ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 124
Песма степеница (1) Који се уздају у Господа као Гора су Сион.
 
Садржај
 
Шесту песму су испевали кад су дошли до оне горе, за којом су највише чезнули. Када су након тога видели град, неутврђен зидинама, моле се да помоћ Господња постане његова тврђава. Иако се надају да ће избећи непријатељске нападе, знају да то неће бити другачије осим уз помоћ тог истог Бога, Који (3) неће оставипш штап Грешника на наслеђу праведника и светих Својих.
(5) Мир на Израиља, јер се мир, који превазилази сваки ум (Филипљ. 4; 7) даје само онима који имају ум. Међутим, и они су се, након истребљења непријатеља, наслађивали миром.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Који се уздају у Господа као Гора су Сион. Речи овог псалма повезане су са речима претходног: и оне су захвалне и победничке, јер су Јевреји извојевали победу над побуњеним околним народима и стекли слободу. Сион је непоколебива и неразрушива гора; тако су непоколебиви и чврсти и они, који се уздају у Господа. Свети Златоуст каже: “Шта значи додатак Сион! Зашто није једноставно рекао да су као гора, него је поменуо управо ову гору? Под тим је подразумевао да се несрећама не сме допустити да надвладају него да, напротив, све треба храбро подносити, као што је и ова гора дуго била пуста и оголела, а сада је опет достигла своје пређашње благостање.”
Heћe се поколебати до века који живи у Јерусалиму. Овим речима указује на житеље вишњег Јерусалима јер се управо они, који су удостојени блаженства, неће поколебати у векове. Блажени Теодорит каже: “Онај који живи у Јерусалиму, требало би да живи и по јерусалимским законима, јер пророк обећава непоколебивост само онима, који живе у покорности одлукама Закона.”
(2) Горе су око њега, и Господ је око народа Свога, од сада и до века. Пророк у наставку каже: доњи и видљиви Јерусалим има свој бедем и чврстину у горама које га окружују али исто тако има и заштиту и помоћ од Господа. То је, према светом Златоусту, његова најбоља и најистинитија заштита.
(3) Јер неће оставити Господ штап грешника на наслеђе праведних. Давид овде наводи разлог због којег ће Господ чувати Јерусалим и његове житеље. Свети Златоуст тумачи: “Бог неће допустити да штап, царство и сила грешника, тј. безбожних и злих људи какви су били околни народи, царује над праведницима који живе по закону Божијем и који чине Божије наслеђе и удео. Грешницима се називају и демони, којима Бог не допушта да до краја искушавају Његове праведнике.”
Да не би праведни пружили руке своје на безакоње. Блажени Теодорит: “У наставку наводи и разлог због којег Господ неће оставити штап Грешника на наслеђе праведних: Он не жели да се праведни науче злу тј. да падну у пороке, помисливши да у свету не постоји Онај, Који њиме руководи и управља.” Свети Златоуст: “И кроз уразумљење искушењем и кроз даровање добара, праведник постаје све бољи и непрестано се подвизава у врлини, научивши лекцију и од једног и од другог.” Никита Ститат: “Под штапом Грешника подразумева подстицај ка греху који узрокују демони. Бог му неће допустити да се укорени у срцу праведних, јер их (демоне) Он кажњава снажније од штапа и бича.”
(4) Учини добро, Господе, добрима и правима срцем. Пророк овај псалам завршава молитвом и каже: Господе, подај добро добрима, онима који у срцу имају оно што је право и људима у којима нема злобе и лукавства.
(5) Оне који скрећу у поквареност одбациће Господ са делатељима безакоња. У наставку додаје да ће Господ казнити оне који скрећу у искривљене и раскалашне поступке и у превртљиве и зле помисли, односно, Он ће се од њих одвратити као и од безаконика.
Мир на Израиља! “О, кад би мир дошао на израиљски народ”, закључује пророк. Тако се овај псалам тумачи у историјском смислу. Он, међутим, доликује и оним хришћанима, који обитавају у узвишеној и непобедивој Цркви Христовој и које, као зидине и ограде, окружују узвишени учитељи. Осим тога, и Сам Христос ограђује Свој хришћански народ.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.