ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 95
Песма Давидова, када се храм изграђиваше после ропства
 
Садржај
 
Пошто је у претходном псалму предсказао одбацивање Јевреја ако и даље буду живели у неверју, у овом псалму говори о призивању незнабожаца након што се оконча њихово духовно ропство и када у читавој васељени буде утемељена Црква.
(1) Певајте Господу песму нову. Дух заповеда апостолима да певају нову песму, тј. да народима целе васељене благовесте Нови Завет. Певајте Господу, сва земљо…
(2) Благовестите дан дану спасење Његово, јер тајне Новог Завета неће престати да нам се обзнањују све до свршетка света.
(4) Јер је велик Господ и хваљен веома. Научите незнабошце (све народе), каже. Када чују, они ће познати, а када познају, узнеће хвале Божанству и величанству Проповеданога. Страшан је над свим боговима. Највише од свега, подстиче незнабошце на страх Божији, пошто се открило да су они, које су називали боговима, лукави демони: они су познали да то нису богови него демони и да је само један Господ, Који је створио небеса.
(5) Јер су сви богови незнабожаца демони. Демони, које су називали боговима, показали су се као зли, а наш Господ је небеса cтвoрио.
(6) Светлост и велелепност у светињи Његовој. Светлост Његова је Црква; она је и света и велелепна, јер је Црква узвишено преукрашена.
(7) Принесите Господу родови народа. Родовима назива црквене вође, тј. јереје (свештенике) и настојатеље. Нама доликује да Бога прослављамо добрим делима, да Му укажемо поштовање од свог праведног труда и да Му приносимо духовне жртве, приносећи их при том у Његовим светим дворовима, тј. у Црквама.
(9) Нека се потресе од лица Његовог сва земља, јер ће се проповед слушати по читавој васељени, и земља као да ће се померити (поколебати, потрести, преместити, грч. σαλευειν) са места на којем је раније стајала.
(10) Јер утврди васељену, која се неће поколебати, јер је Он Цркву утемељио на стени, и врата паклена неће је надвладати. Судиће народе у правости, јер је дошао и пресудио у нашем спору, протеравши лукаве мучитеље (тиране), под којима подразумевам демоне.
(11) Нека се веселе небеса и нека се радује земља, јер су небеске силе, радујући се обновљењу васељене, огласиле: Слава на висини Богу, и на земљи мир (Лк. 2; 14). Нека се потресе море и пуноћа његова. Море овде означава мноштво народа. Оно се и покренуло, односно, било је подстакнуто ка прихватању проповеди.
(12) Обрадоваће се поља и све што је у њима, тада ће се обрадовати све дрвеће шумско. Пољима и дрвећем назвао је свете душе, које су се обрадовале због спасења света.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.