ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 60
(1) За крај, у химнама, псалам Давидов
 
Садржај
 
Давид узноси благодарење Богу и за себе и за народ спасен по вери. Обећава да ће и у вечним обитељима неућутно узносити хвалу.
(2) Услиши, Господе, мољење моје. Гледајући превласт и мучења од демона, испуњавам се чамотињом. Стога Те молим да дођеш и да нас отмеш из руке тлачитеља. Речима: (3) Са крајева земље означава да се моли за читаву васељену. Са крајева земље Теби завиках. Пошто је Вавилон од Палестине био удаљен много дана хода, они који су били одведени у ропство и настањени на вавилонској земљи сматрали су да бораве на крајњим границама васељене. На камен си ме узвисио. Показује, да је брзо био услишан, сагласно са реченим: Викаћеш, и рећи ћу: eвo дођох (Иса. 58; 9). Јасно проповеда о томе ко ће извршити спасење, јер о себи каже да је узвишен на камен, а ми смо од штеточина демона постали јачи и виши Христом, Којег блажени Павле назива каменом.
Повео си ме (4) јер си постао нада моја. Ако је Он пут и ако је Он врата, очигледно је да ће нас Он научити да корачамо добрим путем, утврдивши се у уздању у Њега. Кула моћи (моје) наспрам лица непријатеља. Тиме као да хоће да каже: Ти си за мене постао зид и јемство да ништа нећу претрпети од злочиначких непријатеља.
(5) Настанићу се у насељу Твоме у векове. На основу оних блага која је већ добио, нада се и будућем благу, да ће и у вишњим насељима свагда бити под Његовим покровом.
(6) Дао си наслеђе онима који се боје Имена Твога. Какво је то наслеђе, ако не Царство небеско, јер је речено: Ходите благословени Оца Мојега, да примите царство које вам је припремљено од постања света (Мт. 25; 34), итд, односно, њима је дао да наследе царство Божије и да се на земљи називају хришћанима.
(7) Дане на дане цара додаћеш. Ове речи показују да је и то, односно живот вечни, део наслеђа. Наиме, то значи додавање дана царевим годинама. Пророк под данима подразумева године и векове.
(8) Остаће (цар до века) пред Богом; милост и истину Његову ко ће испитати? Овде је измењен ред речи, због чега би њихов смисао требало да буде следећи: ако неко буде тражио милост и истину Божију, остаће пред Богом у бесконачне векове.
(9) Тако ћу псалмопевати Имену Твом у векове века. Шта значи: тако! Зар то не значи да ћу псалмопојати, остајући пред Тобом и у будућем веку? Тада ће, кад се удостоји оног блаженог стајања пред Богом, непрестано узносити псалмопојања. Славословећи тако а не другачије, човек у векове неће престајати да узноси молитве Господу. Наиме, верни не престају да свакодневно савршавају божанствене тајне.
 
Из Тумачења Јефимија Зигабена:
 
3. Са крајева земље к Теби завиках. Крајевима земље се у приповедачком смислу назива Вавилон, који се налази на самом крају тада познатог света. У вишем смислу, под крајевима земље могу се подразумевати овоземаљске бриге, које нас удаљују од Бога.
Када клону и очајава срце моје, на камен си ме узвисио. Давид каменом назива наду у Бога, како по чврстини и непокретности, тако и по њеној висини и узвишености; сваки пут, каже, када очајавам, клонувши од жалости, Ти ме, Господе, уздижеш до надања у Тебе, као на неки узвишен и чврст камен.
(5) Настанићу се у насељу Твоме у векове. Према Теодориту, у овом стиху пророкује о ослобађању поробљеног народа из Вавилона и о повратку у Јерусалим, док под насељем Божијим подразумева јерусалимски храм. Рекао је: у векове уместо “за свагда”. Међутим, услед злоћудности Јевреја и богоубиства које су извршили, ово пророчанство се испунило на нама, хришћанима. Наиме, након што су их Римљани истребили, они се више нису настањивали код јерусалимског храма, јер је и он порушен до темеља. Међутим, хришћански народ свагда живи у храмовима Божијим који се налазе у свим местима, јер је у сваком месту подигнута божанствена црква.
(7) Дане на дане цара додаћеш. Због његовог богољубља и разборитости, Ти ћеш, Господе, приложити многе дане данима живота цара Зоровавеља. Остале речи више се не односе на древног Цара Зоровавеља, него на новог Зоровавеља по телу, односно на Христа. Како тумачи Теодорит, Зоровавељ је био праобраз Христов: као што је он (цар Зоровавељ) извео поробљене Јевреје из вавилонског ропства и довео их у Јерусалим, тако је Христос извео људе из ропства које се састојало у обожавању идола и одвео их у вишњи Јерусалим и на само небо, које је истинска отаџбина људи.
Године његове кроз дане нараштаја и нараштаја. Године царства Христовог продужиће се до последњег из два нараштаја, тј. из древног израиљског народа и из новог, састављеног од (бивших) незнабожаца, односно до свршетка света, мада ће се и по његовом свршетку продужити вечно царство Христово.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.