НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 27
Псалам Давидов
 
Садржај
 
Давид је овај псалам испевао у име оних који су поверовали у Христа и својом прозбом призива Бога у помоћ. Исто тако, у псалму се садржи и проклетство јеврејске неразборитости, као и молитва за одлучење од њиховог рђавог удела.
(1) Теби, Господе, завиках… да не будем сличан онима који силазе у јаму.[1] У Светом Писму, јамом се обично назива ад.
(3) Не низвргни ме са Грешницима. Грешницима назива јеврејски народ, према ономе што је Јеврејима рекао Спаситељ: Ако не поверујете да Ја јесам, помрећете у Гресима својим (Јн. 8; 24). Они истовремено чине и неправду, јер су убили недужног и праведног, иако Закон забрањује да га убију. Онима који Говоре мир са ближњима својим. Каже то стога што су они, називајући Спаситеља учитељем и благим, смишљали зло против Њега.
(5) Јер не схватише (ништа) у делима Господњим, тј. нису хтели да прихвате своје сопствено спасење.
(7) И процвета тело моје. Тиме се јасно проповеда васкрсење.
(8) И заштитник је спасења помазаника (христа) свога. Христом (помазаником) овде назива људе помазане за царско свештенство. Дакле, каже да ће Сам Господ заштитити и спасти оне који су Њиме и ради Њега помазани.
(9) И напасај ux (као пастир) и уздигни их до века, јер нас Он Сам напаса, пославши уместо Себе и као Самога Себе Утешитеља, а такође узноси и нас, тј. показује нас као узвишене у будуће и бесконачне векове.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У српском преводу: (Ако заћушиш од мене), бићу сличан онима који силазе у Гроб, прим. прев.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *