ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 122
Песма степеница
 
Садржај
 
Четврта песма садржи молитву оних који су се вратили након што су многе године провели на путу. Исцрпљени путовањем, моле Бога да буде милосрдан и да их поштеди, јер су их незнабошци унизили. Дух их због тога теши, одговара им и каже: (4) поруга уживачима.
(1) Теби подигох очи своје, који живиш на небу. (2) Гле, као очи слугу у руке Господара својих. Очи оних, у којима је дух ропства, подигнуте су ка рукама Господара и Госпођа. Међутим, очи оних, у којима је дух усиновљења, подигнуте су ка Господу Богу (в. Рим. 8; 15).
(3) Помилуј нас, Господе, помилуј нас. Понављање изражава усрдност прозбе. Не просимо милост као они који су је достојни, него као они који су изложени крајњем понижењу.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Теби подигох очи своје, Теби Који живиш на небу. И овим речима пророкује у име Јевреја, који се налазе на путу повратка из Вавилона у Јерусалим. Речено је да Бог живи на небу, јер Он, како тумачи свети Златоуст, тамо обитава у чистим и светим силама, као што је и о светима који се налазе на земљи рекао: Уселићу се и ходаћу међу вама (3. Мојс. 26; 12).
(2) Гле, као очи слугу у руке Господара својих, и као очи слушкиње у руке Госпође своје, тако су очи наше окренуте ка Господу нашем, докле се не смилује на нас. Примерима слуге и слушкиње Јевреји изражавају да непрестано и свагда гледају на Бога и да ниоткуда, осим од Бога, не очекују помоћ, због чега и не желе да одступе од Њега, јер ће се Он смиловати на њих. Теодорит, међутим, као и још неки тумачи, каже да су се Јевреји упоредили са слушкињом зато, да би јаче и јасније изразили љубав. Наиме, слушкиње су по својој природи слабије и, заједно са својим госпођама, обично бораве у унутрашњим одајама, због чега на њихове руке мотре више него што слуге мотре на руке својих господара. Осим тога, слушкиње више воле своје госпође, него што слуге воле своје господаре. Свети Златоуст: “Докле се не смилује на нас. Није рекао: “док нам не да награду или плату”, него докле се не смилује на нас. Тако и ти, човече, непрекидно очекуј; било да добијеш или не добијеш, очекуј и добићеш све. Зар не видиш како слушкиња зависи од госпође? Не допушта себи да јој одлута ни око ни мисао. Тако поступи и ти: следи једино Бога и остави све остало; буди међу онима који Му припадају и од Њега ћеш добити све што затражиш и што ти је на корист.”
(3) Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер се веома испунисмо понижења. Помилуј, Господе, помилуј нас који смо у ропству, јер смо се током многих година (70 година ропства) заситили понижења и поруга, како од стране Вавилоњана који су нас поробили, тако и од стране других народа, који су помагали Вавилоњанима и који се радују и веселе нашим несрећама. Према Теодоритовим речима, понављање речи “помилуј” изражава душевну ревност Јевреја. Свети Златоуст каже: “Видиш ли ову смирену мисао? Они преклињу да буду спасени по милости, али не по оној милости коју су заслужили него зато што су, каже, претрпели велику казну и поднели крајњу суровост: зато тражи да им олакша и да их помилује.”
(4) Нарочито се испуни душа наша. Исувише се, каже, и прекомерно испунила и презаситила наша душа понижењима и срамоћењима од стране Вавилоњана и других, рђавих народа, и немамо снаге да их и даље подносимо. Свети 3латоуст тумачи:” Овде каже да ј е и сама њихова душа ослабила и помутила се од величине зла; може се трпети и подносити велико зло, али су они и то изгубили. Будући да разнолике дарове (Божије) нису користили како доликује, Бог је одлучио да их поправи несрећом. Он свагда тако поступа. Тако је учинио и са Адамом: пошто рајско живљење није искористио како доликује, Бог га је протерао одатле.”
Поруге од уживача и понижења од гордељиваца. Нека се, Господе, на богате и срећне обрати ово понижење које су учинили нама, унесрећенима и поробљенима; нека се на гордељивце обрати овај презир и срамоћење које су причинили нама, скрушенима, како кроз своју срећу и гордост не би презирали несрећне и скрушене. Овај псалам доликује и свим хришћанима који су се упутили у вишњи Јерусалим и које у томе ометају видљиви и невидљиви непријатељи.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.