ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 137
Псалам Давидов (Захаријин)
 
Садржај
 
Овај псалам садржи у себи пророштво о призивању свих народа. Због тога Давид и благодари: он није једини од царева који се удостојио божанственог богојављења, јер ће се тога удостојити и многи незнабожачки цареви, што ће се догодити након доласка Господњег.
(1) Исповедаћу u славити Тебе, Господе, свим срцем својим. Ту заповест је Спаситељ дао богаташу, говорећи: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свим умом својим (Лк. 10; 27)
И пред ангелима псалмопеваћу Ти. (2) Поклонићу се храму светоме Твоме. Ове речи као да изговара у присуству ангела, свагдашњих посматрача његових победа по Богу. И исповедаћу се и славити Име Твоје ради милости Твоје и истине Твоје. Принећу благодарење, каже, зато што сам се избавио од сенке и био удостојен истине. Јер си узвеличао изнад свега свето Име Твоје. Говори да благодарење узноси због призивања незнабожаца. Не благодарим само због тога што је према мени показано доброчинство, него што у свему видим Твоју славу – славу Творца, Доброчинитеља и Онога Који кажњава, јер не постоји творевина која не би проповедала о Твојој величини.
(3) Умножићеш ме у души мојој силом Твојом. Умножавањем назива дуговечност. Смисао ових речи је следећи: силом Својом преобрази ме од пропадљивог у непропадљивог.
(5) И нека певају песме Господње, јер је велика слава Господња. Поменуо је песме Господње, које треба да псалмопоју сви они, који су поверовали из незнабоштва.
(6) Јер је узвишен Господ, и на смирене погледа. Не чуди, се, каже, ако се то испуни на људима, јер дела људска низу непозната промислу Божијем. И висине издалека познаје. Према речима божанственог апостола, Бог је од стварања света одредио призивање незнабожаца и њихово узношење на висину.
(7) Ако пођем посред невоље, оживећеш ме. То је слично реченоме: У свету ћете имати жалост, али не бојте се, Ја сам победио свет (Јн. 16; 33). На гнев непријатеља мојих простро си руку Твоју, јер се над њима надноси десница Очева, односно Син, Који нас је и спасао.
(8) Господ ће узвратити за мене јер је, осудивши неправду која нам је учињена, прогнао кнеза овога света.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(2) И пред ангелима псалмопојаћу Ти. Свети Златоуст тумачи овај стих на следећи начин: “Шта значе речи Пред ангелима псалмопојаћу Ти! Други преводилац каже: с одважношћу, Боже, псалмопојаћу Ти, а трећи: пред боговима псалмопојаћу Ти. Ако он (Давид) говори о небеским ангелима, онда његове речи имају следећи смисао: потрудићу се да Ти псалмопојем заједно с ангелима, надметаћу се с њима и ликоваћу заједно с вишњим силама. Иако се од њих разликујем по природи, потрудићу се да се у усрдности изједначим с њима. Ако прихватимо значење које је навео други преводилац, чини ми се да он говори о свештеницима, јер је уобичајено да Писмо свештеника назива и ангелом и богом. Због тога је речено: Богове не псуј (2. Мојс. 22; 28) и Усне свештеникове треба да чувају знање и закон да се тражи од његових уста, јер је ангео Господа над војскама(Мапах. 2; 7).”

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.