ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 23
Псалам Давидов, првога дана недеље
 
Садржај
 
Овај псалам говори о вазнесењу Господњем, о предаји учења незнабошцима и о томе, на који ће се начин они удостојити небеских насеља.
(1) Господња је земља и пуноћа њена. Овим речима проповеда се царство, у каквом се над незнабошцима зацарио Јединородни Логос Божији Који је дошао на земљу.
(2) Он је њу на морима основао. Да неко од непријатеља не би помислио да је земља тобоже сатанина и да се Христос тек сад зацарио над њом, показује да је Христос њен створитељ и, истовремено, омогућује да се разуме Његова сила, јер је тако велику земљу утврдио на водама. И на рекама је припремио, тј. устројио, јер се и Црква окрепљује онда кад, нападнута буром, остаје непоколебива у вери. Он ју је припремио на рекама, да би и реке неометано имале свој исход и да би планине и шуме биле одељене животињама, док су поља и равнице одређене за то да на њима живе и да их обрађују људи.
(3) Ко ће узићи на Гору Господњу! Изложивши учење о вери, тумачи и учење о делима да бисмо ми, који слушамо, и једним и другим задобили истинско наслеђе.
(4) Невин рукама и чисти срцем. О томе је већ речено у четрнаестом псалму. Који није узалуд узео душу своју. Гордост се назива испразношћу (таштином). И није се лажно заклео ближњему своме.
(5) Он ћe добити благослов од Господа. Таквоме, који је невин рукама и чист срцем, који се није лажно заклињао, даје се обећање да ће од Бога добити дарове, тј. благослов и милост.
(6) Ово је род оних који шраже Госиода. Мисли на род који је очувао оно, о чему се претходно говорило.
(7) Подигните врата, кнезови ваши. Ангели, који су на земљи служили Спаситељу, приликом Његовог Вазнесења указују небеским силама да отворе врата.
(8) Ко је тај Цар славе? То питају вишње силе, дивећи се чудесима домостроја. Господ моћан и силан. Силе се диве томе, што Га виде у телу, оживљеном разумном душом. Због тога и питају: Ко је тај Цар славе! Господ над војскама, он је Цар славе. Ангели, који се вазносе са Господом, откривају вишњим силама тајну да је Господ над војскама Онај Који је погазио духовне непријатеље.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.