ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 53
(1) За крај, у химнама, поучан, Давидов, (2) када дођоше Зифеји и рекоше Саулу: Зар се није Давид сакрио код нас?
 
Садржај
 
Бежећи од Саула, Давид се сакрио у пустињу Зифу. Након тога су Зифеји дошли код Саула и објавили на које је место Давид побегао, тражећи да оду и да га ухвате (в. 1. Сам. 23; 19). Пошто је пророчким духом знао да неће претрпети никакво зло од Саула, Давид је узео лиру и испевао овај псалам. И заиста, када је дошао да га ухвати, Саул је добио вест о најезди иноплеменика и заједно са својим људима пожурио да се врати. Оно што је речено у псалму могло би се односити и на апостоле. Описујући устанак јеврејског народа и разјареност незнабожачких царева, Давид моли Бога да га Својим Именом спасе од свих. Пророчки каже да ће Бог све те несреће окренути на главу његових непријатеља, док ће он сам принети победничке жртве.
Будући да нас псалам води ка мисли коју смо сада растумачили, у његовом натпису пише: поучан.
(3) Боже, у Име Твоје спаси ме. Моли да га Бог спасе Својим Именом. Будући да призивам Твоје Име, онда ми самим тим Именом подари и спасење. И у сили Твојој, тј. у Сину Твоме суди ми. Не предај другим судијама на испитивање, него Сили Твојој. Расудивши о њима, једне је предао пропасти, а друге избавио од непријатеља.
(4) Боже, услиши молитву моју и благонаклоно прими моје прозбе. Чујречи уста мојих. То је слично реченоме: И сад, Господе, поГледај на њихове претње (Дела ап. 4; 29).
 
Тумачење Јефимија Зигабена:
 
Кад је бежао од Саула, Давид је отишао и настанио се у пустињи коју су звали Зифа. Претварајући се да су Давидови пријатељи, житељи ове пустиње, Зифеји, потајно су обавестили Саула да се Давид налази код њих и да се тамо крије. Саул је сабрао војску и пошао на Давида. Међутим, како су га у то време напали иноплеменици, Саул се одмах вратио назад. Поводом овог бекства и избављења од опасности која му је претила од Саула, Давид је испевао овај псалам као знак благодарења Богу, Који га је Својим промислом спасао од злонамерности Зифеја. Због тога псалам има и натпис “у песмама”, јер се у њему каже: “Исповедаћу Боже, да је Име Твоје благо, јер си ме избавио од сваке жалости.” Псалам има и натпис “за крај”, пошто се пророштво, које се у њему садржи, приближавало свом крају и испуњењу. У њему је предсказао истребљење каквом ће бити изложени његови клеветници. Осим тога, у натпису псалма пише и “поучан”, јер је само разумном човеку својствено да у време таквих несрећа псалмопоје Богу, да Му благодари и да Га призива као Судију и Заштитника оних, који Га призивају.
(3) Боже, у Име Твоје спаси ме. Господе, каже, спаси ме ради Имена Твога, односно, ради тога што Те називају Спаситељем и Праведним. Спасавај ме све више и више, свецело и свесавршено, јер ме са свих страна окружило мноштво клевета.
И силом Твојом суди ми. Будући да си Ти, Господе, силан, уверен сам да ћеш заједно са мном судити Саулу који прогони мене слабог, и да ћеш се Ти осветити за мене.
(4) Боже, услиши молитву моју, чуј речи уста мојих. Чини се да су речи услиши и чуј сличне једна другој и да се међусобно не разликују, него да само означавају појачање и проширење молитве. Тако је, слично овоме, говорио и на почетку 4,5,16. и многих других псалама. Међутим, брижљивији истраживач ће открити да међу овим речима постоји разлика. Ми можемо да кажемо само то, да молитвом овде назива молитву у уму или умну молитву, а да речима уста назива прозбу која се изговара уснама, а каква је и горенаведена: Боже, у Име Твоје спаси ме, као и многе друге које су јој сличне.
(5) Туђинци устадоше на ме, и силници траже душу моју. Туђинцима и силницима Давид назива оне, који су се налазили уз Саула.
Туђинцима их назива зато што су били његови непријатељи, а силницима зато што су били моћни по ратничком искуству. Туђинцима можда назива и Зифеје, који су туђи и далеки истини и искреном пријатељству према Давиду, док их силницима у том случају назива због тога, што су се удружили са Саулом.
И не поставише Бога пред собом. Ово: “непоставише” означава да поменути Давидови непријатељи у својим умовима нису испред, себе замислили Бога, Који им забрањује да му (Давиду) учине било какво зло.
(6) Јер, гле, Бог ми помаже, и Господ је заступник душе моје. Речца “гле” је овде сувишна. Другим речима, Давид показује да је од Духа Светог добио уверење да ће му Бог помоћи, због чега и открива ову божанствену помоћ и заступање. Ова изрека означава да му та помоћ и заступање неће бити дати тек онда, кад протекне много времена, него управо сада.
(7) Узврати зла непријатељима мојим. Зло које су моји непријатељи смишљали против мене Господ ће обратити на њих саме.
Истином Твојом истреби их. Давид овде под истином подразумева правду. И будући да истина уништава лаж, Ти, Господе, као истинити, истреби њих као лажљивце. Као лажљивци су се показали Зифеји, који су Давида обмањивали у погледу свог пријатељства. Као лажљивац у својим речима показао се чак и сам Саул, који је више пута говорио да неће смишљати никакво зло против Давида.
(8) Добровољно ћy жртвовати Теби. Овде је “добровољно” речено уместо “радо, с радошћу.” Нећу Ти, Господе, приносити жртву принудно и по заповести Закона, него ћу Ти је, као Помоћнику увређених, принети добровољно и слободно.
(9) Исповедаћу се Имену Твоме, Господе јер је добро, јер cu ме избавио од сваке невоље. “Благодарићу Ти, Господе, јер је благодарење добро дело”, о чему говори и на другим местима. Због чега ћу Ти благодарити? За развејавање и поништење битке коју је Саул требало да започне са мном, као и због тога што си га подстакао да зарати са другима.
И на непријатеље моје погледа око моје. Будући да је као пророк духовним оком душе провидео пораз својих непријатеља – Саула, Зифеја и иноплеменика – Давид изговара пророчке речи да ће његово око погледати на непријатеље његове.
Тако се овај псалам тумачи дословно и историјски. Ми га, међутим, можемо читати и против злих духова, који су, као отпадници и Његови непријатељи, туђинци Богу. Будући бестелесни и владари овога света, они су и силници у злу.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.