ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 67
(1) За крај, Давидов Псалам песме, васкрсења
 
Садржај
 
У овом псалму пророк представља долазак Господњи, свргавање духовних непријатеља и завршетак духовног ропства, а такође и поучава да је Господ Онај, који је у давнини извео израиљски народ из Египта. Пред тога, онима који су прихватили проповед обећава дарове Духа Светога, додаје утеху и апостолима обећава избављење од сваке невоље која ће их сустићи због проповеди, па чак и обећава да ће се преобратити многи од оних што су огорчили Бога и што су огрезли у насладама. Уз све то, објављује изабрање апостола и показује ко су они и одакле су. Благовести да ће сви некадашњи незнабошци поверовати у Бога. При том јасно учи о вазнесењу Господњем на небеса. Све се то може видети уколико се сваки стих разабира један за другим.
(2) Да васкрсне Бог и да се развеју непријатељи Његови. Ове речи изражавају подстицање Бога да изврши суд над нечистим демонима, јер су Његовим доласком демони лишени власти да угњетавају људе.
(5) Пут учините Ономе који је узишао на запад. Припремите се да корачате путем Онога Који се у последња времена у телу јавио онима што живе на земљи. Или можда Који је узишао на запад значи да је сишао чак до ада.
(6) Нека се потресу сви од лица Његовог, тј. мноштва демона. Оца сирочади и Судије удовица. Сирочадима назива незаштићене, а удовицама душе које нису заручене са Богом, јер је Он заштитник слабих који, слично нама, немају помоћи од људи. Бог је у месту светоме Своме. Будући да Га је назвао Оним Који је узишао на запад, тј. Који је сишао до адских дубина, поново учи да је Он, вазневши се на небеса, опет стао на Своје место, иако се по Својој божанској природи никад није ни удаљио од њега.
(7) Бог настањује јединомислене[1] у дом. Јединомисленима назива оне, који су једино Њему посветили своје животе и учинили да им буде страна свака колебљивост и световне жеље. Због тога таквима обећава настањивање у Његовом дому, у небеском граду. Он изводи оковане у јунаштву. То је слично ономе што је речено: Оковани, изађите, и ви који сте у тами, покажите се (Иса. 49; 9 – према Септуагинти). Оковима и тамом назива служење демонима. Такође и огорчујуће који живе у гробовима. Говори то стога што и у ад сиђе и проповеда духовима у тамници (1. Петр. 3; 19).
(8) Боже, када си Ти исходио пред народом Твојим, када си Ти пролазио кроз пустињу. Показује да је Онај, Који је сишао чак до ада, Онај исти Који је у давнини посредством Мојсеја извео Израиљ из Египта. Због тога и каже да се онда, када си Ти претходио Свом народу при изласку из Египта, (9) земља потресе, тј. тај излазак је постао познат на целој земљи.
Земља се потресе, јер и небеса дадоше кишу. Из небеса је даждила духовна храна, под којом подразумева манну. Од лица Бога Синајскога, тј. од лица Бога који је на Синају дао Закон. Од лица Бога Израиљева. Израиљ је ум који созерцава Бога.
(10) Кишу добровољну одредио си, Боже, наслеђу Твоме. Кишом назива еванђелску реч, према ономе што је речено: Сићи ће као роса на руно (Пс. 71; Добровољном је назива због разликовања од служења под Законом, јер Он није допустио да служење под Законом буде добровољно, према ономе што је речено: Ко то тражи oд вас (Иса. 1; 12) и Жртве ваше свеспаљенице нису ми угодне, нити су ми приноси ваши мили (Јер. 6; 20). Она ослаби, а Ти си је утврдио. Ослабила је када су служили идолима, али Ти си је утврдио, призивањем кроз еванђелску проповед.
(11) Животиње Твоје бораве у њој. Животињама овде назива оне који су постали причасници живототворне хране. Зар у њој не значи то исто, што и: у наслећу Његовом? Припремио си је у доброти Твојој сиромаху. Шта је припремио, ако не оно што око не виде и ухо не чу (1. Кор. 2; 9)? И ко је сиромах, ако не један од оних, о којима је рокао: Блажени сиромашни духом, јер њихово је Царство небеско (Мт. 5;3)?
(12) Господ ће дати реч онима који благовесте снагом многом. Сам ће дати реч Својим светим апостолима, како би могли да проповедају еванђеље. То је слично реченоме: Не брините се како ћете или шта ћете говорити, јер ће вам се у онај час дати шта ћете казати. Јер нећете ви говорити, него ће Дух Оца вашега Говорити из вас (Мт. 10; 19-20). Речи снагом многом требало би разумети у вези с речима Господ ћe дати реч а не са речима који благовесте, како су неки мислили. Наиме, овде изражава мисао да ће Бог са великом снагом дати реч онима који благовесте, тј. онима који намеравају да нам објаве (открију) наша блага. Онај, Који даје прилику за благовештење, даје и саму реч.
(13) Цар над војскама љубљенога. Сам Господ је дао реч тајноводцима (грч. τοις μυσταγωγοις), јер је Он цар љубљеног народа. Он је и његова сила. Лепотом дома разделиће плен. Дом су они, који су поверовали у Христа, а лепота дома – Његови свети ученици и апостоли. Због тога каже да ће лепотама дома, тј. еванђелистима, дати реч, да би разделили плен, тј. да би незнабошце привели вери и отели плен од сатане.
(14) Ако починете усред граница. Ова реч је упућена светим апостолима. Ако вас, каже, прихвате границе (а границе су они што су поверовали из два народа) и ако починете у њима, даће вам се крила голубице с позлаћеним плећима. Подразумева да ће се они, који прихвате свете апостоле, удостојити Духа Светога. Плећа голубице назива позлаћенима зато што ће умови оних, који су их (апостоле) примили, постати драгоцени, тј. мудри.
(15) Кад Наднебески разгоњаше цареве по њој. Царевима назива апостоле, који су постали управитељи Његовог наслеђа. Заснежи се је речено уместо: очисти се. На Селмону се тумачи “као плату”. Због тога каже да ће они, који су прихватили свете апостоле, као плату или као награду за то прихватање од небеског Цара добити очишћење грехова.
(16) Гора усирена, гора богата (17) Зашто завидите, горе усирене (грч. ορη τετυρωμενα)[2]. Усирено значи нахрањено млеком, тј. простом речју поуке, према реченоме: Млеком вас напојих а не јелом (1. Кор. 3; 2). Због тога прекорева оне, који претпостављају да и јеретичке цркве могу да нахране млеком, јер у њима нема ничега што би верујуће могло отхранити за духовно узрастање. Због тога: зашто завидите, као да изван Цркве постоји још једна “усирена гора”, а не само једна таква гора, она на којој изволе Бог да обитава на њој. Да Он живи у Цркви, очигледно је из онога што је Он Сам рекао: Овде ћу се настанити, јер њега изабрах (Пс. 131; 14).
(18) Колесница Божија десетохиљадита, хиљаде плодоносних (грч. χιλιαδες ευθηνουντων).[3] Колесницом Божијом назива небеске и умне силе, које на себи носе Бога. То је слично оном, што је речено: Хиљаде хиљада служаше Му, и мноштва стајаху пред Њим (Дан. 7;10). (19). Оне су и плодоносне или радосне, јер су избављене од греха. Према томе, Онај Којега на тој колесници носе хиљаде је онај исти Господ Који је на гори Синај дао Закон.
Он је опет и узишао на висину, и под тим подразумева висину крста, и запленио плен, тј. вратио је из заробљеништва душе које је заробио ђаво. Он је то обећао, говорећи: Кад Ја будем подигнут са земље, све ћу привући к Себи (Јн. 12; 32). Узео си даре у људима. Од кога би узео даре у људима, ако не од Оца Који је рекао: Тражи од Мене и даћу Ти народе у наследство Твоје (Пс. 2; 8)? Јер се и непокорни настанише. Они исти људи, које си Ти примио за дар, раније су били непокорни. Ти си, међутим, и њих настанио. Смисао реченице добија се премештањем речи. Узео си даре у људима, због чега ћеш се и настанити у њима, тј. у онима који су Ти дати. Међутим, Ти исти, које си Ти прихватио, раније су били непокорни. Очигледно је да су непокорни били онда, кад су служили творевини а не Творцу.
(20) Господ Бог благословен, благословен Господ из дана у дан. Након извршења великог дела, збор апостола узноси песму Богу. Помоћи ће нам (на путу) Бог спасења наших. Ти ћеш нам, Владико, отворити двери речи, да би нам пут проповеди био успешан. (21) Бог наш Бог је који спасава и Господа Господа су врата смрти. Јасно изражава уверење да ће оне, који су због проповеди доведени до смрти, победоносно извести, јер су Његова врата смрти.
(22) Али ће Бог скршити главе непријатеља Његових, тј. непријатеља светих апостола, јер ће их избавити и скршити главе непријатеља. Израз је позајмљен од примера змија које, када нападају човека, бивају погођене у главу и саме гину. Међутим, те речи би се могле применити и на јеврејске старешине. Врх власи оних који ходе у преступима својим. Врхом власи поново назива главу. Подразумева да ће скршити главе оних који су сагрешили без покајања.
(23) Рече Господ: на Горе Васана ћу вратити (непријатеље). Васан се тумачи као горчина или као огорчење. Због тога каже да ће из дома оних који огорчују, тј. из дома Израиљевог, вратити Себи. Вратићу их из дубина морских. И оне, који су збачени у бездан сластољубља, обратићу Себи.
(24) Да се омочи нога твоја у крви. Показује на који ће се начин они обратити. На који начин? Зар неће самим тим, што ће бити збачене зле (лукаве) силе, јер, према Исаијиним речима, пролих на земљу крв њихову (Иса. 63; 6), тако да је нога Његова омочена у крв. Речи то овде описују као један вид приповедања: Језик паса твојих од крви непријатеља. Псима назива стражаре духовног стада, тј. свете проповеднике. Њихов језик готово да је оку сио крв духовних непријатеља. Због тога се разуме да је апостолска реч готово постала узрок смрти злих демона.
(25) Виђени бише покрети Tвoju, Боже. Покрепиша Божијим назива оно што је извршено по домостроју, односно, рођење од Дјеве, Чудотворења, узлажење на крст, домостројитељски (икономијски) прихваћену смрт, васкрсење из мртвих, вазнесење на небеса. За те покрете каже да су постали видљиви. Покрети Бога мојега, Цара који је у светињи. Видиш ли како јасно за Оног, Који савршава покрете, каже да је Он и Бог и Цар? О Њему такође проповеда и да је Он у светињи, тј. на гори Синај, према ономе што је речено: (18) Господ је у њима, на Синају, у светињи.
(26) Пристигоше кнежеви (начелници) близу псалмопојућих. Начелницима (кнежевима) назива свете апостоле, о којима је речено: Поставићеш их за кнежеве по cвoj земљи (Пс. 44; 17). Псалмопојућима назива оне, који приносе словесне жртве хвале. Због тога и каже да кнежеви пристигоше, тј. да су први започели служење духом и истином или еванђелско служење. Посред дјева са бубњевима. Дјевама назива душе верујућих, укрепљене Светим Духом, које су еванђелску проповед огласиле у поднебесју. По њима се морају подразумевати и свети апостоли, који су и зачетници овог служења.
(27) У црквама благосиљајте Бога, Господа са извора Израиљевих. Извори Израиљеви били су свети пророци, а пре њих Закон. Због тога и каже да није правилно да славословимо Бога црпећи речи од некога другог, него од њих. То каже због неправославних јеретичких списа. Речима Закона и Пророка благосиљају Бога они, који су у стању да из њих, као са извора спасења, радосно црпе воду, о којој је Спаситељ рекао: Који пије од воде коју ћу му Ја дати неће довека ожеднети, него вода коју ћу му дати постаће у њему извор воде која тече у живот вечни (Јн. 4; 14). Међутим, достојни су разобличења они који раздељују старозаветне и новозаветне списе; они не могу ни да благосиљају Бога у цркви, немајући израиљске изворе и њиховог Господа, као они који су се одважили да раздељују и Само Божанство.
(28) Тамо је Венијамин најмлађи у иступању. Где на другом месту, ако не мећу најмлађима? И ко је Венијамин, ако не блажени апостол Павле, који потиче из Венијаминовог племена? Назван је последњим, јер се Господ њему последњем јавио. Речено је: у иступању (у иступљењу, грч. εν εκστασει) услед преизобиља откровења, сагласно ономе што је он сам рекао: Ако смо ван себе (тј. ако смо у иступљењу, грч. ειτε εξεστημεν), Богу смо; ако смо присебни, вама смо (2. Кор. 5; 13). Праведно је њега поменуо као првог од свих, јер се он највише потрудио. Кнежеви Јудини, вође њихове. Кнежеви Јудини су, каже, рукоположени за њихове воће (господаре) и начелнике (кнежеве) певачке. Они су били како из племена Јудиног, тако и из племена Завулоновог и Нефталимовог; како извештава Еванђеље, из племена Завулоновог и Нефталимовог били су Петар, Андреј, Јаков и Јован, а из племена Јудиног Леви или Матеј и остали апостоли.
(29) Заповеди, Боже, силом Твојом. Силом Очевом назива се Син, према реченоме: Христос је Божија сила и Божија премудрост (1. Кор. 1; 14). Због тога, збор апостола моли Оца да оснажи оно, што си приуготовио нама.[4] Шта је друго приуготовио, ако не њихова тела? Због тога моле да их ослободи пропадљивости и да их обуче у непропадљивост, што ће Господ и учинити када сиђе с небеса и када мртви устану као нетрулежни (непропадљиви).
(30) Ради храма Твога у Јерусалиму Теби ће цареви донети даровe. Храмом Његовим назива се Црква, док се царевима називају они, који су поверовали у Христа, према ономе што је речено: Ви сте царско свештенство (1. Петр. 2; 9). Овде, дакле, каже да ће Му они, који су из земаљског храма по вери призвани у вишњи Јерусалим, принети дарове, мислећи, очигледно, на духовне дарове.
(31) Запрети зверима из трске. Будући да многи непријатељски гледају на живот светих по Богу, а посебно су такви нечисти демони, моле да Бог запрети зверима из трске. Трском се називало место у Палестини, које се налазило на путу у Јерусалим. Трска је тада била испуњена лавовима који су се скривали у блату и тамо вребали оне, који су ишли у Јерусалим. Дакле, као што су оне који су ишли у Јерусалим вребали лавови, тако и оне, који су се запутили у духовни Јерусалим, вребају духовни лавови. Крдо бикова међу јуницама народа. Подразумева друге противнике проповеди. Ко је то, ако не старешине јеврејског народа? Они су називани јунцима, јер се јуницама називао народ. Да се уистину они називају јунцима, очигледно је из реченога: Опколише ме јунци многи, бикови дебели окружише ме (Пс. 21; 13). Они су и подстицали прост народ на борбу против проповедника. Затвори опробане као сребро. Сребро су божанствене речи. Каже: запрети и духовним и телесним непријатељима, како проповедници еванђеља не би били онемогућени да проповедају. Или можда овако: запрети и једнима и другима, како проповедницима не би било забрањено да проповедају. Расеј народе који хоће ратове, и при том очигледно мисли на народ у духовном смислу и на битке које се подижу против светих.
(32) Доћи ће посланици из Египта, Етиопија ће пружити руку своју Богу. Након што су развејани и свезани духовни непријатељи, на проповед притичу Египћани и Етиопљани. Именом Египћана назива ревносне идолопоклонике и противнике Израиљевог (начина) живота, док називом Етиопљани означава крајеве земље. Међутим, на који је начин Етиопија притекла на проповед, може се видети из примера евнуха Етиопљанина.
(33) Царства земаљска, појте Богу. Показује да ће и остали народи, заједно са својим царевима, поверовати у Христа.
(34) Певајте Богу који је усео на небо небеско на истоку. Пошто је у претходним стиховима казивао о страдањима и о Христовом силаску у ад, сада казује о Христовом вазнесењу на небеса. Речи које је додао, на истоку, изговорене су као поређење: као што сунце, сакривши се на западу, излази на истоку, тако и Господ као да је из адских дубина узашао на небо небеса. Ево даће гласом Својим глас силе. Гласом силе назива глас који ће подићи све мртве, када васкрсну на Његову заповест.
(35) Дајте славу Богу. Тако је говорио и Павле: Прославите Бога телом својим и духом својим, јер су Божији (1. Кор. 6; 20), пошто праведност захтева да се у свему прославља Доброчинитељ.
На Израиљу је великолепност Његова, и сила Његова у облацима. (36) Диван је Бог у светима Својим, Бог Израиљев, Он ћe дати силу и утврђење народу Своме. Благословен Бог. Будући да псалам помиње Његов Други долазак када ће васкрснути сви мртви, указује нам на различите почасти какве ће бити указане светима, а такође и на различите чинове светих. Чинове означава речима: Израиљ, облаци, свети људи, а почасти речима: великолепност, сила, дивота, утврђење. Поред свега тога, додаје да је Бог благословен. Јасно је да ће свети у тим обитељима, тј. небеским, непрестано благословити Бога, подражавајући чинове вишњих духова.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу: Бог настањује усамљене у дом, прим. прев.
 2. У српском преводу: Горе Божије, горе богате; зашто завидите, горе богате, прим. прев.
 3. У српском преводу: Хиљаде управљајућих, прим. прев.
 4. У српском преводу: Што си учинио међу нама, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.