ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 62
(1) Псалам Давидов, када беше у пустињи Јудејској
 
Садржај
 
Давид је и овај псалам испевао у време кад је бежао од Саула, и кад је због свог врлинског живота призивао Бога у помоћ. Он се, међутим, односи и на душу, која је дуго обитавала у пустињи и била лишена сваког добра, а затим се, по благодати Христовој, обратила.
(2) Боже, Боже мој, к Теби јутрењујем. Овим речима изражава се ревновање на молитви. Устајем рано, каже, да бих ти узносио молитве и псалмопојања. Ожедне Тебе душа моја. Није само душа испуњена божанственом љубављу, него колико пута Теби (чезне) и тело моје! Ми, наиме, нисмо дужни само да се подвизавамо у побожности (благочешћу), него би требало да и самим телом угађамо Богу, а то се састоји у посту, честим молитвама, лежању на голој земљи и рукоделању којим ћемо обезбедити оно што нам је нужно за живот. У земљи пустој и непроходној. Ни најмање ми није нашкодила пустиња, јер сам и тамо приносио псалмопојања као да стојим у самој Твојој скинији.
(3) У светињи: подразумева скинију, јер божанствени храм још није био саграђен. Тако се у светињи јавих Теби. Шта значи: тако? Зар не значи да се јавио жудећи и желећи да се сједини с Тобом, Светим? И ко је тај Свети, ако не Јединородни?
(4) Јер је боља милост Твоја од живота, пошто они, који су приступили милости Божијој, односно Христу, живот овог века сматрају ништавним, и изговарају ове речи тврдећи да је милост, коју им је подарио Јединородни, много боља од дуговечности овог (овоземаљског) живота.
(5) Тако ћу Те благосиљати у животу моме. Тако ћу чинити читавог живота, псалмопојући устима, подижући руке и молећи за Твоје човекољубље. У Име Твоје подизаћу руке своје. Нећу више, као раније, подизати руке ка туђем богу, него ћу их подизати једино ка Теби, и у молитвама ћу призивати Твоје име.
(6) Као од сала и масти да се насити душа моја. Показује каква је корист онима, који су одлучили да једино на Њега положе своју наду. И уснама радости хвалиће Те уста моја. Када споменем Твоје име, моја уста се испуњавају радошћу.
(7) Када бих Те спомињао на постељи мојој. Речено је: када бих Те, спомињао уместо спомињем Те, због чега је смисао ових речи следећи: спомињући Те, постао сам неуморан у хвалама које (узносим) Теби, у очекивању Твојих славних дарова, какве ћеш ниспослати онима, што Те призивају.
(8) Јер си постао помоћник мој, и под кровом крила Твојих обрадоваћу се. Радујем се јер ми Ти Сам помажеш, чувајући ме Својом помоћу. Кровом крила назива се чување помоћу (Божијом). Они, које Ти покриваш обрадоваће се (преиспуниће се) радошћу.
(9) Прилепи се душа моја уз Тебе. Ни на кратко време, каже, не могу да одвојим своју помисао од сећања на Тебе, јер ме пламена љубав сећањем на Тебе, као неким лепљивим вештаством, прилепљује за Тебе. Затим показује и плод љубави: мене прихвати десница Твоја. Шта је десница Очева, ако не Очев Јединородни Син?
(10) Они узалуд тражише душу моју. Вапи због противничких (непријатељских) сила, жалећи се на насиље које је трпео од њих и молећи се да их преда вечним казнама.
(12) А цар ће се радовати у Богу. Описавши крај оних који су безбожно поступали према Христу и показујући да ће њихов удео и наслеђе бити преисподња земље, управља речи ка другом збору људи. То је збор оних који су поверовали у Христа и које, будући да су се удостојили небеског Царства, правилно назива царевима, као што каже и апостол: Већ се зацаристе (1. Кор. 4; 8). Тај царски народ весели се духовним весељем, какво му је подарио Сам Бог. Ја, каже, који сам од Тебе добио ово царство, тешим се Твојом помоћу, а не њиховом смрћу. Хвалиће се свако, ко се Њиме заклиње. Похвала оних, који су се зацарили, биће Христос; тако се и онај, ко се заклиње, с правом тиме хвали јер се, како је написано, заклиње истинитим Богом (2. Мојс. 22; 11). Јер се затворише уста оних који говоре неправду. Ко су ти, ако не они, о којима је речено: Узми са земље таквога, јер он не треба да живи (Дела ап. 22; 22). Њихова су се уста затворила кад је Господ погазио смрт и након Његовог тродневног васкрсења. Међутим, затворила су се и уста самих противничких сила, кад је грех поништен благодаћу, као што је негде речено: Свако ће безакоње затворити уста cвoja (Пс. 106; 42), јер је Бог Онај који оправдава. Ко ће осудити (Рим. 8; 33-34)?

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.