НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 123.
Песма степеница (1) Да Господ не беше с нама.
 
Садржај
 
Они, који су ушли у јудејску земљу, испевали су пету песму и приносе молитве за то, што су се избавили од ропства и непријатеља, који су им претили током пута.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Да Господ не беше с нама, нека каже Израиљ; (2) да Господ не беше с нама када устадоше људи на нас, онда би нас живе прогутали. Ове речи изговарају Јевреји у време њиховог повратка у отаџбину – у Јерусалим. Благодарећи светом Богу, он указује да су се против њих побунили сви суседни, непријатељски народи. И заиста, да Господ није био с нама и да нам није помогао, не бисмо се избавили из њихових руку и ови околни народи би нас живе прогутали, подстакнути на то завишћу. У овом случају, израз: живе би нас прогутали указује на блискост пропасти и истребљења Јевреја.
(3) Када се разгневи јарост њихова на нас, онда би нас вода потопила. Водом се назива стремљење или снажно кретање оних народа, који су живели у суседству Јерусалима. Кад су се, каже, околни народи разгневили на нас зато што смо поново задобили своју отаџбину, тј. Јерусалим, та њихова тежња уистину би нас потопила да Бог није био наш помоћник.
(4) Поток би прошла душа наша. Јевреји на овом месту потоком називају хитро и ужурбано кретање околних народа, који су нападали све што су сусрели на свом путу. Теодорит каже: „Као што поток, састављен од многих извора, постаје снажан али нема дугачак ток, тако су се и они, који су напали на Јерусалим, сабрали из многих и различитих народа, али су судом Божијим били уништени. О томе говори пророк и као да каже да ове народе ништа не би спречило да их потопе, да их у томе није спречила свемоћна помоћ Божија.“
(6) Благословен Господ, Који нас не даде за лов зубима њиховим. Јевреји зубима означавају зверство и снагу околних народа, који готово да су желели да их живе прогутају, слично као што дивље звери гутају живе људе.
(7) Душа наша као птица избави се од замке ловачке. Као што је горенаведеним речима Давид изразио силу, зверство и сурову разјареност околних народа који су нападали Јевреје, овим речима указује на слабост и немоћ Јевреја. И као што је, према речима светог Златоуста, птичица слаба и представља лак плен за ловце, тако су били слаби и Јевреји након свог повратка у отаџбину, тј. у Јерусалим, због чега су били лак плен за своје непријатеље. Преподобни Никита Ститат под птицом подразумева душу сваког светог човека: она је лагана, окриљена и веома брзо лети. Када спази замку коју су јој припремили ловци, тј. људи и демони, она истог часа узлеће на небеса. Душа грешника, међутим, није таква: она је отежала од мноштва грехова и више не може да узлети, због чега лако пада у ђаволске замке. Према неким тумачењима, замка означава заседе и отмице које су ови народи припремали Јеврејима; када су оне биле уништене, Јевреји су се избавили од свих својих непријатеља.
(8) Помоћ је наша у име Господа, Створитеља неба и земље. Наша помоћ, тј. помоћ Јевреја, којом су се избавили од злих намера суседних народа, није била дата у виду бојних кола, коња и војне силе, него само Именом истинитог Бога, тј. тиме што су Га с вером призивали. Нешто слично речено је и у 19. псалму: Једни се хвале колима, а други коњима, а ми ћемо се величати Именом Господа Бога нашега. Овај псалам доликује и свим хришћанима, који су се Божијим промислом и садејством избавили од искушења. Свети Златоуст каже: „Видиш ли каквог цара и војсковођу имаш? То је Творац, Који је једном речју створио тако огромна (небеска) тела. Стога не треба да очајаваш, него да одважно бдиш и да се подвизаваш; не да спаваш, него да узмеш оружје и да укрепиш своју ревност, како би непрестано војевао. Христос је крстом уништио све његове замке, јаки је свезан, његови сасуди су разбијени а његова сила поражена. Зашто га се онда плашиш? Реци ми зашто дрхтиш? Заповеђено ти је да погазиш онога, којему је одузета сила. Зашто онда он често побеђује? Због наше слабости. Ако одлучиш да му се успротивиш, он се неће усудити да зарати с тобом, и неће моћи да те победи чак ни кад спаваш. То, што он побеђује, не потиче од његове силе него од твог немара, и зато се твој пад не може оправдати.“

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *