НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 6
(1) За крај, у химнама, за осми (дан? или октаву?). Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Осми не значи ништа друго него дан Васкрсења Христовог, у којем ћемо примити плодове свога труда, и када ће се наши непријатељи са страхом и пометњом окренути назад. Давид је овај псалам испевао пошто је дуго времена живео у покајању, које је приносио због свог греха.
 
Господе, немој ме јарошћу Својом покарати. Он Га не моли да га избави од карања, него од карања у јарости, и не моли да га избави од кажњавања, него од кажњавања у гневу.
(3) Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан. Ниједна душа не пада у грех пре него што занемоћа њена снага. Подразумева се она немоћ, која потиче од клонулости духа и туговања.
(4) И душа се моја смути веома, под чим подразумева душевне силе. А Ти, Господе, докле ћеш? Израз који указује на дуготрајност покајања.
(5) Обрати се, Господе, избави душу моју. Значи да се Господ одвратио од њега, очигледно због греха. Спаси ме ради милости Твоје, јер се све наше спасење мора приписати милости Божијој.
(6) Јер нема ко би Те у смрти спомињао. Будући да је време мог покајања дуготрајно, страхујем да Твоје милосрђе не спречи смрт, у којој више нема места исповедању. Зато и молим да пожуриш са милошћу.
(7) Уморих се у уздисању мојем. Послушајмо какво је покајање показао цар. Он се није једноставно трудио, него се уморио уздисајима, није једноставно плакао, него је сузама прао своју постељу, и то сваке ноћи. Осим тога, он не говори само о прошлом времену, него обећава да ће то чинити и убудуће, током читавог живота; време, које многи користе за починак, он посвећује исповедању. Сваку ноћ квасим одар свој. Због једне ноћи, у којој сам сагрешио, многе ноћи сам провео квасећи сузама своју постељу.
(8) Смути се од жалости око моје. Он оком назива ум, јер је ум око душе. Остарих од свих непријатеља мојих. Овде означава време патње, које се обратило у његову заслугу, јер је било дуготрајно.
Услиши Господ мољење моје. Будући већ услишан, упућује снажну реч својим непријатељима. Извршити велики пут ка врлини значи бежати и спасти се од заједнице лукавих. То је плод покајања и задобијање суза. Или је то речено у скраћеном облику и значи: подари, да бих непријатељима који ме нападају могао да кажем да одступе, јер сам услишен и прихваћен ја, који сам због греха био одбачен.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *