ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 27
Псалам Давидов
 
Садржај
 
Давид је овај псалам испевао у име оних који су поверовали у Христа и својом прозбом призива Бога у помоћ. Исто тако, у псалму се садржи и проклетство јеврејске неразборитости, као и молитва за одлучење од њиховог рђавог удела.
(1) Теби, Господе, завиках… да не будем сличан онима који силазе у јаму.[1] У Светом Писму, јамом се обично назива ад.
(3) Не низвргни ме са Грешницима. Грешницима назива јеврејски народ, према ономе што је Јеврејима рекао Спаситељ: Ако не поверујете да Ја јесам, помрећете у Гресима својим (Јн. 8; 24). Они истовремено чине и неправду, јер су убили недужног и праведног, иако Закон забрањује да га убију. Онима који Говоре мир са ближњима својим. Каже то стога што су они, називајући Спаситеља учитељем и благим, смишљали зло против Њега.
(5) Јер не схватише (ништа) у делима Господњим, тј. нису хтели да прихвате своје сопствено спасење.
(7) И процвета тело моје. Тиме се јасно проповеда васкрсење.
(8) И заштитник је спасења помазаника (христа) свога. Христом (помазаником) овде назива људе помазане за царско свештенство. Дакле, каже да ће Сам Господ заштитити и спасти оне који су Њиме и ради Њега помазани.
(9) И напасај ux (као пастир) и уздигни их до века, јер нас Он Сам напаса, пославши уместо Себе и као Самога Себе Утешитеља, а такође узноси и нас, тј. показује нас као узвишене у будуће и бесконачне векове.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу: (Ако заћушиш од мене), бићу сличан онима који силазе у Гроб, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.