НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 63
(1) За крај. Псалам Давидов
 
Садржај
 
Давид је овај псалам испевао у име светих апостола, који се моле за избављење од непријатеља еванђелске проповеди и јасно изображава оно, што су апостолима припремиле јеврејске старешине, као и то што су они, тј. поменуте старешине, претрпели због безбожништва према Христу.
(2) Услиши, Господе, глас мој када Ти се молим. Прими мољење моје, Владико, и укрепи мој ум, да ме не би уплашили непријатељски напади. Од страха непријатеља избави душу моју. То је слично ономе, што је речено: И сада, Господе, погледај на њихове претње и дај слугама Твојим да са сваком смелошћу Говоре реч Твоју (Дела ап. 4; 29).
(4) Наоштрише као мач језике своје. Каже то стога што су Јевреји, хулећи на Исуса, запретили апостолима: забранили смо вам да говорите о овом Имену (в. Дела ап. 4; 17). Затегнуше лук свој, ствар горку. Смртоносне речи њихових уста пореди са стрелама избаченим из лука. Зар њихова уверења да Исус није Бог нису била смртоносна? Изненада стрељају у њега u не плаше се. Скривени у заседи, изненада нападају, не плашећи се Бога Који их посматра.
(6) Утврдише себи реч злу. Утврдише да Господ није васкрсао из мртвих. Казиваху да сакрију замку. Смишљали су све начине како да проповеднике еванђелских догми потајно убију. Рекоше: Ко ће их видети? Све су то чинили мислећи да их Бог неће казнити због таквог безбожништва.
(7) Приступи човек, и срце дубоко. Безаконици нису престајали да смишљају зло против Господа, јер то значе речи: Испитиваше безакоње. Међутим, човек Божији, саветован разумом (јер то значе речи срце дубоко) и као онај који је правилно схватио тајинство, достојним псалмопојањима велича Бога, према ономе што је речено на другом месту: Узносићу Те, Боже мој, Царе мој (Пс. 144; 1).
(8) Стрела дечија посташе ударци њихови. Говорећи о њиховом преузношењу пред светим проповедницима, описује и њихов пад.
(10) И уплаши се сваки човек. Ко се не би уплашио, видевши да је Бог погледао на безбожнике?
(11) Узвеселиће се праведник у Господу, и уздаће се у Њега. Ревносни извршиоци божанствених закона, испунивши се радошћу по преимућству, утврђују се у уздању у Бога. И похвалиће се сви прави срцем, и задобиће добру славу код људи они што стреме Богу и не пристају да корачају изван правог пута.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *