НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 25
Псалам Давидов
 
Садржај
 
Уводи оне што су поверовали у Христа, који одбијају и силно се противе да учествују у зборовима Јевреја, сабраних против Господа и против Христа (Помазаника) Његовог.
(1) Суди ми, Господе, јер у незлобивости мојој ходих. Незлобивошћу назива своје неучествовање у злонамерности и неразумности Јевреја. Уздајући се у Господа нећу изнемоћи. Положивши на Тебе наду у спасење, имаћу чврсту потпору.
(2) Испитај ме, Господе, и окушај ме. Ако испиташ дубине моје душе, открићеш да све бриге свог ума полажем једино на Твоју милост. Поступајући тако, бићу угодан пред Тобом, јер сам заволео Твоју истину.
(4) Не седох са збором сујетним. Пред Оним, Који зна да испита срца, отворено се одриче безаконих старешина јеврејског народа (тј. синедриона).
(6) Умићу у невиности руке cвoje. Бићу, каже, чист од њихових нечистих дела. И обићи ћу жртвеник Tвoj. Тим речима јасно проповеда словесно служење.
(8) Господе, заволех лепоту дома Твога. Лепота дома – то су они, који се у Цркви украшавају побожношћу (благочешћем, грч. ?????????). Желим да видим божанствени дом у којем блиста Твоја благодат, каже Псалмопојац.
(9) Не погуби са безбожницима душу моју. Моли га да не буде изложен казни каква очекује Јевреје.
(10) Њима су у рукама безакоња, десница њихова испуни се мита јер су или сами због дарова изопачили правду или су даровима поткупили издајника, или су пак, будући да су незаконито отимали, посредством тога своју десницу испунили митом.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *