ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 81
Псалам Асафов
 
Садржај
 
Говорећи у претходном псалму о одбацивању народа, овде јасније излаже разлоге због којих је Бог одбацио Израиљце.
(1) Бог стаде на сабору богова. Боговима је назвао јудејске старешине, који су се називали синовима Божијим. Бог је стао мећу њих у време Свог спасоносног доласка да би их разлучио и разобличио њихова дела.
(2) Докле ћете судити неправду! Открива неправду коју су чинили народу.
(5) Нека се потресу сви темељи земље.[1] Темељима земље назива кнежеве овога века, који су били кажњени пре јеврејског народа и лишени могућности да нас муче, према ономе што је речено: Сад ћe кнез овога света бити избачен напоље (Јн. 12; 31). Они су се померили с места на којем су претходно стајали, јер су најпре они били срушени Спаситељевим крстом. Будући да је и израиљски народ одбачен након што је еванђеље проповедано свим народима, додаје: (6) Ја рекох: богови сте.
(7) А ви ћете као људи умрети и као један од кнежева пашћете. Од којих кнежева? Зар не од оних који су претходно названи потресеним темељима земаљским?
 
Из Тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Бог стаде на сабору богова. Према речима св. Григорија Богослова, ове речи се односе на Други долазак Христов, када ће праведници заблистати као сунце; тада ће мећу спасене стати Бог као мећу богове и цареве, раздељујући достојанства тамошњег блаженства, и разликујући ко каквој части и обитељи припада.
(2) Избавите убогог и сиромаха, из руке грешника избавите Га. Одавде ћеш видети, читаоче, какву бригу и промишљање Бог има о сиромашнима и убогима, када их кроз божанственог Давида овде тако често помиње. Оне који угњетавају сиромахе, овде назива грешницима, услед величине греха увреде који наносе својој браћи.
(5) Нека се потресу сви темељи земље. Ове речи Симах је овако протумачио: “Нека се потресе земља због оних који на њој живе.” Други сматрају да глагол нека се потресу наводи на мисао да Бог заповеда земљи да се поколеба, како би се уплашиле неправедне старешине и безаконите судије. Или пак каже: нека се потресу темељи земље не подносећи више безакоња свих неправедних људи. Темељима земље назива се њена дубина. Уистину је страшна ова реч, која представља негодовање Божије због неправедних старешина и безаконитих судија.
(6) Ја рекох: богови сте, и синови Вишњега cвu. Где је Бог изговорио ове речи? Неки кажу да их је изговорио стварајући човека по Свом образу и подобију, показујући тиме да су људи богови по усиновљењу. Осим тога, Господ је боговима назвао и старешине и судије, говорећи народу: Не куди богове и не говори зло о старешинама народним (2. Мојс. 22; 28 – према Септуагинти). Синовима Вишњег назвао је и Израиљце, рекавши: Израиљ је син мој првенац (2. Мојс. 4; 22).
(7) Али ћете као људи умрети. Иако сте судије, иако сте почаствовани образом Божијим, иако сте се удостојили да се назовете боговима као они који по свом старешинском и судијском достојанству имају преимућство над осталима, умирете као најпростији у народу и као обични људи који нити познају Закон Божији, нити имају разума. Глаголом умирете Давид је изразио рђав и непоправљив живот какав ови људи воде до смрти или пак откривајући да они тако неправедно живе све док не умру.
И као један од кнежева пашћете. Оно што је рекао у претходном стиху, говори и сада. Атанасије, Дидим и Исихије кажу да је један од кнежева ђаво, будући да је он некад био старешина над ангелским чиновима. Подражавајући њега, падате и ви, судије, тј. због ваше умишљености и гордости бивате свргнути са вашег достојанства, слично као што је и ђаво због своје гордости и злоупотребе свог достојанства отпао од божанствене части и од светлог ангела, какав је некада био, постао мрачни ђаво.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу: Потрешће се сви темељи земље, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.