ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 32
Псалам Давидов, код Јевреја ненатписан
 
Садржај
 
У овом псалму поучава оне, који су већ поверовали у Христа, да величају (хвале) свог Владику, истовремено им откривајући превасходство Његове силе, односно, открива им да Он све избавља, да је Он Господ, да уништава лукаве и да растура њихове савете, али и да спасава оне, што се у Њега уздају.
(1) Радујте се, праведни у Господу.
(2) Са псалтиром десетоструним псалмопојте Њему. Десетоструним псалтиром назива тело, зато што оно има пет чувстава (чула) и пет душевних делања, будући да се у сваком чувству пројављује особито (њему својствено) душевно делање.
(3) Певајте Му песму нову. Јасно каже да је Мојсејев закон дошао до краја.
(4) Јер је права реч Господња, тј. еванђелска реч. Сва дела Његова су у вери. Мора се веровати ономе, што је Он богодолично савршио.
(5) Љуби милостињу и суд (Господ). То захтева од оних, који верују у Њега. Због тога љуби милост према покајницима, али љуби и суд над непокајанима. Слично овоме, и Исаија каже Богу: Милост је Твоја на мерилима (Иса. 28; 17 – према Септуагинти), јер Он и милостињу даје са судом, размеравајући теразијама и бројем, сагласно са достојанством свакога. Милости је Господње пуна земља. Почиње да доказује да је Господ Творац васцеле твари а најпре земље, коју је испунио милошћу и која другачије не би ни могла да опстане уколико њоме (милошћу) не би била испуњена. Разумљиво је да се не би одржала ни небеса, а исто тако ни силе њихове, тј. силе божанствене и словесне, уколико их не би подржавао Његов Логос.
(6) Речју Господњом небеса се утврдише. Овде открива учење о Пресветој Тројици. И Духом уста Његових сва сила њихова. Устима Божијим назива Духа Светога, јер су, Њиме говорећи, пророци објављивали: Уста Господња ово изрекоше (Иса. 1; 20).
(7) Сабира као мех воде морске. Дозива морску воду и, као у неком меху, задржава је у облацима, као што је речено и на другом месту: Дозива воде морске и излива их по свој земљи (Амос 5; 8). Полаже у ризнице бездане, тј. запечатио је бездане као у некој ризници да не би, када се излију, потопили копно.
(8) Нека се боји Господа сва земља. Нека земља више не исказује поштовање демонима. Од Њега нека се потресу сви житељи васељене. Нека се људи, који живе у васељени, слушајући о Њему покрену из свог пређашњег стања у којем су служили идолима, и нека се поклоне свом Створитељу.
(9) Јер Он рече, и постадоше; Он заповеди, и саздаше се. Постање (η γενησις) указује на суштаствено у словесним тварима, а стварање (η κτισις) означава њихову промену од лошијег ка бољем: Ако је ко у Христу, нова је твар (2. Кор. 5; 17).
 
(10) Господ растура савете незнабожаца. Одбацује замисли народа, и одбацује савете кнезова. Васкрснувши у трећи дан, безуспешнима је учинио зле намере свих Јевреја. Догодило се оно, што Он хоће и што остаје у векове.
(11) Мисли срца Његовог (остају) из нараштаја у нараштај. Подразумева оне одлуке које доноси за садашњи и будући век Мисли Божије су одговарајућа устројства, а срце Божије – скривеност суштине (το αποκρυφον της ουσιας).
(12) Блажен је народ којему је Господ – Бог његов. Тим речима блаженима назива оне који верују у Христа.
(13) Са неба погледа Господ. Рекао је: погледа, како неко не би помислио да су Господу непознати дрски подухвати људи.
(14) Из готовог жилишта Свога, тј. из приуготовљеног, украшеног, јер се као жилиште Божије означава небо.
(15) Он који је понаособ саздао срца њихова. Једино Бог познаје људска срца, због чега је и Спаситељ рекао Јеврејима: Зашто ви зло мислите у срцима својим (Мт. 9; 4)?
(18) Гле, очи су Господње на онима који Га се боје. Очима Господњим назива се Његова свевидећа сила, а често и Син и Дух, јер Отац светлости као да је између две Светлости.
(19) Прехраниће их у време Глади, тј. у време прогона, када не буде духовне хране, Сам Господ ће их прехранити Духом Светим.
(20) Душа ће наша стрпљиво чекати Господа. Показује их као пример, као оне који су већ показали уздање у Господа.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.