ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 55
(1) За крај, за народ удаљен од светиња, псалам Давидов, за стилографију, када Га примише иноплеменици (Филистеји) у Гету
 
Садржај
 
Када је бежао од Саула, Давида је следило шест стотина људи, да би га затим, кад је стигао у Гет, иноплеменици дочекали с почастима и доделили му да живи у Сиклагу (в. 1. Сам. 27; 26). Овај псалам би могао да се односи и на Цркву која је некада, док су људи робовали ндолослужењу и демонима, била удаљена од светих. Од духовних не[гоијатеља избавио јује Онај, Који је по телу потекао од семена Давидовог, борио се за нас и као на стубу записао победу коју је за нас извојевао. Након свега, почаст су Му указали и иноплеменици, односно незнабошци који су поверовали у Њега.
(2) Помилуј ме, Боже, јер ме погази човек. То говори или Давид због Саула, или пак неко од светих због патњи какве имају у свету. Често се догађа да и наш пали човек подноси ту тешку битку, кад га сатана по читав дан напада и гази. Иако псалам помиње човека, допушта нам да под тим подразумевамо сатану (јер се у божанственом Писму сатана често назива човеком) или некога од оних који са њим вОЈУЈУ’ Уосталом и незнабошцима би доликовало да то испевају, јер је и њих сатана дуго обмањивао, и због демонске злобе трпели су његове нападе. Давид нам омогућује да то јасније разумемо у следећим стиховима:
(3) Погазише ме непријатељи мој сав дан. Давид је знао да Саул, поучен од невидљивих демона, смишља зло против њега. Или можда тиме изражава оно што је речено: Не ратујемо против крви и тела, него… против духова злобе у поднебесју (Еф. 6; 12). Јер су многи који ме нападају с висине. Иако они устају, ја ћу их све надвладати уздајући се у Тебе. То уздање ми је дало такву снагу да се не плашим оних, који одавно војују против мене.
(5) Богом ћу хвалити речи (наде) моје сав дан. Да не бих претрпео иикакво зло кад војујем с непријатељима, наоружаћу се и све своје речи претворити у псалмопојање, приносећи их на дар Богу и у Њега се уздајући, чиме сам од себе одбио (удаљио) страх од сваког тела (тј. од сваког човека).
(6) Сав дан речи се мојих гнушаху. Цео дан сам, каже, приносио своје речи на дар Богу, али они цео дан нису прекидали своја настојања, смишљајући ми зло.
(7) Заселиће се они и сакриће се, пету ће моју вребати. Речено је заселиће се, што значи сабраће се. Смисао ових речи је следећи: читав дан су се трудили, наоружавајући се против мене речима, и свака њихова помисао била је уперена против мене. Старали су се само о томе да се саберу и да ми потајно припреме замку. Нису се, међутим, зауставили на томе него су вребали чак и моју пету, тј. моје (свакодневно) понашање, да би пронашли било какву могућност да ме спотакну и оборе. Ма куда да пођем, пратили су моје трагове, не би ли ме уловили. Међутим, моји прогонитељи су ми све то узалудно чинили, јер си Ти, Господе, моја нада. Избави ме од њихове неправедне замисли, обори их Својим гневом.
(9) Боже, живот мој објавих Теби. Одважно сам Ти и не стидећи се казивао о читавом свом животу. Ти си га прихватио и ниси се одвратио од мојих суза, него си их положио пред Твоје очи, потврђујући и на делу Своје обећање: Викаћеш, и рећи ћу: eвo ме (Иса. 58; 9). (10). Отуда се и догодило да су се моји непријатељи окренули назад чим си ме услишао. Због тога и кажем: У који дан Те призовем, повратиће се непријатељи моји назад. И на делу сам разумео и поуздано дознао да нада није узалудна и да сам задобио Бога за свог помоћника.
(13) У мени су, Боже, молитве које ћу одати хвали Tвojoj. Будући да си нас удостојио Свог домостроја и да си нас спасао, чиме другим да Ти узвратимо, осим жртвама хвале?
(14) Јер си избавио душу моју од смрти. Од смрти духовне, тј. од непознања Бога. И ноге моје од склизнућа. Говори о греху, јер је он одвео у смрт. Благоугодићу пред Богом у светлости живих. Онај ко се избавио од греха и постао чист, и у будућем веку благоугађаће Богу у земљи живих. А избављење од смрти, ослобађање од греха и удео у земљи живих подарио нам је долазак Господњи. Због тога овај псалам и има натпис – стилографија Давидова.
 
 

 
 

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.