ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 150
Алилуја
 
Тумачење Јефимија Зигабена:
 
Како примећује св. Јован Златоусти, Давид Књигу псалама завршава благодарењем Богу, поучавајући и нас да Богу благодаримо за свако благостање, али и за сваку несрећу, коју је Њему угодно да нам пошаље, да Му благодаримо и на почетку и на свршетку сваког нашег дела.
(1) Хвалите Бога у светима Његовим. Хвалите и прослављајте Бога у светима Његовим, јер је, према речима св. Златоуста, људском животу подарио такво свето устројство да их је оно од људи учинило ангелима.
Хвалите Га у тврђи силе Његове, тј. хвалите Га због тврђаве, створене Његовом божанственом силом. Под тврђавом се подразумева друго небо (тј. небески свод), које задивљује својом величином и лепотом.
(2) Хвалите Га за многе моћи Његове. Хвалите Га за моћ која се открива творењем безбројних чудеса и којом творевина оглашава и проповеда свемогућство свога Творца.
Хвалите Га по мноштву величанства Његовог, тј. хвалите Га због Његове неизмерне величине, за коју је речено: Величанству Његовом нема краја (Пс. 144; 3).
(3) Хвалите Га уз глас т.рубни, хвалите Га уз псалтир и гусле. (4) Хвалите Га уз бубањ и у хору, хвалите Га уз жице и органе. (5) Хвалите Га уз јасне кимвале, хвалите Га уз кимвале с поклииима. Пророк заповеда Јеврејима да Господа хвале свим музичким средствима, како гласовима, тако и инструментима, док хришћанима заповеда да то чине свим телесним органима: очима, уснама, ушима, рукама и ногама. Ако очи не гледају на непотребно и срамно него на долично и корисно, ако уши не слушају раскалашне речи него оно што је душекорисно, ако уста не изговарају ништа саблажњиво, ако руке нису шкрте, ако се уздржавају од убијања и отимања и ако се пружају ка добрим делима, ако ноге не хитају ка пороцима и ако корачају правим путем, онда ми уистину свим (телесним) органима прослављамо Бога, узносећи му хармоничну, милозвучну песму. Под хором (ст. 4) се подразумева песма, која се певала у хору.
(6) Све што дише нека хвали Господа! Алилуја. Овим речима, цар – пророк подстиче васцели људски род и сваки људски узраст да хвали Бога и да Му благодари. Дисање овде означава душу, а душа подразумева целог човека. Давид, дакле, призива верујуће да хвале Бога у садашњем животу, док ће у будућности васкрсење призвати и неверне да хвале и прослављају Бога, јер ће тада сви, и верни и неверни, савити своја колена пред Богом и хвалити Га.
И ми смо дужни да Бога хвалимо и прослављамо и речју и делом, да Га хвалимо и да Му свагда и за све благодаримо. За нас, разумне људе, хваљење Бога је неопходно дело и свагда се од нас захтева; то је неизбежна дужност, угодна жртва и, како каже св. Златоуст, ангелско служење. Ако то извршимо, ми ћемо без препрека окончати ток овог живота и задобити будућа блага, благодаћу и човекољубљем Господа нашег Исуса Христа, с којим нека је Оцу и Светоме Духу слава, част и поклоњење у векове векова. Амин.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.