своју постељу.
(8) Смути се од жалости око моје. Он оком назива ум, јер је ум око душе. Остарих од свих непријатеља мојих. Овде означава време патње, које се обратило у његову заслугу, јер је било дуготрајно.
Услиши Господ мољење моје. Будући већ услишан, упућује снажну реч својим непријатељима. Извршити велики пут ка врлини значи бежати и спасти се од заједнице лукавих. То је плод покајања и задобијање суза. Или је то речено у скраћеном облику и значи: подари, да бих непријатељима који ме нападају могао да кажем да одступе, јер сам услишен и прихваћен ја, који сам због греха био одбачен.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.