ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 5
(1) За крај, о наследници. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Наследница је богољубива душа или Црква. Шта она наслеђује? Што око не виде и ухо не чу, и у срце човеку не дође (1. Кор. 2; 9). Она се моли, и да би била услишана, показује своју праведност и разобличује лукавство противника.
(2) Речи моје чуј, Господе, (3) јер ћу се Теби помолити. У наслађивању духовном светлошћу молићу се Теби; зато се и надам да ћеш ме услишити.
(4) Ујутро ћу стати преда Те. Велика је похвала усрдности кад се са саме постеље стане пред Бога и кад се сунце предухитри благодарењем. Тако ћу, каже, гледати на Твоје божанствене и свете тајне, које си уготовио онима што Те љубе.
(5) Јер Ти ниси Бог који хоће безакоња. Надам се да ћеш ме Ти услишити, јер нисам чинио ништа од онога, што Ти ненавидиш. А Ти ненавидиш безакоње, лукавство, неправду, лаж, завист, подмуклост.
(6) Омрзао си cвe који чине безакоње.
(7) Погубићеш cвe који Говоре лаж. Онима, који чине безакоње, назвао је оне који греше у начину живота; и њих ненавиди Бог. Оне пак који су отпали од истине и који мисле другачије назвао је онима, који говоре лаж; Бог ће и њих погубити. Запази разлику која постоји међу изрекама: омрзао си и погубићеш, као прво, у томе што се у изреци “погубићеш” изражава оно што је лошије него у изреци “омрзао си”; као друго, у томе што је један глагол дат у прошлом, а један у будућем времену. Под онима који говоре лаж подразумева и оне који идоле и саме демоне називају боговима и који у идолима дају лажне и нејасне одговоре и пророштва. Човека крвника и лукавог Гнуша се Господ, јер Бог ненавиди таквога и одвраћа се од њега.
(8) А ја ћу по мноштву милости Tвoje ући у дом Tвoj у небески Јерусалим и мајку прворођених. Поклонићу се храму светоме Твоме у страху Твоме. Храм Божији је одважно и свето душевно стање, и они који су га достигли храбро говоре: Христос као Син отпочива у дому Његовом, а Његов дом смо ми (Јевр. 3; 6). Наслађујући се Твојим човекољубљем, говори света и чиста душа, и будући заштићена Твојом десницом, непрестано ћу Ти приносити поклоњење у освештаном храму славе Твоје јер, свагда чувајући у себи страх Твој, никад се нећу одлучити да га одбацим, уздајући се у Твоје човекољубље.
(9) Ради непријатеља мојих, тј. непријатеља духовних, исправи
пред Тобом пут мој.
(10) Срце им је сујетно, тј. срце мудраца овога века или јеретика, јер они не познају речи истине. Грло им је гроб отворен, језицима својим дволичаху. Омекшавају свој језик а бљују смртоносна учења.
(11) Да одступе од замисли својих, јер су све те предомишљаје управили против мене, противећи се мом напредовању по Богу. По мноштву безбожности њихове избаци их, учини их побожнима. Они што прогоне душу која твори што је Богу угодно огорчују Бога, поставши отворени богоборци.
(12) Да се узвеселе сви који се у Тебе уздају, јер ће доћи и Он Сам и Отац Његов, и у њему ће се настанити (Јн. 14; 23).
И хвалиће се Тобом (сви) који љубе Име Твоје (13), јер ћеш Tu благословити праведника, Господе. Будући да слуге Своје дарујеш Својим благословом и Својим промишљањем, они који су се посветили поштовању Имена Твога, под Твојом брижношћу узносе се духом, казујући силу Твоју. Тако говори и блажени Павле: Који се хвали, Господом нека се хвали (2. Кор. 10; 17).
Благовољењем као оружјем венчао си нас, тј. на крају нам за наш труд дарујеш венац, ограђујући нас њиме као неким оружјем.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.