ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 69
За крај, Давидов, за спомен, да ме спасе Господ
 
Садржај
 
Пророк је овај псалам испевао у име човечанства, које се моли Богу да му помогне, јер ће тиме бити постиђене противничке силе, тј. непријатељски демони, док ће се они, који се радују због његовог спасења, развеселити.
(2) Боже, на помоћ моју пази, итд. Нека се постиде и посраме. Нека се, каже, преваре у својим очекивањима они, који желе моју смрт, и нека плод њиховог очекивања буде стид.
Нека се врате натраг, итд. Овим стиховима поново изговара проклетство за оне, који му смишљају и желе зло, говорећи им: нека се они, који се наслађују мојом несрећом, са стидом врате натраг, видевши промену мог положаја.
(4) Да се поврате одмах постиђени они, који су се радовали мом пређашњем паду и услед смртне клетве која је бачена на мене.
(6) А ја сам ништ и убог, тј. лишен сам праведности горепоменутих људи, и живим у сиромаштву јер немам праведности. Зато Те молим да ме не лишиш Своје помоћи. Помоћник мој и Избавип1ељ јеси Ти, Господе, не закасни. Удостојио сам се Твог промишљања о мени и, што је могуће пре, услиши ме, не оклевај са испуњењем моје прозбе.
 
Из Тумачења Јефимија Зигабена:
 
Овај псалам има натпис: за спомен, јер га је Давид саставио узимајући стихове из 39. псалма, да би му свагда био при руци и спреман, као и да би се на тај начин увек сећао греха прељубе који је починио с Вирсавејом и Уријиног убиства. Према Јевсевијевим речима, циљ овог псалма био је да послужи као нека врста песме заклињања и противотрова за демоне који су га гурнули у овај грех, и њиме (псалмом) моли Бога да не преовладају над њим и други пут. Други, напротив, кажу да је Давид овај псалам испевао сећајући се зла које је претрпео од својих непријатеља и да је његов циљ да не заборави благодатну помоћ коју је добио од Бога. Псалам такође има и натпис: за крај, будући да се молитва која је садржана њему, приближавала крају и испуњењу.
Теодорит и други кажу да је Давид овај псалам саставио у виду молитве, у време кад га је прогонио Авесалом. Теодорит натпису овог псалма додаје и следеће речи: да ме спасе Господ, али каже да те речи није пронашао код Јевреја.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.