ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 100
Псалам Давидов
 
Садржај
 
У овом псалму Давид описује онога који је, живећи по Богу, достигао савршенство, Поучава нас какав живот треба да водимо да бисмо се удостојили Царства небеског.
(1) Милост и суд певаћу Ти, Господе. Будући да стално помињем сва она доброчинства која си нам учинио и за која знам, нека буде донет суд, тј. нека буде пројављено правосуђе, јер је Господ оправдао наш спор са нашим непријатељима.
(2) Певаћу и разумећу на путу непорочном. Певаћу песму, каже Давид. Јасније речено: нећу престајати да псалмопојем, очувавши свој пут непорочним и очекујући Твоје јављање, Владико, јер нам предстоји да се припремимо за долазак Господњи. Овај дивни човек је задобио такву чистоту да одважно пита Бога: Када ћеш доћи к мени! Тиме као да каже следеће: припремио сам Ти величанствену царску гозбу и чезнем за Твојим доласком, Господе. Желим да видим јављање Твоје (долазак Твој), и подари ми жељено. Прохођах у незлобивости срца мога посред дома мога. Нисам дозволио ниједној нечистој помисли да обитава у мени него сам, сав у себи самом, у чистоти проходио.
(3) Чинитеље преступа омрзнух, јер није потребно само да се уздржавамо од рђавих дела, него и да се одвраћамо од оних који чине зло.
(4) Не приону ми срце покварено. Наговоре ђаволске, који у себи немају правоту па сy због тога криви и изопачени, никада нисам пуштао у срце. Лукавога који се уклања од мене не познах. У тој мери, каже, нисам обраћао пажњу на лукаве да нисам знао нити да ли су присутни, нити да ли су одсутни. Због тога нисам ни знао да ли су се уклонили од мене, а ако би и остали уз мене, нисам ни знао да су ту. Као доказ да је мисао привезана за Бога служи то што човек, обративши пажњу на вишње, ни најмање не брине за земно.
(5) Онога који тајно клевета ближњега свога, тога изгоних. Нисам допуштао да до мене допру тајне оптужбе, па сам чак и уклањао од себе оне, који су покушавали да то учине. С гордим оком и неситим срцем, с њима не једох. Са надменима и користољубивима нисам седео за истом трпезом.
(6) Очи моје су на вернима земље, да их посадим заједно са мном. На мојим већима и седалиштима учествовали су само људи украшени вером, који су високо поштовали божанствено. За оне људе, који томе нису били склони и који су другачије размишљали, тј. за гордељивце, клеветнике и оне што све презиру, настојао сам да буду што даље од мене, па чак и да их не видим.
(6) Ујутро избивах све грешнике земље. Грешницима назива нечисте помисли, које је у себи искоренио јутарњим молитвама и привезивањем за Бога[1]. Да истребим из града Господњег све који чине безакоње. Градом Господњим назива свету душу, према оном што је речено: Преславне ствари говораху се о теби, граде Божији (Пс. 86; 3).
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Грч. “лрбс, 0sov лроаебрш”, што би се описно могло превести као: “непрестано обитавање у близини Божијој”. Прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.