ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 45
(1)За крај, за синове Корејеве, о скривеностима (тајнама).
 
Садржај
 
Овај псалам говори о призивању незнабожаца, о изгону духовних непријатеља и о њиховом затварању у бездан. Будући да је то написано као у виду прича (парабола), псалам сасвим правилно има натпис: о скривеностима (тајнама). Псалмопоју га они који су поверовали у Христа, а превасходно Његови апостоли.
(2) Бог нам је уточиште и сила. То говори услед прогона којима су их изложили духовни и телесни (чувствени) непријатељи. Помоћник у невољама. Будући да си Ти наш помоћник, презиремо сваку пометњу која се подиже против нас.
(3) Зато се нећемо уплашити кад се земља затресе. Кад је започела проповед, потресла се читава земља и неверујући су се побунили против оних који су јој (проповеди) поверовали. И преместе се горе у cpцe мора. Морским срцима назива бездане, а горама противничке силе или демоне. Будући да ће бити збачени у бездан, демони су, дакле, започели битку против верујућих. Ми се, међутим, нећемо уплашити таквих непријатеља, кажу верујући.
(4) Зашумеше и ускипеше воде њихове. У овим речима водама се називају гомиле народа, које је збунила неуобичајеност (новина) проповеди. Затресоше се горе снагом Његовом. Сила проповеданога узбунила је нечисте демоне, који су некада величани и прослављани, а сада су се уподобили горама.
(5) Речни токови веселе Град Божији. Реком се назива еванђелска реч која радује Цркву. Освештао је насеље Своје Вишњи, јер Свети почива и обитава у светима, тј. у Цркви.
(6) Бог је усред њега, и неће се поколебати, тј. Бог је усред Цркве. Помоћи ће га Бог рано ујутро, тј. од самог раног јутра. И овде се у речима помоћи ће Га под именом Цркве могу подразумевати свети апостоли и настојатељи Цркве по (апостолском) прејемству (наслеђивању), чије силе Господ укрепљује да би могли да приступе проповеди.
(7) Смутише се незнабошци, потресоше се царства. Иако су се незнабошци наоружали против Цркве, њихови цареви су се уклонили, односно, били су побеђени и дали су се у бекство, да би на крају и сами приклонили своје вратове пред Христом. Псалмопојац каже да ће Цркву ускоро сазидати они, који су је разрушили. И заиста, цареви су узвисили Цркву, приносећи јој богате дарове. Даде глас Cвoj (Вишњи) и потресе се земља. Христос је Свој глас дао на крсту. Његовим гласом назива се еванђелска реч. Уистину, чим зачује глас Господњи, словесна душа почиње да се колеба и да се креће од порока ка врлини и од незнања ка богопознању.
(8) Господ над војскама је са нама, заштитник нам је Бог Јаковљев. Победу извојевану над духовним непријатељима приписује Самом Господу. Сасвим умесно помиње овде Јакова, услед борбе коју је овај водио са Богом (в. 1. Мојс. 32; 25-29).
(9) Ходите и видите дела Божија, чудеса која је поставио на земљи. Указује на мир који је донела проповед и којом је, како каже Псалмопојац, прекинута свака битка на земљи. Чудесима назива или поништење или прекраћивање битке, јер је Господ поништио сваку битку.
(10) Лук ће скршити и оружје ће сломити, и штитове ће сажећи огњем. Лук, оружје и штит овде означавају најлошије човеково стање и рђаве помисли.
(11) Отпочините, и познајте да сам Ја Бог. И заиста, све док се не одрекне сваке световне бриге, човек неће моћи да позна Бога. За богопознање је нужна слобода од овоземаљских брига. Узвисићу се у народима, узвисићу се на земљи. Обећава им победу проповеди над незнабошцима.
(12) Господ над војскама је са нама, заштитник нам је Бог Јаковљев. Они, који су поверовали у Христа, и по други пут приносе благодарење.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.