НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 69
За крај, Давидов, за спомен, да ме спасе Господ
 
Садржај
 
Пророк је овај псалам испевао у име човечанства, које се моли Богу да му помогне, јер ће тиме бити постиђене противничке силе, тј. непријатељски демони, док ће се они, који се радују због његовог спасења, развеселити.
(2) Боже, на помоћ моју пази, итд. Нека се постиде и посраме. Нека се, каже, преваре у својим очекивањима они, који желе моју смрт, и нека плод њиховог очекивања буде стид.
Нека се врате натраг, итд. Овим стиховима поново изговара проклетство за оне, који му смишљају и желе зло, говорећи им: нека се они, који се наслађују мојом несрећом, са стидом врате натраг, видевши промену мог положаја.
(4) Да се поврате одмах постиђени они, који су се радовали мом пређашњем паду и услед смртне клетве која је бачена на мене.
(6) А ја сам ништ и убог, тј. лишен сам праведности горепоменутих људи, и живим у сиромаштву јер немам праведности. Зато Те молим да ме не лишиш Своје помоћи. Помоћник мој и Избавип1ељ јеси Ти, Господе, не закасни. Удостојио сам се Твог промишљања о мени и, што је могуће пре, услиши ме, не оклевај са испуњењем моје прозбе.
 
Из Тумачења Јефимија Зигабена:
 
Овај псалам има натпис: за спомен, јер га је Давид саставио узимајући стихове из 39. псалма, да би му свагда био при руци и спреман, као и да би се на тај начин увек сећао греха прељубе који је починио с Вирсавејом и Уријиног убиства. Према Јевсевијевим речима, циљ овог псалма био је да послужи као нека врста песме заклињања и противотрова за демоне који су га гурнули у овај грех, и њиме (псалмом) моли Бога да не преовладају над њим и други пут. Други, напротив, кажу да је Давид овај псалам испевао сећајући се зла које је претрпео од својих непријатеља и да је његов циљ да не заборави благодатну помоћ коју је добио од Бога. Псалам такође има и натпис: за крај, будући да се молитва која је садржана њему, приближавала крају и испуњењу.
Теодорит и други кажу да је Давид овај псалам саставио у виду молитве, у време кад га је прогонио Авесалом. Теодорит натпису овог псалма додаје и следеће речи: да ме спасе Господ, али каже да те речи није пронашао код Јевреја.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *