НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 23
Псалам Давидов, првога дана недеље
 
Садржај
 
Овај псалам говори о вазнесењу Господњем, о предаји учења незнабошцима и о томе, на који ће се начин они удостојити небеских насеља.
(1) Господња је земља и пуноћа њена. Овим речима проповеда се царство, у каквом се над незнабошцима зацарио Јединородни Логос Божији Који је дошао на земљу.
(2) Он је њу на морима основао. Да неко од непријатеља не би помислио да је земља тобоже сатанина и да се Христос тек сад зацарио над њом, показује да је Христос њен створитељ и, истовремено, омогућује да се разуме Његова сила, јер је тако велику земљу утврдио на водама. И на рекама је припремио, тј. устројио, јер се и Црква окрепљује онда кад, нападнута буром, остаје непоколебива у вери. Он ју је припремио на рекама, да би и реке неометано имале свој исход и да би планине и шуме биле одељене животињама, док су поља и равнице одређене за то да на њима живе и да их обрађују људи.
(3) Ко ће узићи на Гору Господњу! Изложивши учење о вери, тумачи и учење о делима да бисмо ми, који слушамо, и једним и другим задобили истинско наслеђе.
(4) Невин рукама и чисти срцем. О томе је већ речено у четрнаестом псалму. Који није узалуд узео душу своју. Гордост се назива испразношћу (таштином). И није се лажно заклео ближњему своме.
(5) Он ћe добити благослов од Господа. Таквоме, који је невин рукама и чист срцем, који се није лажно заклињао, даје се обећање да ће од Бога добити дарове, тј. благослов и милост.
(6) Ово је род оних који шраже Госиода. Мисли на род који је очувао оно, о чему се претходно говорило.
(7) Подигните врата, кнезови ваши. Ангели, који су на земљи служили Спаситељу, приликом Његовог Вазнесења указују небеским силама да отворе врата.
(8) Ко је тај Цар славе? То питају вишње силе, дивећи се чудесима домостроја. Господ моћан и силан. Силе се диве томе, што Га виде у телу, оживљеном разумном душом. Због тога и питају: Ко је тај Цар славе! Господ над војскама, он је Цар славе. Ангели, који се вазносе са Господом, откривају вишњим силама тајну да је Господ над војскама Онај Који је погазио духовне непријатеље.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *