НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 24
Псалам Давидов
 
Садржај
 
У овом псалму наводе се сви који су призвани, тј. сви они који су сабрани зато, да би били управљени ка духовном животу. И овај псалам изговара се у име целог народа, који се моли за своје избављење од ропства. Требало би да се речи овог псалма изговарају у време мучеништва.
(1) Теби, Господе, уздигох душу моју. То говоре као они, који су се већ одвратили од идолослужења.
(2) Да ми се не наругају непријатељи моји, при чему подразумева духовне непријатеље.
(3) Јер сви који paдu Тебе трпе, неће се постидети, тј. сви они, који су своју наду положили на Бога и који су се прославили. Будући да има наду (у Бога), одважно тврди да ће добити оно што тражи у молитви. Нека се постиде они који узалуд безаконују. То говори о онима, који још живе у идолослужењу.
(4) Путеве Твоје, Господе, покажими. Под тим подразумева еванђелске догме.
(5) Упути ме на истину Твоју. Говори то као онај, који још није досегао истину.
И научи ме, јер си Ти Бог Спас мој. Ако се пророк моли тако, као да још није познао путеве Господње, као да није научио да корача путевима Господњим, као да је неупућен на истину Божију и као да је још ненаучен ономе, што се о Богу мора знати, ко се онда неће уплашити онога, што је речено: Тешко онима који мисле да су мудри, и који су сами себи разумни (Иса. 5; 21).
(7) Грех младости моје и незнања мога не спомени. Младошћу се назива безумље, а отворено безумље било је време њиховог идолослужења. У другом смислу, мисли на грехе народа у Египту, јер су и тамо служили идолима. Дакле, не опомињи се сада тих грехова, него покажи човекољубље, као што си и тада Ти био човекољубив и милостив према њиховом незнању. Ради доброте Твоје, Господе. Молим те да и мене удостојиш тога, не према мом достојанству него према Твом човекољубљу.
(8) Зато ће закон поставити онима који Греше на путу. Просветлиће грешнике, и онима који су сагрешили показаће пут.
(10) Сви су путеви Господњи милост и истина, јер они, који се непрестано хране божанственим речима, из њих поуздано дознају да је васцели домострој Спаситеља Христа, Бога нашег, разблажен милошћу и истином. Онима што траже покајање за оно, у чему су сагрешили, Он дарује милост и опроштај, док непобедиве подвижнике врлине прославља и крунише, судећи им по истини; на оне пак, који су живели безаконо и непокајано, по уставима истине налаже казне.
(13) Семе ће његово наследити земљу. Овде мисли на она дела, која су му послужила да наследи духовну земљу. Она ће постати семе добрих мужева, а под тим подразумева оне што су рођени по Богу.
(14) Господ је утврђење онима који Га се боје, и завет Свој јавиће им, тј. еванђелски завет. Шта ће им јавити, ако не пут спасења? Наиме, васцело законодавство Божије управљено је ка томе да се добрима омогући наслађивање оним, што је за њих пожељно. То ће им, каже, јавити, односно, увешће их у наслађивање оним што желе.
(17) Жалости срца мога умножише се. Са свих страна окружен сам многим жалостима. Будући да су се моје унижење и моја несрећа изједначили с мојим безакоњима, подари ми отпуштање и остављење грехова. Из невоља мојих, које ме муче, избави ме.
(18) Види смирење моје и труд мој, јер не смемо бити лењи и нерадни, уздајући се у милост Божију, него је потребно да и ми, са своје стране, принесемо труд дела.
(19) Види непријатеље моје како се умножише. Неправдама својих непријатеља приклања Бога ка милости.
(20) Незлобиви и праведни пријањаху уза ме. И ово је својствено врлини: гнушати се општења са рђавим људима, и за пријатеље и другове имати људе који поштују правду и који су очували правичност. Тако је поступао и пророк (јер говори о себи), мислећи да тиме указује почаст Владики.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *