ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 76
(1) За крај, за Идитуна, псалам Асафов
 
Садржај
 
Кад је чуо шта је речено о јеврејском народу, односно Зашто си, Боже одбацио нас до краја (Пс. 73; 1), Идитун се веома ражалостио и помутио, оплакујући потпуно одбацивање Јевреја. Након тога Асаф му је саставио псалам, поучивши га да у сличним приликама треба притицати једино Богу и у Њему тражити утеху. Псалам због тога и почиње овако:
(2) Гласом мојим ка Господу завиках, гласом мојим ка Богу, и услиша ме. Започевши псалам за Идитуна, поучава га да је Господ близу оних који Га призивају.
(3) У дан невоље моје Бога тражих, рукама мојим пружах се ноћу пред Њим, и не преварих се. Моју душу обузимала је таква туга да се нисам молио само током дана, него сам и време ноћи проводио у молитви. Уосталом, поступајући на тај начин, нисам се узалуд старао и трудио. То и значи оно што је речено: не преварих се.
Одби душа моја да се (другачије) утеши (4) Сетих се Бога, и обрадовах се. Нисам прихватао никакву утеху од људи, и моју душу радовало је једино сећање на Бога. Размишљах,[1] и омалодуши се дух мој. Кад сам користио људско расуђивање (јер то значи: размишљах), надао сам у лакомисленост.
(5) Претекоше очи моје страже јутарње, смутих се и не говорих. У пометњу га доводи то, што непријатељи заузимају места наших стража, тј. бедеме на зидинама.
(6) Замишљах дане старе. Размишљао сам о томе, зашто је Бог некада помагао народу а сад га је одбацио, и то ме је довело у пометњу. Стрепео сам да се Бог заувек одвратио од народа и сећао се тих старих дана.
(11) Ово је измена деснице Вишњега. Препуштајући се помислима о одбацивању народа, разумео сам да се преокрет који се догодио народу и промена од бољег ка горем нису десили ни због чега другог, осим због деснице Вишњега, јасније речено, због онога што су учинили Спаситељу Христу, Који је Очева десница.
(12) Опоменућу се од почетка чудеса Твојих. Размислио сам о томе, колико нам је добара подарио Бог, а каквим су Му злом Јевреји узвратили.
(13) И поучаваћу се у свим делима Твојим. Тако су поступило они, а ја ћу од почетка до краја описати доброчинства која си нам показао, не заборављајући ниједно од дарованих блага.
(14) Боже, у светињи је пут Tвoj. Под речју светиња подразумева или свети збор апостола кроз које је савршавао чудесна Божија знамења или пак мисли на то, да нико не може да приступи Оцу, осим кроз Христа, Који је, као Бог, уистину свет. Ко је Бог велик као Бог наш? Ти све превасходиш, Владико, јер једино Ти твориш чудеса, каква су Теби угодна.
(16) Избавио си мишицом Твојом народ Tвoj, синове Јаковљеве и Јосифове, јер си најпре њима мишицом Господњом, тј. Христом, проповедао еванђеље Царства небеског.
(17) Видеше Те воде, Боже, и уплашише се. Кад су Га воде виделе и уплашиле се? Зар то није било онда, кад је запретио мору, а оно се умирило?
(18) Глас дадоше облаци, јер и стреле Tвoje пролећу. У овим речима, облацима назива свете апостоле који су служили небеској и еванђелској речи, док стрелама назива енергије (дејства) Светога Духа. То је слично као да каже: ове енергије, пројављене у Твојим светим ученицима, откриле су се читавој васељени. Међутим, мора се знати да пророк Исаија и Самог Христа назива изабраном стрелом (грч. βελος εκλεκτον) (Иса. 49; 2 – према Септуагинти).
(19) Глас грома Твога у колесу је. Громом назива еванђелску реч која је одјекнула у поднебесју. Због тога је и св. Јована Еванђелисту Господ назвао сином грома, док колеса означавају човеков живот, као што се може видети код пророка Језекиља (Језек. 1; 20). Ocвeтлише муње Tвoje васељену. Какве су то муње? Зар нису оне, које су заблистале духовном светлошћу, односно свети апостоли и еванђелисти, којима је Спаситељ рекао: Ви сте светлост свету (Мт. 5; 14). Потресе се и устраиш се земља. То значи да су спасоносну проповед могли чути сви који живе на земљи, и све њих је обузео непорочан страх (грч. φοβος αγνος), према ономе што је речено: Служите Господу са страхом и радујте се Њему са трепетом (Пс. 2; 11)
(20) У мору су путеви Tвoju, и стазе Твоје у водама многим. Морем назива свет, а водама многим различита људска поколења у њему. Будући да је Христос заповедио апостолима: Идите и научите cвe народе… Ја сам с вама у cвe дане (Мт. 28; 19-20), да су они прошли читавим поднебесјем и да су проповедали свим народима док им је Господ према Свом истинитом обећању био невидљиво саприсутан, Псалмопојац је додао: Трагови Tвoju неће се дознати, јер је Господње корачање са њима било невидљиво. При том је једино Он, као Бог, корачао и по чувственом (видљивом) мору, о чему говори еванђелиста.
Водио си као oвцe народ Tвoj. Будући да смо били као овце које не знају куда иду и где је њихов пут, руководио си нас Ти Сам посредством Својих слугу Мојсеја и Аарона. (12) Почевши од речи (12) Сетих се дела Господњих, Псалмопојац све изговара у вези са претходно реченим: (4) Сетих се Бога, и обрадовах се, тј. сетивши се тога, обрадовао се и утешио. Подсећајући се колико смо се пута и у каквим случајевима користили Твојом помоћи, уверио сам се да Ти, Који си толико учинио за наше спасење и избављење из несрећа какве су нас тада обузеле, нећеш оставити без Свог старања нас који смо у ропству, у заробљеништву и недаћама. Руком Мојсеја и Арона. Ти, Владико, Који си саприсутан светим апостолима, у давнини си из Египта извео Свој народ, који су предводили Мојсеј и Арон.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Грч. “ηδολεσχησα” Како објашњава Јефимије Зигабен, грчка именица “αδολεσχια”, из које је изведен глагол, означава размишљање, али исто тако и многоглагољивост и празнословље. Осим тога, означава и размишљање и немир, и то значење има и на овом месту, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.