ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 116
Алилуја. Псалам
 
(1)Хвалите Господа сви народи… (2) јер се утврди милост Његова на нама. Незнабошци, каже, никада не би доживели такву промену да милост Божија није надвладала (превазишла) наше грехове. И истина Господња остаје до века, јер је Господ подарио спасење, као што је и обећао кроз свете пророке. Тиме и блажени Павле започиње Посланицу Римљанима: Павле, слуга Исуса Христа, позвани апостол изабран за еванђеље Божије, које Бог унапред обећа преко пророка Својих у Светим Писмима (Рим. 1; 12). Он говори и ово: Кажем да је Исус Христос био слуга обрезања истине ради Божије, да утврди обећања оцима, а незнабошци да прославе Бога због милости (Рим. 15; 89). Будући да је Бог сваке твари испунио обећање, подарио спасење које је обећао и свима отворио изворе милости, то и ви, који сте приступили из Јевреја, и ви, који сте поверовали из незнабожаца, саставивши складно псалмопојање, узнесите Богу оно што доликује.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
И овај псалам припада тзв. благодарним (захвалним). Он позива све народе на славословљење и благодарење Христу за сва Његова доброчинства и милост, који су Његовим оваплоћењем подарени свим народима.
(1) Хвалите Господа све нације, похвалите Њега сви народи. Сви ви, народи, који сте поверовали у Христа, узнесите Му песме и славословља, јер вам је Он показао пут, тако да сте изашли из таме идолопоклонства и пресељени сте на место светлости, истине и богопознања. Народима можда назива и оне Јевреје који су поверовали у Христа, а можда и све људе, јер су сви дужни да благодаре Христу.
(2) Јер се утврди милост Његова на нама, и истина Господња остаје до века. Према Његовом великом човекољубљу, Његова милост излила се на све људе, иако су се неки од ње одвратили и нису хтели да је прихвате. Онима, који су прихватили милост Божију, Давид придружује и самога себе, као што чини и у другим псалмима, где себе придружује хришћанима и онима који су поверовали у Христа. Истина Господња, која остаје до века, јесте истина еванђелска, она, коју је Христос предао апостолима. Закон је био само сенка ове истине и зато је са откривањем еванђелске истине та сенка ишчезла (тумачење св. Јована Златоустог).

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.