НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 95
Песма Давидова, када се храм изграђиваше после ропства
 
Садржај
 
Пошто је у претходном псалму предсказао одбацивање Јевреја ако и даље буду живели у неверју, у овом псалму говори о призивању незнабожаца након што се оконча њихово духовно ропство и када у читавој васељени буде утемељена Црква.
(1) Певајте Господу песму нову. Дух заповеда апостолима да певају нову песму, тј. да народима целе васељене благовесте Нови Завет. Певајте Господу, сва земљо…
(2) Благовестите дан дану спасење Његово, јер тајне Новог Завета неће престати да нам се обзнањују све до свршетка света.
(4) Јер је велик Господ и хваљен веома. Научите незнабошце (све народе), каже. Када чују, они ће познати, а када познају, узнеће хвале Божанству и величанству Проповеданога. Страшан је над свим боговима. Највише од свега, подстиче незнабошце на страх Божији, пошто се открило да су они, које су називали боговима, лукави демони: они су познали да то нису богови него демони и да је само један Господ, Који је створио небеса.
(5) Јер су сви богови незнабожаца демони. Демони, које су називали боговима, показали су се као зли, а наш Господ је небеса cтвoрио.
(6) Светлост и велелепност у светињи Његовој. Светлост Његова је Црква; она је и света и велелепна, јер је Црква узвишено преукрашена.
(7) Принесите Господу родови народа. Родовима назива црквене вође, тј. јереје (свештенике) и настојатеље. Нама доликује да Бога прослављамо добрим делима, да Му укажемо поштовање од свог праведног труда и да Му приносимо духовне жртве, приносећи их при том у Његовим светим дворовима, тј. у Црквама.
(9) Нека се потресе од лица Његовог сва земља, јер ће се проповед слушати по читавој васељени, и земља као да ће се померити (поколебати, потрести, преместити, грч. σαλευειν) са места на којем је раније стајала.
(10) Јер утврди васељену, која се неће поколебати, јер је Он Цркву утемељио на стени, и врата паклена неће је надвладати. Судиће народе у правости, јер је дошао и пресудио у нашем спору, протеравши лукаве мучитеље (тиране), под којима подразумевам демоне.
(11) Нека се веселе небеса и нека се радује земља, јер су небеске силе, радујући се обновљењу васељене, огласиле: Слава на висини Богу, и на земљи мир (Лк. 2; 14). Нека се потресе море и пуноћа његова. Море овде означава мноштво народа. Оно се и покренуло, односно, било је подстакнуто ка прихватању проповеди.
(12) Обрадоваће се поља и све што је у њима, тада ће се обрадовати све дрвеће шумско. Пољима и дрвећем назвао је свете душе, које су се обрадовале због спасења света.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *