ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 3
(1) Псалам Давидов, када побеже испред Авесалома, сина свога
 
Садржај
 
Тако гласи натпис који је стављен уз овај псалам, јер псалам говори о томе да збор пророка трпи прогоне од јеврејског народа. Давид се тумачи као жељени, а такав је збор пророка. И зато, као што је Авесалом припремио побуну против свог оца, тј. Давида, тако су и Јевреји устајали против отаца својих пророка, јер нису прихватали заповести Божије, него су им се противили.
(2) Господе, што се умножише они, који ме угњетавају! Речца “што” употребљена је уместо “веома”.
(3) Нема му спасења у Богу његовом, тј. његов Бог га неће спасти. Они су гледали само на његове грехове, не знајући за његово покајање. То јасно показује да псалам говори о Давиду. Каже се да устају (тј. да дижу побуну) они, који су раније били поданици, а затим су започели рат.
(4) А Ти си, Господе, заштитник мој. Овакве речи доликују вери пророка који непоколебиво подноси толико несрећа и нада се да неће бити напуштен него да ће, напротив, добити помоћ, уздићи се и примити царство. То, према тумачењима неких, значе речи: Подижеш Главу моју. Према томе, слава праведника је Бог у којег се он уздао, а коме је слава Бог, он ће и подићи главу.
(5) Гласом мојим ка Господу виках. Та изрека учи да у тешким околностима не би требало притицати никоме другом осим Богу. Најпре је изнео молитву а затим, после диапсалма (диапсалмом се назива или промена музичког тона или преокрет у мисли или снази речи), благодарење за добијено. Сада пак окреће лице према нама и приповеда. како се молио и био услишен, и каже: гласом мојим ка Господу виках. Под гласом се подразумева духовна прозба ума упућена Богу сваке твари. Он не говори о вапају него о молитви која се изговара умом. Речи: И услиши ме са свете Горе Своје изговорене су са општеприхваћеним начином представљања. Наиме, мислили су да Бог обитава у скинији, јер су јереји (свештеници) одатле добијали пророчке одговоре. Или: са свете Горе значи: “са неба”, и тај смисао имају и изрази: на Гори светој Твојој (Пс. 14; 1) и приближите се Горама вечним (Мих. 2; 10). Света гора Божија може да означава ону гору са које молитеље посматра Бог, Јединородни Божији, и о којој је речено: Биће у потоња времена Гора дома Господњега утврђена уврх Гора (Иса. 2; 2), јер се тим речима означава јављање Господње и Његов долазак при свршетку векова. Или: са свете Горе, са небеса. Света гора Божија значи и натприродно познање Бога.
(6) Ја уснух и спавах. Говори се о сну ума, услед којег је пао и у грех. Оно пак што је речено: устадох, значи: будући да сам окусио Божији преокрет, постао сам бољи услед зла које ми се догодило.
(8) Јер си Ти поразио све који ми узалуд непријатељују. Моли Бога да у најскорије време устане или да се освети непријатељима. Узалуд има непријатеље онај, који не даје повода за мржњу. Зубима грешника назива или снагу оних који су сагрешили против њега или њихове клевете и хуле. Зуби грешника су можда и неразумне помисли, које се неприродно појављују у нама, јер нам се противници често приближавају користећи се помислима као зубима да би прождерали наше тело, тј. оно што је од тела рођено, јер позната су дела тела, каже божанствени апостол (Гал. 5; 19). Псалмопојац о зубима говори у пренесеном смислу, користећи пример звери, чија је снага превасходно у зубима и зато што оне, када им се поломе зуби, постају безопасне. Убице и крвопије гори су и од најкрвожеднијих звери, или им се уподобљују.
(9) Господње је спасење. Спаси ме, Господе, каже Давид. Међутим, молим да се то рашири и на читав народ. Требало би знати да овај псалам може да се односи и на цео људски род, који је сагрешио и због тога био предат духовним непријатељима, али који је у својим страдањима завапио и од Бога био услишен и спасен Његовим васкрсењем из мртвих и поражавањем демона који ратују против нас. Он је Господ Који је сатро чељусти лавова (Пс. 57; 7), Он, или од Њега, је спасење. Своје наде не полажем у човека, каже Давид, него од Тебе очекујемо спасење и ја и народ Твој који, као и мене, нападају непријатељи.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.