НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 137
Псалам Давидов (Захаријин)
 
Садржај
 
Овај псалам садржи у себи пророштво о призивању свих народа. Због тога Давид и благодари: он није једини од царева који се удостојио божанственог богојављења, јер ће се тога удостојити и многи незнабожачки цареви, што ће се догодити након доласка Господњег.
(1) Исповедаћу u славити Тебе, Господе, свим срцем својим. Ту заповест је Спаситељ дао богаташу, говорећи: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свим умом својим (Лк. 10; 27)
И пред ангелима псалмопеваћу Ти. (2) Поклонићу се храму светоме Твоме. Ове речи као да изговара у присуству ангела, свагдашњих посматрача његових победа по Богу. И исповедаћу се и славити Име Твоје ради милости Твоје и истине Твоје. Принећу благодарење, каже, зато што сам се избавио од сенке и био удостојен истине. Јер си узвеличао изнад свега свето Име Твоје. Говори да благодарење узноси због призивања незнабожаца. Не благодарим само због тога што је према мени показано доброчинство, него што у свему видим Твоју славу – славу Творца, Доброчинитеља и Онога Који кажњава, јер не постоји творевина која не би проповедала о Твојој величини.
(3) Умножићеш ме у души мојој силом Твојом. Умножавањем назива дуговечност. Смисао ових речи је следећи: силом Својом преобрази ме од пропадљивог у непропадљивог.
(5) И нека певају песме Господње, јер је велика слава Господња. Поменуо је песме Господње, које треба да псалмопоју сви они, који су поверовали из незнабоштва.
(6) Јер је узвишен Господ, и на смирене погледа. Не чуди, се, каже, ако се то испуни на људима, јер дела људска низу непозната промислу Божијем. И висине издалека познаје. Према речима божанственог апостола, Бог је од стварања света одредио призивање незнабожаца и њихово узношење на висину.
(7) Ако пођем посред невоље, оживећеш ме. То је слично реченоме: У свету ћете имати жалост, али не бојте се, Ја сам победио свет (Јн. 16; 33). На гнев непријатеља мојих простро си руку Твоју, јер се над њима надноси десница Очева, односно Син, Који нас је и спасао.
(8) Господ ће узвратити за мене јер је, осудивши неправду која нам је учињена, прогнао кнеза овога света.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(2) И пред ангелима псалмопојаћу Ти. Свети Златоуст тумачи овај стих на следећи начин: „Шта значе речи Пред ангелима псалмопојаћу Ти! Други преводилац каже: с одважношћу, Боже, псалмопојаћу Ти, а трећи: пред боговима псалмопојаћу Ти. Ако он (Давид) говори о небеским ангелима, онда његове речи имају следећи смисао: потрудићу се да Ти псалмопојем заједно с ангелима, надметаћу се с њима и ликоваћу заједно с вишњим силама. Иако се од њих разликујем по природи, потрудићу се да се у усрдности изједначим с њима. Ако прихватимо значење које је навео други преводилац, чини ми се да он говори о свештеницима, јер је уобичајено да Писмо свештеника назива и ангелом и богом. Због тога је речено: Богове не псуј (2. Мојс. 22; 28) и Усне свештеникове треба да чувају знање и закон да се тражи од његових уста, јер је ангео Господа над војскама(Мапах. 2; 7).“

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *