ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 7
(1) Псалам Давидов, који певаше Господу за речи Хусије, сина Јемејенија (Венијаминиа)
 
Садржај
 
Давид је свог првог пријатеља, Хусију, послао код Авесалома, како би се супротставио Ахитофелу, који га је саветовао против Давида. Он је напустио Давида и претварао се да је издајник. Када је Авесалом затражио савет од њега и Ахитофела, и када је Ахитофел предложио да гоне Давида, он (Хусија) је рекао: не, јер се не сме без довољно снага прогонити онај, који је вичан ратовању. Тим речима је спасао Давида. Давид је, као да га није спасла људска помоћ, тим поводом испевао благодарну песму Богу, све приписујући Његовој благодати а не некоме од људи.
(2) Господе, Боже мој, на Тебе се поуздах. Будући да не очекујем спасење од човека, иако су прекрасне речи Хусијине, Ти ме онда спаси, како од правих непријатеља, тако особито и од духовног лава који лови моју душу.
(5) Еда ли узвратих онима који ми наношаху зла. Показује своје незлопамћење, и због тога проси милост од Бога. Нека зато отпаднем од непријатеља мојих празан. Као што праведник који је победио одлази од непријатеља с пуним рукама, тако побеђени грешник од њих одлази празан, немајући ништа код себе.
(6) Нека зато Гони непријатељ душу моју. Ове речи имају следећи смисао: нека паднем у руке ђаволу, ако сам учинио нешто од горе реченог! Ако сам учинио то или нешто друго, нека пре смрти не будем ослобођен од греха.
(7) Уздигни се у крајевима непријатеља мојих, тј. међу најјачим од мојих непријатеља, јер крајеви означавају тврђаве. Подигни се, Господе Боже мој, заповешћу коју си заповедио. Тим речима јасно благовести о богојављењу Спаситеља.
(8) И сабор народа окружиће Те. Тиме пак јасно показује веру у Његовој Цркви. Иза њега се на висину врати – за њега, тј. за сабор. Под речима: на висину подразумева или часни Крст на који је Христос узнео наше грехе или усхођење на небо, јер уђе… да се појави пред лицем Божијим ради нас (Јевр. 9; 24).
(9) Суди ми, Господе, по правди мојој. Поново моли да га спасе од непријатеља, молећи за милосрђе оним, што је учинио.
(11) Који спасава праве срцем. Будући да Ти познајеш помисли нашег срца, зато и тражим помоћ.
(12) Бог је судија праведан и моћан и дуготрпељив. Тиме се изражава дуготрпљење Бога Који, иако и не опрашта сасвим, одлаже наше кажњавање.
(14) Стреле Своје учини палећима. Под стрелама подразумева кажњавање, а под палећима оне који су достојни огња.
(15) Гле, (непријатељ) заче неправду – то је непријатељ нашег живота. Затрудне бол, и роди безакоње, тј. замислио је и своју мисао спровео у дело.
(16) Ров отвори, и ископа Га. Припремивши смрт Спаситељу Христу, сам се предаје смрти.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.