ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 16.
Молитва Давидова.
 
Садржај
 
Овај псалам испеван је у име човека, који је савршен по Богу.
(1) Услиши, Господе, правду моју. Ове речи испуњене су великим поверењем. Псалмопојац на овом месту не помиње правду зато, да би се хвалисао нити зато што се приказује као праведник, него као да каже следеће: Будући да праведно молим за Твоју помоћ и желим да се избавим од онога што неправедно трпим од Саула који ме безразложно прогони, услиши и испуни моју молбу. Услиши молитву моју, није са усана лажљивих јер Бог неће услишити молитву лажљивих усана, него (молитву) чистог језика, навикнутог да се поучава речима Божијим.
(2) Од лица Твојега суд ће мој изаћи. Јасно се моли за то, да му Јединородни буде судија. Очи моје нека виде правоту. Преклиње Сина за праведни суд, каквим нам је судио.
(3) Испитао си срце моје, посетио си ме ноћу, окушао си ме у огњу и у мени се не нађе неправде. У Светом Писму, неправдом се обично назива хула на Бога, јер је речено: Неправду у висину говорише (Пс. 72; 8).
(4) Да не говоре уста моја дела људска. Учи нас да се чувамо и од тога да не говоримо ништа смртно и људско. Ради речи уста Твојих ја сачувах путеве жестоке. По заповести Твојој ступио сам на уска и тесна врата.
(5) Утврди стопе моје на стазама Твојим. Ова реч нас поучава да се не уздамо у саме себе него да се утврдимо у Богу. Стазе Господње су очување заповести.
(6) Ја завапих, јер си ме услишио, Боже. Речено је: услишио, уместо: услишићеш. Нисам Ти узалудно завапио, него сам опитно познао Твоје човекољубље, јер си ме често услишио кад сам Ти вапио. Вапај је мисао устремљена ка Богу. Приклони к мени ухо Tвoje. Бог је сав ухо, јер све чује.
(10) Дебело срце cвoje затворише. Речима дебело срце означава велико благостање непријатеља.
(11) Очи cвoje устремише да ме оборе на земљу. Они су, каже, имали само један циљ, а то је да се на сваки начин привежу за земљу и да се приклоне телесном (плотском) мудровању.
(12) Мачем Твојим од непријатеља руке Твоје. Душа праведника, а посебно оног, који грешнике из безбожништва приводи ка побожности, слична је мачу наоштреном против духова злобе. Управо тај мач, који си Ти, Владико, наоштрио на непријатеље Своје, избави од непријатеља руке Твоје. Ко су непријатељи руке Божије, ако не они који се противе вери у Јединородног Божијег, Који је и рука Божија?
(13) Господе, од малобројних на земљи раздели их. Моли се да безбожни буду раздељени и на неки начин одвојени од малобројних. Ко су ти малобројни, ако не они о којима је речено: Много је званих а мало изабраних (Мт. 20; 16)?
И скривених Твојих (претњи) испуни се утроба њихова. Они су се, каже, наслађивали свим што је скупоцено и затим дошли до такве надмености да чине безакоње. Речи: скривених Твојих значе: оним неизрецивим тајнама, које су Теби познате а које ја не познајем, испуни њихову утробу или, тачније говорећи, њих саме. Наситише се синови, и оставише остатке младенцима својим. Испунили су се сваким безакоњем и предали га својој деци, па су га оставили чак и младенцима својих синова, тј. унуцима.
А ја ћу се у правди јавити лицу Твоме. Нећу им се уподобити, нити ћу се насићивати оним, чиме су се они насићивали, него ћу се праведним делима испунити славом Твојом.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.