ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 1
Псалам Давидов, ненаписан код Јевреја
 
Садржај
 
Давид поставља почетак пророковању о Христу, који је требало да се роди од њега. Због тога најпре блаженима назива оне који се уздају у Њега. Блаженима, дакле, назива оне који нису ишли на веће безбожника, нису ступили на пут Грешника и нису сели на седалиште погубника. Наиме, код Јевреја су три врсте људи устале против Спаситеља: књижевници, фарисеји и законици, и они су праведно названи безбожницима, грешницима и погубницима. Путем је назван живот, јер рођене води ка крају.
(1) Блажен човек, који не иде на веће безбожних. Већем безбожника могао би се назвати састанак и скуп лукавих људи. Будући да је штетно општење са скуповима безбожника, Псалмопојац велича онога, који ни у чему није сагласан са њима. Такав је био Јосиф из Ариматеје, који је сахранио тело Господа и Бога, јер је о њему речено да није пристао на њихову одлуку да предају Исуса (Лк. 23; 51). И на седалиште погубника не седе. Под седалиштем се подразумева учење, према ономе што је речено: На Мојсејеву столицу (седалиште)… (в. Мт. 23; 2). Према томе, седалиште погубника је учење лукавих.
(2) Него је у закону Господњем воља његова, и у закону Његовом поучава се дан и ноћ. У закону, наравно – ангелском. Изражава и неослабљену ревност, јер се у Закону Божијем не треба поучавати немарно нити тако, што ће се понекад поучавати а понекад неће, него свагда и непрестано треба бити привезан за речи Божије. То је изразио рекавши: дан и ноћ. Прекрасна је и награда за добро дело, будући да се онај, ко упражњава изучавање Закона Божијег, напаја његовим потоцима. И Христос је Своје учење назвао водом, рекавши: Ко је жедан нека дође Мени и пије (Јн. 7; 37). Онај, који се поучава у Закону, уподобљен је дрвету засађеном крај извора вода, које свагда цвета и обилује правовременим плодовима. Иако ће плодове свог труда донети у будућности, подвижници врлине се још овде, као неким лишћем, осењују добром надом, и тежину труда прикривају душевним наслађивањем. Такав преуспева у свему што ради, јер не чини ништа противно Закону Божијем и своју вољу саображава вољи Божијој. И Псалмопојац је због тога, забранивши најпре сво видове порока и показавши савршенство божанствених закона, додао: Све што ради преуспеће.
(3) И биће као дрво засађено крај извора вода. Христос се у богонадахнутом Писму изображава дрветом исповедања, као што је речено: Дрво је живота онима који се хватају за Њега (Приче Сол. 3; 18). Због тога Псалмопојац каже да ће они, који поверују у Христа, бити Његово тело, јер ће преобразити наше тело ga буде саобразно телу славе Његове (Филипљ. 3; 21). Извором вода назива божанствена Писма, у којима свугде можемо да нађемо проповедање Христа. Христос је дрво живота, а апостоли гране. Крв и вода из ребара Христових су плод, крв за изображавање страдања, а вода за изображавање крштења; речи су лишће. Плод свој доноси у своје време. Под плодом дрвета подразумевај праву веру, а под његовим лишћем испуњавање заповести. Плод су они који се спасавају, корен је крштење, а земљоделац је Отац. И лист његов неће отпасти, и све што ради преуспеће, јер дело, које се извршава по Богу, не може бити бескорисно. Време за давање зависи од онога ко прима.
(5) Зато неће устати (код св. Атанасија:”васкрснути”) безбожници на суду, јер немају корен него су као прах који размеће ветар. Под ветром подразумевај страшно предсказање Божије: Идите од Мене проклети у огањ вечни (Мт. 25; 41). Они, који ће чути овај глас неће стајати него ће пасти, јер нису утврђени у Христу, Који је потпора и темељ верујућих. Речено је: На суду, а не на испитивању. И Псалмопојац додаје: У сабору праведних, јер се праведни разлучују од грешних.
(6) Јер зна Господ пут праведних. Речено је: Зна уместо “поштује”, као што Бог говори и Мојсеју: Знам те по имену (2. Мојс. 33; 12), уместо: “поштујем те”, и ти си задобио Моју благодат.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.