ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 19
(1) За крај. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Овај псалам као да изговарају Давидови пријатељи, изражавајући своје добре жеље за Давида који приноси жртве, али се може применити и на апостоле, и као да је изговорен у дан Распећа.
(2) Услишиће те Господ у дан жалости, тј. биће са тобом, заштитиће те, тј. сачуваће те.
(3) Послаће ти помоћ са светиње, и са Сиона заштитиће те. Да би утешио клонулог духом, то изговара или Логос Који обитава у души, или Свети Дух. Ожалошћени би требало да се моли и да не губи наду, јер је само у том случају Бог спреман да га услиши.
(6) Обрадоваћемо се спасењу твоме. Спасење свету је – Син од Оца; спасење свету је – крст од Сина. Ти си људском роду подарио спасење, каже Псалмопојац, јер си свима открио Своје васкрсење. И све прозбе твоје испуниће[1] Какве су то прозбе, ако не оне, које су сличне овој: Оче свети сачувај их од света (Јн. 17; 11).[2] Очигледно је да овде моли за оне, који верују у Њега, или за Давида, или за Језекију, у дане свештеника и царева. Моли се или због домостроја Господњег по телу и због васкрсења или зато што нашим спасењем Он и Себе назива спасеним, и бринуће се о нама, јер смо ми једно тело с Њим. Због тога је и рекао: Сада, јер у садашњем познајемо да је Христос спасен, примивши у томе залог нашег спасења. Ти си нас спасао силом Своје деснице. Десницом назива дела, велике силе или помоћ, или пак предсказана чудеса Христова.
(7) Сада познах да Господ спасе Помазаника Свога. Као већ просветљен Духом, познао је тајну васкрсења.
Моћно је спасење деснице Његове. Спасао нас је показавши велику моћ. Овим наговештава да онима који Му приступају силом деснице дарује и дела. Реч “десница” је овде поново употребљена као антропоморфизам, да би означила енергију Божију.
(8) Једни се (хвале) колима, а други коњима. Као што је, спасавајући Израиљце од видљивих (чувствених, телесних) Египћана, и фараонова кола и силу бацио у море, тако је уништио кола и спасавајући читав свет од духовних Египћана.
(10) Господе, спаси цара. Због тога, користећи ту помоћ, молимо: ни нас, ни нашег Цара, никада, Владико, немој лишити те помоћи.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. У српском преводу: И све намере твоје испуниће, прим. прев.
 2. У српском преводу: Оче свети, сачувај их у име Твоје, прим. прев.

12 Comments

 1. Molim Vas, imam jednu molbu, ako može neko da protumačiti sledeći stih:
  Ali plod Duha je ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, nežnost, dobrota, vera, krotost, uzdržanost: protiv takvih nema zakona.
  Galatima 5:22-23 KJV

  Hvala unapred!

 2. Танкосава

  Драгоцено је ово тумачење. Слава Богу за све. Благодарим.
  Може ли да се набави ова књига тумачења Псалтира?

 3. Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Да Бог благослови и облагодати младе који желе да се посвете Господу.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 4. славица обреновић

  Хвала Богу милом да сам пронашла ово тумачење,много је лакше. Иако се штошта разумом не схвати, срцем се разуме.

 5. Нека нас Господ Исус Христос благослови и подари нам небеска и земаљска блага Његова. Молитвама Његове Пречисте Мајке и Преблагословене Богородице Марије. Амин

 6. Господине професоре, прочитајте Псалам 1 и коментаре Св Атанасија Великог и Св Василија Великог на тај псалам. И то ће вам употпунити ваше наведене мисли. Христос се Роди!

 7. професор

  Господ ће сачувати улазак твој и излазак твој, од сада и до века. Да ли се овај стих може тумачити и као улазак у неко друштво, неки круг људи, и када се схвати да човеку ту није место из овог или оног разлога, да се, уз Божју помоћ, и изађе без последица.

 8. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju “nadoknađena” i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 9. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 10. Псалам 72….каква дивна утеха за некога слабог вером (као ја) гледајући свет око мене, где влада “кнез овог света”, где на изглед напредује зло, а Христово стадо постаје све мање и мање.

 11. Јагода Милосављевић

  Хвала вам за све ово што сте припремили за оне који верују у Бога нашега Господа Исуса Христа. Ово је једини начин да правилно схватимо и одгонетнемо Псалме, а не да их читамо као обично штиво. Све ово што чините и радите за ваше читаоце доприноси образовању верника Православне вере.