ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 131
Песма степеница
 
Садржај
 
Тринаеста песма садржи у себи молитву за Давида. Будући да се очишћењем свима припрема отпуштање грехова, пророкујући Дух говори са осталима, који се спасавају. помени, Господе, и Давида, и узврати му по његовој кроткости. Као што је Давид, будући кротак, опраштао Саулу увреде које му је овај наносио, тако и Ти опрости Давиду његова сагрешења.
(1) Опомени се, Господе, Давида и све кроткости његове. (2) Како се закле Господу, заветова се Богу Јаковљевом, итд. Будући да је од Духа Светога научен да ће Господ доћи међу људе и отпустити им мноштво грехова, а надајући се да ће и он сам бити спасен, жури да дозна кад ће се то догодити, где ће се савршити и како ће доћи Господ. Желећи да то сазна, он се изложио многим подвизима, одрекао се постеље, напустио свој дом и пред Богом пао на земљу, заклињући се да неће устати одатле, док то не сазна. Смиловавши се на њега и приклонивши се његовој усрдној молитви, Бог обећава да, кад се једном заклео, неће слагати. Давид је стога и додао: Ево чусмо за Њега у Ефрати, а то је Витлејем. О чему смо слушали, ако не о томе да ће тамо доћи Господ?
(6) Нађосмо Га на пољима дубраве, јер се на равници, или на пољу, налази пећина у којој се родио Христос.
(7) Ући ћемо у насеља Његова. Тиме означава цркве, које ће се временом појавити. Поклонићемо се на месту Где стајаху ноге Његове. Мисли на Маслинову гору, где се поклања сваки пролазник.
(8) Устани (васкрсни) Господе, у починак Твој. Моли да убрза Његово вазнесење на небеса. Ти и ковчег светиње Твоје. Ковчегом светиње назива Његово свето тело.
(9) Свештеници ћe се Твоји обући у правду, тј. не у одежде какве прописује Закон, него у саму правду, а та правда је Христос.
(10) Ради Давида слуге Твога не одврати лице од Помазаника Твога. Упоредо са доброчинствима која се распростиру на све народе, опомени се и Давида, Ти, Господе, Који си га приморао да се, посредством греха, обрати Теби. Наиме, од Давида је по телу потекао Онај, Који је прихватио обличје слуге.
(11) Закле се Господ Давиду истином. Кад му се заклео? Кад је рекао: Када се наврше дани твоји и када усниш код отаца својих, из твог семена устаће Други, који ће изаћи из утробе твоје, и утврдићу царство Његово до века. Ја ћу Му бити Отац, а Он ће Ми бити Син (2. Сам. 7; 1214).
(12) Ако сачувају синови твоји завет Мој. Јасно наговештава будући Завет. Да су га очували, Давидови синови по телу не би отпали од приуготовљеног царства.
 
(14) Он је почивалиште моје у векове векова. Ако је због безумља Јевреја и био опустошен древни храм, места Распећа, Васкрсења и Вазнесења удостојена су божанствене благодати.
(15) Лов његов благосиљајући благословићу, јер ниједан, који је од праведног семена, неће оскудевати у хлебу. Сиромахе његове наситићу хлебовима, тј. оне који су сиромашни по Богу наситићу духовним хлебом.
(16) Свештенике Његове обући ћу у спасење, при чему је спасење Христос, Који је претходно назван правдом.
(17) Тамо ћу уздигнути рог Давидов” У оно време, кад се јави спасење, заблистаће Давидова слава. Припремићу светилник Помазанику Моме. Ово говори о Јовану (Претечи), према ономе што је рекао Господ: Он беше светиљка која гораше и светљаше (Јн. 5; 35).

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.