ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 26
Псалам Давидов, пре помазања
 
Садржај
 
Овај псалам у себи садржи предзнање о уделу (судбини) непријатеља, разумљиво већ из онога што је Давид примио од Бога. С исповедањем је сједињено и тражење узгредних добара. Речи пре помазања означавају да је Давид божанственим Духом провидео да ће он, иако помазан за цара, ипак падати у искушења, због чега своја бедра опасује одважношћу и довољно се снажи да би се супротставио опасности.
(1) Господ је просветљење моје и Спаситељ мој, кога ћу се бојати! Имајући поверења у светлост Господњу, савлађује непријатељске силе и каже: Будући Тобом просветљен, презрећу све који војују против мене.
(2) Када се приближују на ме злостављачи. Приближавали су се с надом да ће га погубити, али су сами пострадали од онога, што су се надали да ће учинити.
(4) Да живим у дому Господњем све дане живота мога. Молба је доликовала светитељу и била је достојна да је Бог услиши. Да гледам красоту Господњу. Молим се за то да свагда живим тамо, јер сам тамо задобио спасење.
(5) На стену уздиже ме. Апостол Павле јасно тврди да је стена Христос (в. 1. Кор. 10; 4).
(6) Певаћу и псалмопојаћу Господу. Јасно наговештава служење онога који је ускликнуо: свет, свет, свет.
(7) Услиши, Господе, Глас мој, тј. благодарим Ти за оно што је прошло и молим Те за оно што ће тек уследити.
(11) Законоположи ме, Господе, путем Твојим. Моли се да му буде откривен еванђелски закон, јер је он прави пут.
(12) И слага неправда (саму) себе, тј. изнемогла је неправда од које сам страдао.
(13) Верујем да ћу видети добра Господња у земљи живих, под чим подразумева вишњи (небески) Јерусалим.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.