ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 128
Песма степеница
 
Садржај
 
Десета песма приповеда о многим прогонима народа Христовог и о томе да ће се они свагда показати као победници над злонамерницима. То каже стога, што су се прогони појавили од почетка проповеди.
(1) Много пута нападаху ме… (4) Господ праведни сасече вратовe грешника, и сви зли прогонитељи зло ће и пострадати.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Много пута нападаху на ме од младости моје. И овај псалам изговара у име јеврејског народа у време његових учесталих битака са околним народима, који су их услед зависти ометали у изградњи храма и самог града Јерусалима. Младошћу се овде назива почетак њиховог повратка из Вавилона у Јерусалим. Ако пак под овим речима будеш подразумевао духовну битку са демонима, онда под младошћу можеш подразумевати човеково младалачко доба, будући да демони од самог почетка војују против нас.
(2) Не надјачаше ме. Блажени Теодорит каже: ” Ови стихови се, у суштини, односе на нови народ, који је поднео многе непријатељске нападе, али никад није био побеђен.” Никита Ститат:” Давид овим предсказује будуће нападе на Цркву и њену непобедивост… То се никако не може односити на телесни Израиљ, јер је он робовао Египћанима и много пута био поражен од непријатеља, да би га на крају поробили и Вавилоњани, и Македонци, и Римљани. Међутим, Божији Израиљ, који је уистину познао Бога, тј. нови хришћански народ којег изображава Јаков, правилно би могао да каже: Много пута нападаху на ме од младости моје, и не надјачаше ме. Још у његовом првом узрасту, против њега су устали безбројни непријатељи али га нису победили, него су тиме само показали његову несавладивост и сопствену немоћ.”
(3) На леђима мојим радише (чинише зло) грешници, продужише безакоње cвoje. Безбожни и зли народи, који су опкољавали Јерусалим, чинили су зло на леђима мојим, односно, нису нас нападали само спреда и отворено, него и “иза леђа” и тајно.
(4) Господ праведни. Уистину је Господ праведан, каже, јер је нама, Јеврејима, допустио да страдамо зато, да бисмо се поправили и уразумили. Исто тако праведан је и стога, што је казнио наше непријатеље, који су из зависти устајали против нас.
Сасече вратове грешника. Дидим каже: “Сасецајући вратове непослушних, који нису хтели да их приклоне под јарам Христов, праведни Господ то чини у доброј намери како би они одбацили своју окорелост и истрајност у злу и покорили се Господу.”
(5) Нека се постиде и поврате назад сви који мрзе Сион. Ове речи би требало разумети у вези са новим Сионом, односно са хришћанском Црквом.
(6) Нека буду као трава на крову. Нека они, који ненавиде цркву Христову, не буду једноставно као трава, него као трава која расте на крововима. Наиме, ова трава брже вене, суши се и трули, будући да није дубоко укорењена у земљу. Нека, дакле, непријатељи Цркве Христове буду пропадљиви, непостојани и неплодни као ова трава! Настављајући ово поређење, Давид у продужетку описује и сва остала својства ове траве:
Пре него што се истргне, осуши се. Трава на зградама, каже, не може да опстане до доношења својих плодова; она се суши пре тога, јер нема ни дубину ни влагу. Напротив, остале земне траве вену тек кад донесу плод… будући да имају дубок корен пуштен у земљу и, према томе, из ње пију потребну влагу или воду.
(7) Којом не испуни руку своју жетелац. Коров, каже, нико не жали и њиме нико не пуни своје руке, као што обично бива онда, када сабирају остале земне траве.
(8) И не рекоше пролазници: Благослов Господњи на вас, благословисмо вас у Име Господње! Што се тиче траве на домовима, пролазници никада не изговарају благослов и поздрав, као што обично чине пролазећи поред плодних њива, када поздрављају и благосиљају жетеоце. Шта им обично кажу? “Нека на вама, жетеоци, буду благослов и милост Господња! Ми смо вас благословили и поздравили Именом Господњим, призивајући Га да би се кроз Њега умножила ваша жетва.”

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.