ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 113
Алилуја. Псалам
 
Садржај
 
И у овом псалму изображава се призивање незнабожаца. Осим тога, онима који се спасавају излаже се учење о томе да је и Стари Завет Божији, као и да је пређашње спасавање народа из обрезања извршавао Господ.
(1) При изласку Израиља… (2) постаде Јудеја светиња његова. Кад је Израиљ ослобођен из египатског ропства, Јудеја је постала његова светиња. Господ се, међутим, није зацарио само над Израиљем, него се Његова благодат сада даје свим народима.
(2) Горе узиграше као овнови. Кад се Бог јавио на горама, оне као да су заиграле, радујући се спасењу Израиљевом.
(5) Шта ти би, море, те побеже, и теби, Јордане, те се поврати назад! Будући да они не поседују дар речи и да су неодухотворени, уместо њих одговара пророк: Од лица Господњег пoтpece се земља. Све се то догодило зато, што се јавио Господ. То је разлог и за потресање земље и за поделу мора. И бесплодни камен, који је био лишен сваке влаге и који због своје чврстине није допуштао да буде расечен, Господ је напунио мноштвом воде, наредивши му да из себе изобилно пусти водене изворе. То ни најмање не треба да чуди: Творац је заповедио, и разделило се море, из нерасеченог камена потекла је вода, небо је послало манну, ветрови су сабрали препелице, и све остало извршило се на Његову заповест.
(9) Не нама, Господе, не нама, него Имену Твом дај славу. Како се чини, под овим подразумева отпадање народа из обрезања, и нуди им молитву за исповедање, јер их више не посећује сила Божија. Учи их да говоре: иако смо недостојни благодати какве се удостојио сваки народ, молимо те да Имена Твога ради учиниш са нама оно, што је од почетка било призвано на нас, и не узврати нам по правди, јер си Бог истинити а не као онај, који је сличан идолима. Због тога је Псалмопојаци додао:
(12) Идоли незнабожаца сребро су и злато, дела руку човечијих. Према неким рукописима, на овом месту почиње следећи, 114. псалам. Ми ћемо, међутим, руководећи се јеврејским рукописом, сматрати ово за део 113. псалма. Наиме, слугама којима је Псалмопојац рекао: Хвалите, слуге, Господа, тј, новом народу, предаје се учење о томе каквог Господа треба да хвале: управо Онога Који је сатворио толико чуда за оне, што су изашли из Египта. Истовремено им показује и какви су били њихови стари богови, јер идоли не само да нису имали никакве сличности са чудотворећим Богом, него ни са најмањим од живих створења обдарених чувствовањем. Наиме, та вештаства су дело Божије, док су идоли творевина људског умећа. Псалмопојац их поучава да кажу: Слични њима да буду. Тиме не изражава злонамерност према људима, него нам обзнањује какав је крај приуготовљен идолослужењу. Наиме, онај који је непоколебиво привржен идолима, ни сам се не разликује од њих у погледу разума. Таква је, наиме, штета коју им наноси демонска сила што се крије у идолима.
(16) Слични њима да буду сви који их праве. Тако ће пропасти и богатство, тако ће пропасти и они који га сабирају.
(17) А дом Израиљев узда се у Господа, То говоре незнабошци: као што је Бог некада спасавао верујућег Израиља, тако ће сада спасти незнабошце јер (19) који се боје Господа су пређашњи незнабошци. Након удаљавања дома Израиљевог, односно целог народа, и дома Аароновог и дома Левијевог, ко би се други бојао Господа, ако пе народ из незнабожаца?
(22) Да придода Господ на вас, на вас и на синове ваше. Управо је Он тај, чији Закон чувамо. А да неко не би помислио да Мојсејево законодавство тобоже потиче од некога другог, Псалмопојац је, пре него што ће поменути законодавство, говорио о стварању света. Тиме поучава да је један Бог, Који је и све остало створио.
(25) Неће мртви хвалити Те, Господе. Мртвима назива служитеље демона, који у себи немају живот, тј. познање о једином Богу.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.