НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 5
(1) За крај, о наследници. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Наследница је богољубива душа или Црква. Шта она наслеђује? Што око не виде и ухо не чу, и у срце човеку не дође (1. Кор. 2; 9). Она се моли, и да би била услишана, показује своју праведност и разобличује лукавство противника.
(2) Речи моје чуј, Господе, (3) јер ћу се Теби помолити. У наслађивању духовном светлошћу молићу се Теби; зато се и надам да ћеш ме услишити.
(4) Ујутро ћу стати преда Те. Велика је похвала усрдности кад се са саме постеље стане пред Бога и кад се сунце предухитри благодарењем. Тако ћу, каже, гледати на Твоје божанствене и свете тајне, које си уготовио онима што Те љубе.
(5) Јер Ти ниси Бог који хоће безакоња. Надам се да ћеш ме Ти услишити, јер нисам чинио ништа од онога, што Ти ненавидиш. А Ти ненавидиш безакоње, лукавство, неправду, лаж, завист, подмуклост.
(6) Омрзао си cвe који чине безакоње.
(7) Погубићеш cвe који Говоре лаж. Онима, који чине безакоње, назвао је оне који греше у начину живота; и њих ненавиди Бог. Оне пак који су отпали од истине и који мисле другачије назвао је онима, који говоре лаж; Бог ће и њих погубити. Запази разлику која постоји међу изрекама: омрзао си и погубићеш, као прво, у томе што се у изреци „погубићеш“ изражава оно што је лошије него у изреци „омрзао си“; као друго, у томе што је један глагол дат у прошлом, а један у будућем времену. Под онима који говоре лаж подразумева и оне који идоле и саме демоне називају боговима и који у идолима дају лажне и нејасне одговоре и пророштва. Човека крвника и лукавог Гнуша се Господ, јер Бог ненавиди таквога и одвраћа се од њега.
(8) А ја ћу по мноштву милости Tвoje ући у дом Tвoj у небески Јерусалим и мајку прворођених. Поклонићу се храму светоме Твоме у страху Твоме. Храм Божији је одважно и свето душевно стање, и они који су га достигли храбро говоре: Христос као Син отпочива у дому Његовом, а Његов дом смо ми (Јевр. 3; 6). Наслађујући се Твојим човекољубљем, говори света и чиста душа, и будући заштићена Твојом десницом, непрестано ћу Ти приносити поклоњење у освештаном храму славе Твоје јер, свагда чувајући у себи страх Твој, никад се нећу одлучити да га одбацим, уздајући се у Твоје човекољубље.
(9) Ради непријатеља мојих, тј. непријатеља духовних, исправи
пред Тобом пут мој.
(10) Срце им је сујетно, тј. срце мудраца овога века или јеретика, јер они не познају речи истине. Грло им је гроб отворен, језицима својим дволичаху. Омекшавају свој језик а бљују смртоносна учења.
(11) Да одступе од замисли својих, јер су све те предомишљаје управили против мене, противећи се мом напредовању по Богу. По мноштву безбожности њихове избаци их, учини их побожнима. Они што прогоне душу која твори што је Богу угодно огорчују Бога, поставши отворени богоборци.
(12) Да се узвеселе сви који се у Тебе уздају, јер ће доћи и Он Сам и Отац Његов, и у њему ће се настанити (Јн. 14; 23).
И хвалиће се Тобом (сви) који љубе Име Твоје (13), јер ћеш Tu благословити праведника, Господе. Будући да слуге Своје дарујеш Својим благословом и Својим промишљањем, они који су се посветили поштовању Имена Твога, под Твојом брижношћу узносе се духом, казујући силу Твоју. Тако говори и блажени Павле: Који се хвали, Господом нека се хвали (2. Кор. 10; 17).
Благовољењем као оружјем венчао си нас, тј. на крају нам за наш труд дарујеш венац, ограђујући нас њиме као неким оружјем.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *