ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 114
Алилуја. Псалам
 
Садржај
 
У овом псалму изображава се подвиг оних што живе еванђелским животом, њихова победа по Богу и будући венац који ће добити за свој труд.
(1) Заволех што ће Господ услишити глас мољења мога. Кога је заволео? Свим срцем, свом снагом и свом мишљу заволео је Господа Бога, а као награду је добио то, што је услишан.
(2) Иу дане моје призиваћу Га. У које дане, ако не у дане подвига, када је његова душа страдала?
(3) Обузеше ме болови смртни. Описује прекомерност невоља које су га сустигле због благочешћа (побожности), што и назива боловима смртним, опасностима адским, жалошћу и болом. Каже да их је надвладао призивањем Господа, због чега је и на почетку рекао: Заволех што ће Господ услишити глас мољења мога.
(4) О, Господе, избави душу моју ! Пошто је претходно уопштено рекао: У дане моје призвах, сада показује и у чему се састојало то призивање. У чему заправо? Зар се није састојало у речима: Господе, избави душу моју! Говорио је то јер је знао да ће га милостиви Господ услишити. И Бог наш милује. Милостје (са)осећање побуђено састрадањем са онима који су унижени у свом достојанству. Лишивши се обитавања у рају, ми смо од славних постали беславни. Видећи шта смо били и шта смо постали, Бог бива милосрдан према нама. Глас милости је призвао и Адама: Где си, показујући му тиме одакле је и где пао (в. 1. Мојс. 3; 9).
(6) Господ чува одојчад (младенце). Младенцима назива оне који су Духом Светим препорођени у Христу. Оне, који су по заповести Христовој истински младенци јер су се преобратили и постали као деца (Мт. 18; 3), чува сам Господ; Он не допушта непријатељима да им се приближе, јер за њих још није наступило време подвига. Господ, међутим, и у једноставном смислу чува младенце у мајчиној утроби, на тесном и влажном месту које им не допушта нити да се крећу, нити да дишу. Господ не допушта да се угуше, него им даје кретање и храну; такође не допушта ни да умру од хладноће, када из топлине мајчинских бедара изађу на ваздух на какав нису навикли. Може се тумачити и овако: будући да сам се смирио као младенац и да сам као дете прихватио Царство небеско, спасао ме је Господ који чува младенце. Или можда овако: оне, који су младенци по заповести Исусовој, тј. који су се преобратили и постали као деца, чува Сам Господ и не допушта да упознају искушења, јер за њих још није наступило време подвига. Ја сам својим узрастом превазишао децу; Господ ме је, међутим, смирио великим подвизима и сачувао ме непобедивим.
(8) Јер избави душу моју од смрти. Мисли на греховну смрт. Плашећи се да ће у њу бити бачен, не престаје да пролива сузе, молећи се да избегне ту смрт. Због тога су се и његове ноге, тј. душевни кораци, утврдили у стајању пред Богом, будући изнад сваког поклизнућа (спотицања, посрнућа). (9) Земљом живих назива небески Јерусалим, у којем ће они, који су се подвизавали по Богу, као одважни победници чути: Добро, слуго добри и верни (Мт. 25; 21).

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.