НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 45
(1)За крај, за синове Корејеве, о скривеностима (тајнама).
 
Садржај
 
Овај псалам говори о призивању незнабожаца, о изгону духовних непријатеља и о њиховом затварању у бездан. Будући да је то написано као у виду прича (парабола), псалам сасвим правилно има натпис: о скривеностима (тајнама). Псалмопоју га они који су поверовали у Христа, а превасходно Његови апостоли.
(2) Бог нам је уточиште и сила. То говори услед прогона којима су их изложили духовни и телесни (чувствени) непријатељи. Помоћник у невољама. Будући да си Ти наш помоћник, презиремо сваку пометњу која се подиже против нас.
(3) Зато се нећемо уплашити кад се земља затресе. Кад је започела проповед, потресла се читава земља и неверујући су се побунили против оних који су јој (проповеди) поверовали. И преместе се горе у cpцe мора. Морским срцима назива бездане, а горама противничке силе или демоне. Будући да ће бити збачени у бездан, демони су, дакле, започели битку против верујућих. Ми се, међутим, нећемо уплашити таквих непријатеља, кажу верујући.
(4) Зашумеше и ускипеше воде њихове. У овим речима водама се називају гомиле народа, које је збунила неуобичајеност (новина) проповеди. Затресоше се горе снагом Његовом. Сила проповеданога узбунила је нечисте демоне, који су некада величани и прослављани, а сада су се уподобили горама.
(5) Речни токови веселе Град Божији. Реком се назива еванђелска реч која радује Цркву. Освештао је насеље Своје Вишњи, јер Свети почива и обитава у светима, тј. у Цркви.
(6) Бог је усред њега, и неће се поколебати, тј. Бог је усред Цркве. Помоћи ће га Бог рано ујутро, тј. од самог раног јутра. И овде се у речима помоћи ће Га под именом Цркве могу подразумевати свети апостоли и настојатељи Цркве по (апостолском) прејемству (наслеђивању), чије силе Господ укрепљује да би могли да приступе проповеди.
(7) Смутише се незнабошци, потресоше се царства. Иако су се незнабошци наоружали против Цркве, њихови цареви су се уклонили, односно, били су побеђени и дали су се у бекство, да би на крају и сами приклонили своје вратове пред Христом. Псалмопојац каже да ће Цркву ускоро сазидати они, који су је разрушили. И заиста, цареви су узвисили Цркву, приносећи јој богате дарове. Даде глас Cвoj (Вишњи) и потресе се земља. Христос је Свој глас дао на крсту. Његовим гласом назива се еванђелска реч. Уистину, чим зачује глас Господњи, словесна душа почиње да се колеба и да се креће од порока ка врлини и од незнања ка богопознању.
(8) Господ над војскама је са нама, заштитник нам је Бог Јаковљев. Победу извојевану над духовним непријатељима приписује Самом Господу. Сасвим умесно помиње овде Јакова, услед борбе коју је овај водио са Богом (в. 1. Мојс. 32; 25-29).
(9) Ходите и видите дела Божија, чудеса која је поставио на земљи. Указује на мир који је донела проповед и којом је, како каже Псалмопојац, прекинута свака битка на земљи. Чудесима назива или поништење или прекраћивање битке, јер је Господ поништио сваку битку.
(10) Лук ће скршити и оружје ће сломити, и штитове ће сажећи огњем. Лук, оружје и штит овде означавају најлошије човеково стање и рђаве помисли.
(11) Отпочините, и познајте да сам Ја Бог. И заиста, све док се не одрекне сваке световне бриге, човек неће моћи да позна Бога. За богопознање је нужна слобода од овоземаљских брига. Узвисићу се у народима, узвисићу се на земљи. Обећава им победу проповеди над незнабошцима.
(12) Господ над војскама је са нама, заштитник нам је Бог Јаковљев. Они, који су поверовали у Христа, и по други пут приносе благодарење.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *