ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 49
Псалам Асафов
 
Садржај
 
Овај псалам испевао је Асаф, уводећи лик законодавца. Укидајући старозаветне жртве, уводи жртве Новог Завета, односно приношење дарова хвале. Поставши немарни према врлини, јеврејске старешине су сматрале да се побожност садржи у читању и објављивању Закона, као и у приношењу жртава. Међутим, читање Закона и приношење жртава су само плодови врлина које већ постоје у човеку. Извршавање тога без врлина значи исто што и припрему за борбу, али без учешћа у самој борби, које једино обезбеђује венац. Због тога блажени Давид разобличује оне који тако поступају и представља како Бог такве прекорева, објављујући им да се Он одвраћа од жртава које се приносе без врлина, о чему је говорио и кроз пророка Исаију: кад Ми безаконик принесе теле, то је као да убија човека (Иса. 66; 3 – према Септуагинти). Давид своје речи уобличује у слике и помиње Бога Који долази с неба, заседа на суду и изговара пресуду над јеврејским старешинама.
(1) Бог над боговима, Господ, Говораше и призва земљу. Код Бога су свети богови. Поставио сам те да си бог фараону (2. Мојс. 7; 1) и Ја рекох: богови сте (Пс. 81; 6). Када их је Бог призвао? Зар није онда, кад се оваплотио и изговорио, призивајући читаву васељену: Идите и научите све народе (Мт. 28; 19) и Треба најпре да се проповеда еванђеље по целој васељени (Мк. 13; 10).
(2) Са Сиона је благолепност красоте Његове, Бог ћe јавно доћи. Кад каже: са Сиона, мисли на Његов Први, а кад каже: јавно, на Његов Други долазак. У време Свог Првог доласка и славног богојављења, Он, Који суди људима, ћутао је и није отворено (јавно) откривао Своје божанство. Међутим, у време Свог Другог доласка Он неће доћи скривено него јавно и, како Сам каже, слично муњи која се протеже од истока до запада (в. Мт. 24; 27).
(3) Јавно ћe доћи и неће прећутати, него ће разобличити грехе света. Ако ће Бог доћи јавно, а Христос је Бог, онда реч јавно указује на тело. Огањ ће се пред Њим разгорети, да би огњу били предати они који су га достојни због свог безбожништва. То је слично ономе што је речено: Река огњена тецијаше испред Њега, јер је то исто видео и блажени (пророк) Данило, који каже: Река огњена тецијаше испред Њега, престо му беше као пламен огњени, точкови му као огањ разгорео (Дан. 7; 910). Огањ означава или светлост која исходи из Њега, јер познању Христа претходи духовна (умна) светлост која се задобија вером, а чији је праобраз био огњени стуб што је током ноћи водио Израиљце кроз пустињу, или пак (огањ означава) да је нас, охладнеле у сваком греху, Спаситељ распламсао усрдношћу ка сваком добру, положивши у нас, слично духовном огњу, причасност (η μεθεξις) Светом Духу. Он је рекао: Дођох да бацим огањ на земљу (Лк. 12; 49) и сви ми, који смо се удостојили такве благодати, постали смо духовно распламсани. Због тога се и приликом благодатног јављања Светога Духа помиње огањ јер се, према речима св. Јована Претече, у Христа крштавамо Духом Светим и огњем (Лк. 3; 16). Неко је од пророка рекао: Он је као огањ ливчев и као мило бељчево. И сешће као онај који лије и чисти сребро и злато (Малах. 3; 23), јер сила Светога Духа искорењује у нама сваку нечистоту. То, међутим, није донело ни најмању корист јеврејској синагоги, пошто нису примили благодат они, о којима је Бог код Јеремије рекао: Изгореше мехови, огањ сажеже олово, узалуд ковач сребро кује, јер се од зла не могу одучити (Јер. 6; 29).
(4) Призваће небо свише. Као што је речено негде у псалмима, они који живе на земљи били су раније удео лисицама (Пс. 62; 11) јер су служили нечисте духове и на сваком месту поштовали оно, што су по сопственом нахођењу сматрали за богове. Међутим, кад се јавио Спаситељ, Он нас је обасјао светлошћу истинског богопознања. Као Добри пастир обратио је заблуделе (прелешћене), свезао болесне, отерао дивље звери од овчијег тора, освештао Духом, оградио ангелским силама и по васцелој земљи поставио свете тајноводце (мистагоге). Због тога је и речено да ће призвати небеске ангеле и оне, што су призвани за апостолство, да разлуче народ Његов. Наиме, апостоли су верујуће привели Богу а неверујуће предали сатани, говорећи нешто слично: идите ка светлости вашег огња, и у пламен којим сте се распламсали. Неверујућим Јеврејима су говорили: Вама је најпре требало да се говори реч Божија, али пошто је одбацујете и не сматрашe се достојнима вечнога живота, eвo се обраћамо незнабошцима (Дела ап. 13; 46). Да тајноводцима и њиховим ученицима садејствују ангели, разјашњава Павле говорећи: Нису ли cвu они духови за служење, који се шаљу да служе онима који ће наследити спасење (Јевр. 1; 14). Исто значење има и лествица коју је видео Јаков и која је са земље водила на небо. На њеном врху утврдио се Господ, док су се по њој успињали и силазили ангели (в. 1. Мојс. 28; 12). Такво је оно што је речено: Наоружаће се Господ око оних који Га се боје, и избавиће их (Пс. 33; 7). На тај начин, самим тим што им помажу, ангели и суде људима. Призваће небо свише, тј. праведнике, који воде небески живот, сабраће у вишње обитељи. И земљу, да суди народу Своме, тј. грешне. Сабраће, дакле, све који живе на земљи, да би праведнике разлучио од неправедних.
(5) Саберите Му преподобне Његове. Ове речи као да су упућене ангелима, сагласно са оним што је речено: И послаће ангеле Cвoje… u сабраће изабране Cвoje од четири ветра земаљска (Мт. 24; 31). Који су прихватили завет Његов о жртвама. Под тим подразумева духовне жртве.
(6) И објавиће небеса правду Његову, тј. небеса ће прославити Бога зато, што је и људе удостојио небеских обитељи. Хоће да преподобни првог (древног) народа (тј. Израиља) и пре будућег суда прекрате приношење жртава, које се састојало у заклању бесловесних животиња и да прихвате жртву по разуму и познању. И објавиће небеса правду Његову, радујући се њиховом спасењу. Земаљско обитавалиште биће остављено онима, који се нису удостојили небеског звања. Јер је Бог Судија. Овде отворено Христа назива Богом, јер Отац caв суд даде Сину (Јн. 5; 22). Ако пак Отац caв суд даде Сину и ако је Бог судија, онда је Христос Бог.
(7) Слушај, народе мој, и говорићу ти. Уводећи ново законодавство, најпре наводи речи: Бог, Бог твој Ја јесам, како га (ново законодавство) нико не би сматрао за људске речи или за речи неке ангелске силе. Смисао је следећи: На основу тога што сада постављам нове законе, не закључуј да сам Ја – други. Напротив, Ја сам Онај исти, Који је кроз Мојсеја установио законе о жртвама. Засведочићу ти да нећеш бити оптужен зато, што си преступио Мојсејеве законе. Ја Сам Онај исти Који је тада дао законе какви ће користити мом чеду (тј. Израиљу), и сада сведочим да ти није потребно да се придржаваш онога, што је озакоњено о жртвама, Ако и не приносиш жртве, оне су и у том случају већ принете. (8) Свеспаљенице твоје преда Мном су свагда, чак и ако их ти не приносиш. Ако се на све начине трудиш да Ми принесеш жртве као нешто хвале вредно и нужно, знај да ништа од тога нећу примати од тебе, јер ми је све то сувишно. И животиње које пасу на пољима, и волови, и стока, и птице небеске и красота пољска, све је то Моје и ништа Ми није потребно. Ако би Ми пак била потребна храна, знај да Ја нисам убог да бих било шта слично тражио од тебе. (12) Моја је васељена. Какве су то угодне жртве, које ћеш Ми принети? Хвала, псалмопојање, богословље. Кад то испуниш онда ћеш, као онај који је испунио божанствени закон, примити такву награду да ћеш бити услишан чим Ме призовеш. Показујући ком је народу упутио те речи, додаје: Израиљу, ја ћу ти засведочити. Након тога указује и на Своје сопствено господство: Бог, Бог твој Ја јесам. Ја сам Бог Који те избавио из египатског ропства, Који је море преобразио у пут, Који те прехранио у пустињи и Који ти је дао тај Закон. Дакле, када видиш разлику у законима, не сматрај Ме за другог законодавца.
(8) Нећу те за жртве твоје карати. Нећу те прекоревати због немара у погледу жртава, јер их стално приносиш. Међутим, заповедам ти да не очекујеш да те оне оправдају.
(16) А грешнику рече Бог: Зашто ти казујеш законе моје! Грешником овде назива тумача божанствених Писама. То је слично ономе што је речено: Није добра похвала у устима грешника (Сирах 15; 9), јер ако је он преступио све заповести, ако се предао пороку и ако је свој језик учинио лажљивим, зашто онда у устима има божанствена Писма?
(21) Смислио си безакоње – да ћу ти бити сличан. Ја сам некада био дуготрпељив, али сада то нећу чинити. Да бих те разобличио, предочићу ти твоје грехе, за које си мислио да се неће открити и да их се нико неће сетити. Међутим, Ја ћу их, као Бог, изнети на видело, и они ће стати пред тебе. Нећу их скривати као што их скриваш ти, и нећу ти се уподобити. Напротив, открићу их и показати, да би те прекрили стидом: Обличићу те, и метнућу пред лице твоје грехе твоје.
(22) Разумите ово који заборављате Бога. Будући да је човекољубив, Он разобличењу додаје и савет, дајући могућност покајања. Разумите да дуго трпим, али не зато што Ме радују ваша дела, него зато што вам дајем време за покајање. Уколико то не разумемо, зграбиће нас безакоње и безаконици, јер неће бити Избавитеља. Ја избављам оне, који разумеју колико су рђави и престају да буду такви, говорећи: Сагрешисмо, и зло учинисмо, и скривисмо (2. Дн. 6; 37). Не може се исповедити онај, који наставља да чини зло. Зграбиће вас, и неће бити Избавитеља, тј. покајте се да смрт не би уграбила вашу душу, јер нико не може да спасе оне, који су услед грехова закључани у ад. Душа бива уграбљена, будући да је сасвим отпала од Бога.
(23) Жртва хвале прославиће ме. Понавља оно што је претходно већ речено, заповедајући да се врши словесно служење. Након снажног разобличења (прекоревања), указао је на начин исцелења од греха, односно на причасност тајинствима, јер је управо то жртва хвале која прославља Бога: ми тада стојимо пред Њим и узносимо Му хвалу, заједно с ангелима и васцелом творевином. И тамо је пут којим ћу показати спасење Божије, тј. у жртви хвале садржи се пут спасења који је приуготовио Бог.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.