ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 66
(1) За кpaj, у химнама, псалам песме (Давидов)
 
Садржај
 
И овде говори у име апостола који предају учење незнабошцима и моле се за избављење од оних, који противурече њиховом учењу. Због тога је овај псалам сличан претходном, јер управо говори о благослову онога који се посвећује Богу, и готово да се целокупна ова молитва налази у Књизи о судијама. После пророштва о повратку проповеда о оваплоћењу и доласку Божијем, а такође и о спасењу незнабожаца. У натпису се каже: псалам песме, јер прослављање песмопојањем припада Богу, док је људима својствено да се украшавају похвалама.
(2) Боже, смилуј се на нас и благослови нас. Преклињем за милосрђе Твоје, Владико, и за јављање (της επιφανειας) лица Твога, да бисмо свим народима јасно могли да проповедамо пут Твог светог еванђеља. Његов долазак свагда назива спасењем.
(4) Нека Те исповедају и хвале народи, Боже. Пророкује да ће сви народи исповедати Христа.
(5) Нека се узвеселе и обрадују народи. Радујући се спасењу васељене, пророкујући Дух више пута понавља једно исто, црпећи радост из тог понављања.
(6) Нека Те исповедају и хвале народи, Боже, нека Те исповедају и хвале народи сви. Овде није реч о једноставном славословљу. Напротив, слушалац се тиме подстиче на већу усрдност. Као што два пута подстиче народ на псалмопојање, тако два пута моли и за благослов за њих, очигледно након што је благослов већ примио. Или, будући да им услед благослова није непознат Бог Који је изнад свих, они Му већ приносе најслађи плод благочешћа (побожности). Према томе, ако и ми приносимо тај плод, односно подвизавање у врлини, отуда бива очигледно да си Ти и нас благословио.
(7) Земља даде свој плод, тј. духовна земља, а њен плод је напредовање у благочешћу.
(8) Благослови нас, Боже. Мора се знати да људи, када благосиљају Бога, приносе само речи, али не могу да Му и на делу учине доброчинство. Бог, међутим, када благослови, потврђује речи и самим делом а онима, које благослови, даје обиље свих добара. Након тога (Давид) поучава како се то дешава.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена
 
(1) Боже, смилуј се на нас и благослови нас. Будући да му је кроз Духа било откривено тајинство оваплоћења Христовог, Давид овим речима моли за његово испуњење и, као прво, моли се за помиловање људске природе, коју је сурово мучио зли ђаво, а као друго, моли се за њено освештавање.
(3) Да буде познат на земљи пут Твој, у свима народима спасење Твоје. Ако би се над нама испунило оно што је претходно речено и ако би Ти просветлио Своје лице на нас, онда би сви људи, који живе на земљи, познали пут свог живота којим ћеш најпре проћи Ти, показујући и другима како њиме да пролазе. Осим тога, сви незнабожачки народи би знали да си се Ти нас ради оваплотио. Управо то се и назива спасењем, као што је и Симеон рекао: Видеше очи моје Спасење Tвoje (Лк. 2; 30).
(4) Нека Те исповедају и хвале народи, Боже, нека Те исповедају и хвале народи ceu. Овде је једноставно народима назвао обрезане Јевреје, а народима свим незнабошце, с обзиром да их је много више од Јевреја и да су састављени од свих племена. Каже: нека Те исповедају, односно, нека Ти благодаре и Јевреји и незнабошци, јер си због њиховог спасења постао човек.
(5) Нека се узвеселе и обрадују народи, јер ћеш судити народе у правди. Нека се, каже, радују сви народи. Зашто? Зато што ћеш праведно осудити Јевреје, који су некад били Твој народ, али нису прихватили Твој домострој по телу; зато ћеш свим народима, који су на земљи, указати на пут богопознања.
(7) Земља даде плод cвoj. Услед благослова људи, и земља ће умножити своје плодове. Или се можда плодовима земље називају људи, који су од земље саздани, а који су услед врлинског живота, добровољног подвижништва или добровољног страдања принети Богу као плодови. Можда под плодом земље подразумева и Самог Христа, будући да се јавио у земаљском телу.
Благослови нас, Боже, Боже наш, благослови нас Боже. Запази, читаоче, како се овим утростручењем одмах открива тајинство Пресвете Тројице!
(8) Нека се боје Њега cвu крајеви земаљски. Три пута изговарајући Име Божије открива тајинство Тројице, а сада, рекавши у једнини: Њега, указује на јединство Божанства, јер иако је свако Лице Пресвете Тројице Бог, та Три Лица су – један Бог.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.