ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 141
(1) Поучан, Давидов, када беше у пећини. Молитва
 
Садржај
 
Иако овај псалам није ништа друго до молитва, потребно је разумевање да бисмо се и ми поучили како да, налазећи се у искушењу, избегнемо зло.
(2) Гласом мојим ка Господу виках, гласом мојим ка Господу помолих се. (3) Излићу пред Њим молитву моју. Псалмопојац каже: као да сам све своје мисли посветио Богу. Жалост моју пред Њим објавићу. Подвизавајући се на спасењу душе, приносим Ти прозбе и молим Те да ублажиш жалост, јер Ти је познато да ме неправедно прогоне.
(4) Када ишчезава дух мој од мене. Учинио сам то видевши прекомерност недаћа, јер сам се нашао близу саме смрти. Ти си познао стазе моје. Речи: Ти си познао стазе моје својствене су само ономе, који се чврсто узда у исправност изабраног животног пута и у своја дела. Видевши како су духовни непријатељи устројили да Саул дође у пећину и да ухвати Давида, праведно је рекао: (у тајности) ми поставише замку, коју је ова молитва учинила ништавном. Наиме, људски расуђујући, ономе који је затворен у пећину били су затворени сви путеви ка излазу, и нико није могао да избави његову душу.
На путу овоме по којем ходих они ми поставише замку. Ако неко замисли Давида у пећини, видеће да је ово сасвим умесно речено. Гледах са десна и разгледах, и не беше никога који ме познаје. Ономе, који се подвизава у врлини постављају на пут такве пороке од којих је тешко да се одбрани, као кад би оном који иде ка мудрости поставили замку, тј. мудрост која није од Бога, и кад би ономе, који иде ка знању, поставили на пут лажно знање. Ова изрека има неке сличности с оним што је речено: При стази ми поставише саблазни (Пс. 139; 6). Замка у коју упада неопрезан може се схватити и у пренесеном смислу, због чега каже: са десна разгледах, јер су частољубивима замке постављене са десне стране.
Нестаде уточишта за мене, и нико не мари за душу моју. Није било могућности да се из пећине спасе бекством, јер је улаз у њу заузео Саул. Нико, каже Давид, не тражи спасење моје душе.
(6) Виках теби, Господе, и рекох: Ти си нада моја, јер само у Њега полаже наду у своје спасење.
(8) Изведи из тамнице душу моју. То каже као да у виду има пећину. Да се исповедам Имену Твоме. Пошто си ме ослободио од ове невоље и из ове тамнице, узнећу благодарно псалмопојање. Мене чекају праведници, докле ми не узвратиш. Ако ме изведеш одатле, наградивши ме за моја добра дела, онда ће и остали праведници, имајући пред очима мој пример и закључујући из онога, што се мени догодило, о ономе шта ће се догодити њима, притећи Теби и узнети Ти прозбе.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(2) Гласом мојим ка Господу виках, гласом мојим ка Господу помолих се. Налазећи се у пећини, Давид је у то време био у смртној опасности. Сигурно је да у том тренутку није могао да завапи уснама, јер би га Саулови војници ухватили и погубили, због чега овде под гласом треба подразумевати напрегнуто (=усредсређено) стање срца, које се без речи узноси и мисаоно се моли Богу.
(3) Жалост моју пред Њим објавићу. Уместо молитве, каже, пред Њега ћу изнети своју жалост, која Га може приклонити на милост. Жалост не чини људе само пажљивијима и брижљивијима него их истовремено, уколико је подносе с благодарношћу, чини необично одважнима пред Богом. Помоћу ње човек задобија право да буде услишан.
(6) Ти си нада моја, удео си мој на земљи живих. Ти си једини сва моја нада и, док се налазим на земљи живих, тј. док сам жив и док се налазим мећу живим људима, само ћу Тебе имати као част, богатство и ризницу, немајући никаквог другог земаљског наслеђа. Или се, можда, може протумачити и овако: Ти си моје наслеђе и моје богатство на небесима, јер је небо – земља праведних, који свагда живе и никад не умиру.
(7) Слушај молитву моју, јер се понизих веома. Слушај, Господе, молитву моју, ако ни због чега другог, а оно због мог страдања, јер Давид, према Теодоритовим речима, понижењем назива своја страдања и несреће.
Изведи из тамнице душу моју. Тамницом.Давид назива ону пећину у којој је био затворен, док душом назива живот и самога себе. У вишем смислу, под тамницом треба подразумевати тело, с којим је повезана и у којем је заточена душа.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.